Demografija


OBJAVLJENO: 23.1.2022.          PREGLEDA: 1440       KOMENTARA: 1


Ulaskom u EU iz temelja se promijenila demografska slika Gradišta, Slavonije i čitave države. U zadnjih 20 godina jedna trećina stanovnika napustila je selo a to je zasigurno više od pola radno sposobnih i produktivnih. 

Osim demografskih promjena događaju se i pozitivni ekonomski trendovi stoga danas reći da ne može naći posla može samo leventa 1.klase a da budemo iskreni posla je uvijek bilo ali nikada kao danas. Pogotovo u Gradištu koje je u jednom kratkom razdoblju zaposlilo u svojoj industrijskoj zoni nekoliko stotina radnika.Centar - svi putovi vode u Cernu na "Dobru vodu"

 
I sama primanja su skočila u značajnoj mjeri, gotovo za 50 % a negdje i više.
Uz sve te procese dogodio se i neminovan proces useljavanja stranih radnika koji popunjavaju ona radna mjesta koja ne želi naše stanovištvo jer u protivnom trpi proizvodnja i ekonomski razvoj. Kako možemo saznati iz razgovora sa jednim našim mještaninom u pekarskoj branši, ti doseljenici su izuzetno radišni, pošteni i spremni za svaki dodatni sat i zaradu koja je višestruko veća nego u njihovim zemljama – Nepal, Pakistan itd.Crkva – tu su mnoge cure iz Gradišta rekle „Da“ i zapečatila svoju sreću zauvijek !

 


Gotovo identično onome što većina gastarbajtera iz Gradišta radi po Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj, Švedskoj , ... one poslove koji oni ne žele. I mora(mo)  biti vrijedi jer druge nema.

Gradištansko plemstvo uživa u ladanjskom životu i makrobiotičkoj prehrani.

200.000 kuna za povratak ?!

Prije nekog vremena Vlada je najavila da bi povratnicima mogla dati 150+50 tisuća kuna ako se odluče vratiti u Hrvatsku i podržati ih u nastojanjima da rade z njoj. Nije loše reklo bi se, dosta je naših ljudi vezano uz neke građevinske obrte i možda će se pojaviti koji polovni bager, kamion, stroj za žbukanje.
Bilo bi pošteno i dati nama sirotinji jer neki su u Gradištu primili i iznose koji premašuju i milijun eura a onda i 27.000 € može i mnogobrojna dijaspora.

I za kraj ispunite anketu za komu treba dopustiti doseljenje u Gradište ?
Link ankete

 

 


Pretraži :

 

Nemate podršku za flash!

Temperatura u selu:

Slučajne slike  odaberi :

Moraš biti registriran da bi upisivao komentare ! Link za registraciju.

Ispis komentara:

1.Fino

23.1.2022. 8:05:04 Komentar poslao: Buban


 

Najnovije vijesti

1.Proljeće 2022

O ljepoti Gradišta, Gradištanki i Gradištanaca napisane su i uglazbljeni mnogu stihovi. Stoga uživajte u ovim prizorima za koje je svaki komentar u opasnosti da postane svetogrđe.

[VIŠE]

2.Pucar živi vječno !

Nekoliko anegdota, pjesama i poskočica o pučkom pjesniku Pucaru

[VIŠE]

3.Demografija

Ulaskom u EU iz temelja se promijenila demografska slika Gradišta, Slavonije i čitave države. U zadnjih 20 godina jedna trećina stanovnika napustila je selo a to je zasigurno više od pola radno sposobnih i produktivnih. 

[VIŠE]

4.Krvavi travanj 1945.

Prisjećamo se dana 14.travnja 1945 kad je Gradištu od strane Narodno oslobodilačke vojske ubijeno ili nestalo 87 mještana, većinom domobrana.

[VIŠE]

5.Kronike iz Gradišta

Izgradnja i obnova doma kulture 1948-2019
Piše:Franja Babić

[VIŠE]

6.Beton 2018.

Ponovo smo se susreli na uvijek vrućem asfaltu Ljesa

[VIŠE]

7.Pravoslavna Crkva u Gradištu ?

Pravoslavna Crkva u Gradištu, Cigansko groblje, lista korisnika poticaja, Božični malonogometni sustret 2017 ....

[VIŠE]

8.Python u Gradištu

Nakon uspjeha u prošloj školskoj godini gdje su naši robotičari uspješno odradili svih 5 kola natjecanja udruga Grwireless nastavlja sa radom.

[VIŠE]

9.Vožnja po Gradištu

Uživajte malo u par snimaka vožnje po Gradištu.

[VIŠE]

10.Svećenik i Gradište

Pročitajmo drugačije mišljenje o svemu što se dešava u i oko Župe.

[VIŠE]

© 2002 - 2006   www.gradiste.com  Sva prava zaštićena - inače bi moglo biti po tamburi !