Tko je tko u Gradištu ?


OBJAVLJENO: 26.7.2016.          PREGLEDA: 9691       KOMENTARA: 1
Tko su nove mecene i veleposjenici, kako pronaći tko je vlasnik nekretnine/čestice, vandali išarali selo, kako su se nekada kažnjavali lopovi ...

Od rata prije 25 godina pa do danas dosta se toga promijenilo o odnosu na bivšu državu. Nakon ekonomskog snažnog uzleta od 2000. do negdje 2008. desio se ekonomski kolaps i polagani raspad sustava koji se ponajviše oslanjao na velike infrastrukturne projekte, na žalost ne iz vlastitih sredstava već skupim inozemnim kreditima kojima su zaduženi već i nerođeni potomci. Možda se promjeni ako šibne neki „tajfun“ i pošalje sve kvragu pa sve krene iznova, naravno na globalnoj razini. Uništena je proizvodnja u značajnoj mjeri i oni koji nemaju posla, logično je da iseljavaju a oni koji imaju ostaju i to je tako oduvijek.
Gradište je prije više od 150 godina imalo više stanovnika nego danas kada je brojka realno ispod granice od 2500 žitelja, odnosno gotovo 1000 manje od rekordne 1971 kada je bilo preko 500.

Što vrijedi u Gradištu ?
Već više puta je pisano na ovome portalu da je cijena poljoprivrednog zemljišta izuzetno podcijenjena i da oni koji imaju makar i par hvati trebaju biti strpljivi, imati više strpljenja od lovatora, zelenaša, privatizacijskih lopina i lovaca u mutnom. Takvi znaju da je 1 Ha u Europi na sat leta odavde 50 000 €/Ha. Čak je u Vojvodini cijena dvostruko veća nego u Slavoniji. Neke razlike u kilogramu šećera, mesa, jabuka pa čak i ako hoćete novog Golfa 7 nema u Hrvatskoj, Italiji, Njemačkoj, Nizozemskoj ali u zemljištu ima. Ima li tu logike da kod nas bude deset puta manje? Ne samo u Gradištu nego i u većini mjesta Slavonije i Hrvatske isplivao je novi sloj ljudi za koje ovdje ima budućnosti. Oni su svojim vrijednim radom stvorili bazu i okvir za postepeno uvećavanje zemljišta, gospodarstva i mehanizacije. Neki su iskoristili svoje političke veze i položaj a neki su kombinirali jedno i drugo. Neki su dobili u povratu velike količine a neki su dobili premda im preci nisu imali ništa.

Kombinirajući slijedeće dvije stranice možete dobiti informacije o vlasništvu nekretnine i eventualnim kreditnim opterećenjima što može značajno olakšati odluku o kupovini. Naravno većina vas će malo čeprkati i pregledavati tko ima najveće parcele. Nema u tome ništa lošeg, ova dva programa su ionako napravljena i financirana iz stranih sredstava. Stranci odnosno njihovi igrači/zaposlenici također rade isto. Sjetite se samo one karikature od premijera koji priča Hrvatski kao da je rođen na Tibetu i njegove izjave da traži 10 000 Ha u komadu.

Kako koristiti pretraživač nekretnina ?

Ukucajte u adresu pretraživača  ili kliknite na ovaj link http://geoportal.dgu.hr/
Na njemu možete pronaći broj čestice koja vas zanima.

Odaberite kao na slici gore Vukovar i Županja. 
Kada se otvori početi prozor možete upisati gore u lijevom uglu Gradište da se prikaže u krupnom planu naše mjesto brzo a zatim sa znakovima + i – uvećavati, umanjivati željeno područje odnosno postavljati se na željeno mjesto, slično kao google maps.

Kada dođete do željene parcele, da bi se vidio njen broj i svih ostalih potrebno je uključiti u izborniku OSNOVA opciju Toponimi.

Na slici gore obilježena je parcela 3314 a kao što se to vidi na slici radi se o državnom putu.
Kada smo pronašli broj čestice potrebno je pokrenuti stranice katastra i tamo pretražiti vlasništvo – link- https://oss.uredjenazemlja.hr/public/lrextracts.jsp?action=publicLdbExtract


Prvo odaberite Općinski sud u Županji, najbrže tako da stisne malo povećalo i upišete Županja, zatim odaberite u slijedećem izborniku Gradište i upišite u trećem izborniku broj čestice koji ste pronašli u prvoj aplikaciji. Zanimljivo je uključiti DA kod opcije povijesni pregled da se može vidjeti tko je kupovao ili prodavao ranije i po kojoj cijeni ponekad. I to je to !

Lopovluk na svakom koraku - jer se isplati biti lopov danas !

Da volimo ukrasti, prevariti, zamuljati to već i suprasne krmače na grani znaju. Lopovluk je veći čim je položaj veći, eto nam primjera u držvi na svakom koraku.
U takvoj atmosferi u kojoj većina pošteno radi a određenoj skupini povlaštenih nitko ne može ništa - posebno bode oči rak-rana Hrvatske - pravosuđe. Oni i mafijaši su dva zasebna svijeta koji nam kroje (ili su krojili) sudbine. Jedni druge ne diraju. Mene je tako ošinula Županjska pravosudno-pravnička mafija gdje sam ostao bez 2,5 jutra zemlje. Neugodno sam se iznenadio pregledavajući gore navedene dvije stranice prije nekoliko godina da je vlasnik netko drugi odnosno sada već treći.
Batali ti proklete rodbine koja se poželjela tuđeg, njoj će se to odbiti o glavu kad-tad. Međutim kada se uvjeriš na vlastitoj koži kako takva sprega nepravne države funkcionira u jednoj provinciji i kako protiv toga ne možeš ništa - e onda zbogom, mojim se poreznom nećete više hraniti Bagro !

Kako se nekada kažnjavao lopovluk pročitajte dolje.
 

Vandalizam - šaranje po selu i okolici
Nepoznati vandal ili više njih, vjerojatno pod utjecajem alkohola išarali su Crkvu, zgradu Općine i NK Slavonca bivše prostorije. Osim našeg sela nastradala je i Županja o čemu je pisao Glas Slavonije - link. Lijepo je da postoji (barem) netko u ovom kraju tko je buntovan i želi promjene. Metode mu imaju smisla kao i baklje na utakmici sa Češkom.


Na kraju nešto vedrijem stilu - rafinirani Beravski šećer - prekrasni pejzaš stapanja čovjeka sa prirodom.
Pretraži :

 

Nemate podršku za flash!

Temperatura u selu:

Slučajne slike  odaberi :

Moraš biti registriran da bi upisivao komentare ! Link za registraciju.

Ispis komentara:

1.Štedno – kreditna zadruga Planika Lešić Micko teška je već sada blizu 100 milijuna kuna.

27.7.2016. 18:43:21 Komentar poslao: Poštenjačina


 

Najnovije vijesti

1.Proljeće 2022

O ljepoti Gradišta, Gradištanki i Gradištanaca napisane su i uglazbljeni mnogu stihovi. Stoga uživajte u ovim prizorima za koje je svaki komentar u opasnosti da postane svetogrđe.

[VIŠE]

2.Pucar živi vječno !

Nekoliko anegdota, pjesama i poskočica o pučkom pjesniku Pucaru

[VIŠE]

3.Demografija

Ulaskom u EU iz temelja se promijenila demografska slika Gradišta, Slavonije i čitave države. U zadnjih 20 godina jedna trećina stanovnika napustila je selo a to je zasigurno više od pola radno sposobnih i produktivnih. 

[VIŠE]

4.Krvavi travanj 1945.

Prisjećamo se dana 14.travnja 1945 kad je Gradištu od strane Narodno oslobodilačke vojske ubijeno ili nestalo 87 mještana, većinom domobrana.

[VIŠE]

5.Kronike iz Gradišta

Izgradnja i obnova doma kulture 1948-2019
Piše:Franja Babić

[VIŠE]

6.Beton 2018.

Ponovo smo se susreli na uvijek vrućem asfaltu Ljesa

[VIŠE]

7.Pravoslavna Crkva u Gradištu ?

Pravoslavna Crkva u Gradištu, Cigansko groblje, lista korisnika poticaja, Božični malonogometni sustret 2017 ....

[VIŠE]

8.Python u Gradištu

Nakon uspjeha u prošloj školskoj godini gdje su naši robotičari uspješno odradili svih 5 kola natjecanja udruga Grwireless nastavlja sa radom.

[VIŠE]

9.Vožnja po Gradištu

Uživajte malo u par snimaka vožnje po Gradištu.

[VIŠE]

10.Svećenik i Gradište

Pročitajmo drugačije mišljenje o svemu što se dešava u i oko Župe.

[VIŠE]

© 2002 - 2006   www.gradiste.com  Sva prava zaštićena - inače bi moglo biti po tamburi !