Uskoro nema više vlastitih vrtova!


OBJAVLJENO: 5.5.2013.          PREGLEDA: 4152       KOMENTARA: 77  LINK


Većina nas koja je malo vidjela svijeta zna cijeniti domaću namirnice i autohtonu kuhinju, ne samo zbog vječne borbe protiv anoreksije nego i zbog nametnutog soljenja pameti da je sve vani bolje nego u Hrvatskoj.

Nizozemska paprika sa okusom peraja, Njemačke šnicle sa okusom džona iz kopački, Slovenski kulen, različita McSranja, kineski češnjak odvratan i kao sam pojam, Španjolske jagode ubrane dok je Džemal Bijedić tiskao prve prištiće itd okusi su koje razumiju nepca većine zapadnjaka. Koliko puta ste vidjeli nekoga sa telećom facom a da jede prvi puta domaće pile koje je trčalo krugove oko Slavonca, vježbalo kod Jazza, rastezalo se kod Miće i pilo kavu sa polovicom Natrena preostalo od Šiša.

Da vam je netko prije 20 godina rekao da nećete smijeti ostavljati sjeme ili luk da li ste mu povjerovali? Kulturna revolucija u Kini? Ne, to su budući zakoni EU. Pročitajte kakvu nam juhu pripremaju EU birokrati, dokuhavaju naši dupelisci:

Poljoprivrednicima i povrtlarima propisat će se   obvezno korištenje standardiziranog i unificiranog sjemenja, pri čemu će korištenje starih i rijetkih sorti  biti kažnjivo, čak i onda kada se siju ili sade u privatnom vrtu

Nakon nedavne skandalozne odluke Europske komisije o privatizaciji vodoopskrbe, iz Bruxellesa nam stiže novi šok. Europska komisija 6. svibnja poslat će Europskom parlamentu novu uredbu kojom će poljoprivrednicima i povrtlarima zakonski propisati obvezno korištenje standardiziranog i unificiranog sjemenja, pri čemu će korištenje starih, rijetkih i autohtonih sorti –  koje nemaju gotovo nikakve šanse dobiti dozvolu za promet –  biti kažnjivo, čak i onda kada se siju ili sade u privatnom vrtu!

Europske ekološke organizacije i brojne udruge čiji članovi pokušavaju očuvati stare autohtone sorte sjemenja – a koje su već dugo trn u oku multinacionalnim kompanijama – ovih su dana izazvale veliku uzbunu zbog namjere Europske komisije čija bi odluka mogla ugroziti suverenost europskih država u očuvanju genetičke raznolikosti.

Bez konkurencije

Trenutačno tri najveće korporacije – Monsanto, DuPont i Syngenta – kontroliraju 53 posto svjetskog tržišta sjemenjem (deset najvećih kontrolira čak 73 posto!), a velike su kompanije došle do tog rezultata tako što su pokupovale gotovo sve manje tradicijske i obiteljske sjemenare, tako da, zapravo, više i nemaju konkurenciju.

Međutim, kod takvih kompanija tržište sjemenja samo je sredstvo. Naime, riječ je ponajprije o velikim proizvođačima herbicida, dakle kemijskim kompanijama, a tek onda i o proizvođačima sjemenja, koje uz svoje sjeme poljoprivrednicima, povrtlarima i voćarima nude herbicide i kemikalije bez kojih te sorte nije moguće uzgojiti.

Autohtone sorte sjemenja, međutim, za razliku od ovih »visokoproduktivnih i intenzivnih« sorti, prilagođene su lokalnim prilikama. Osim što je neusporedivo ukusnije i bogatije hranjivim sastojcima – što više nikome ne treba posebno dokazivati – povrće i voće dobiveno iz autohtonih sorti zahtijeva manje vode i umjetnog gnojiva, a i nije ga potrebno štititi tolikim količinama kemikalija, jer je otpornije na bolesti, što izravno smanjuje zagađenje okoliša.

 

SAD donijele "zakon o zaštiti Monsanta"

Ni Sjedinjene Američke Države ne zaostaju. Američki predsjednik Barack Obama nedavno je potpisao zakon kojeg su odmah prozvali zakonom o zaštiti Monsanta, koji federalnim sudovima ukida pravo zabrane uzgoja GMO proizvoda i proizvodnje GMO sjemenja, bez obzira na potvrđenu štetnost GMO-a po zdravlje stanovništva. Dakle, posrijedi je rijetko viđen trijumf industrijskog lobija i nekoliko povlaštenih multinacionalki, ponajprije Monsanta, koje su isposlovale izuzimanje ove rizične djelatnosti iz sudske jurisdikcije.
 


Novi Zeland zabranio uzgoj hrane u vrtovima

Europa nije usamljena u protežiranju ekskluzivnih prava velikih proizvođača sjemenja i hrane. Vjerojatno najdalje otišao je Novi Zeland, koji je pod utjecajem velikih kompanija donio nevjerojatnu odluku kojom je zabranio uzgoj hrane u vrtovima i svaku distribuciju sjemenja bez posebnog odobrenja vlasti, a kako to odobrenje nije nimalo jednostavno dobiti, prazninu su brzo ispunile velike kompanije poput Monsanta, na zadovoljstvo vlastitih dioničara. Orwellovski zakon predviđa i provjeru poštivanja nametnutog zakona, i to pretresom prostora za koje se sumnja da se u njima proizvodi hrana. Inspekciju provode naoružani inspektori, u pratnji predstavnika proizvođača hrane!
 

2

Ovim Gradištancima neće zabraniti uzgoj vlastite hrane (mogao bi neki inpektor nadrljati) ali će narednim generacijama "soliti pamet" idijotarijama i sve više ih bacati u okove neznanja i neslobode. Uće nas kako da kontroliramo jedni druge.

Stroge kazne

Međutim, multinacionalne kompanije u ovom slučaju očito imaju drukčije interese, koje je u ovom slučaju odlučila uvažiti i Europska komisija, koja funkcionira kao produžena ruka velikih multinacionalki i kapitala, a ne vlastitih građana.

Naime, multinacionalke će jedine imati koristi od takve odluke, dok se građani uslijed petogodišnje ekonomske krize u brojnim europskih državama, pa i u Hrvatskoj, sve više okreću samoopskrbi i proizvodnji povrća i voća za vlastite potrebe, ne samo zbog štednje, nego i zbog zdravlja i sve ugroženijeg okoliša. No Europska komisija donijela je odluku koja će potkopati takve napore.

Zahvaljujući uredbi Europske komisije, koja će vrijediti i u Hrvatskoj, autohtone sorte, koje su dosad bile izuzete iz europskih pravila, brzo će iščeznuti s trgovačkih polica.

Oni koji ne budu postupali po uredbi bit će strogo kažnjeni, a oni koji budu poželjeli registrirati vlastito sjeme suočit će se s nepremostivim birokratskim preprekama, budući da predviđena regulacija registracije sjemenja diskriminira autohtone sorte u odnosu na industrijsko sjeme, čime se diskriminiraju mali proizvođači u odnosu na velike kompanije, zbog čega ekološke organizacije i upozoravaju na skori potpuni nestanak autohtonog sjemenja.

Puna kontrola

Neposredan povod skandaloznoj odluci je provedba odluke Europskog suda iz srpnja prošle godine, prema kojoj poljoprivrednici smiju prodavati samo službeno dopušteno sjeme. Ako uredba Europske komisije u sadašnjem obliku stupi na snagu, poljoprivrednici vlastito, nestandardizirano i neunificirano sjeme, neće smjeti ni darovati!

U tom slučaju, naime, nekoliko multinacionalnih kompanija doista bi mogle preuzeti potpunu kontrolu nad cjelokupnim prehrambenim lancem, od njive do onoga što će biti u našim tanjurima, pri čemu uvijek moramo imati na umu kako cilj takvih kompanija nisu zdravlje i dobrobit stanovništva, već uvijek samo i isključivo –  profit!

http://www.vecernji.hr/slika-640x348/vijesti/pusic-sutra-eu-ocekujemo-zeleno-svjetlo-ispunili-smo-sve-slika-773387

Ponovo šećer na kraju. Carica, jednistvena, neponovljiva a ponajviše nepotkupljiva. Za nju bi glasalo 96.55 % Gradištanca po statistici a statistika je skup laži na jednom mjestu.
2
Šlag na šećer na kraju. Pokrovac: Pokazao je torzo ali smješka niotkuda, da li zbog zubne slike a la sirotinjska taraba

Pretraži :

 

Nemate podršku za flash!

Temperatura u selu:

Slučajne slike  odaberi :

Moraš biti registriran da bi upisivao komentare ! Link za registraciju.

Ispis komentara:

1.Ponovo padoše dva mlada života u prometu.Jel zna netko šta detaljnije??

26.5.2013. 13:25:02 Komentar poslao: xy


2.Nedilja kakvu glupost da komentarisem danas.

26.5.2013. 11:51:55 Komentar poslao: dusebriznik


3.ja sam u duu$ii peder!

25.5.2013. 19:22:14 Komentar poslao: ljubav,ah ljubav


4. čestitam vam dan mladosti. a ono nisu pederčine nego dva gaya

25.5.2013. 18:53:17 Komentar poslao: staya


5. čestitam vam dan mladosti. a ono nisu pederčine nego dva gaya

25.5.2013. 18:53:17 Komentar poslao: staya


6.Naslovnica YUtarnjeg lista-Dve pederčine!Živeo YU tarnji list.

25.5.2013. 14:22:19 Komentar poslao: Agbaba


7.jedva čekam dan kad ću živjet u državi COCA COLA,

24.5.2013. 14:50:04 Komentar poslao: staya


8.Nedavno je većina zastupnika Bundestaga podigla ruku za zakon kojim je doslovno pregažena UN-ova Opća Deklaracija o ljudskim pravima (iz 1948. godine) te je pravo na vodu izbačeno s popisa temeljnih ljudskih prava. Time su širom otvorena vrata multinacionalnim korporacijama da krenu s preuzimanjem tog sektora, u Njemačkoj i u cijeloj Europskoj uniji.

24.5.2013. 10:50:48 Komentar poslao: Voda


9.A da budete malo pristojniji, koju knjigu da pročitate, da se malo educirate i da pokušate shvatiti koliko znanja vam nedostaje za bilo kakav napredak? Možda bi od toga bilo nekakve koristi?

24.5.2013. 9:32:55 Komentar poslao: Laki


10.Pismoznanac+ja ba= Lamer Komentiraš svoje postove!

24.5.2013. 7:02:44 Komentar poslao: !?


11.pismoznanac de ba zabi to udupe..dje ba pise da se moramo gramaticki izrazavati? i tak i tak od tog nemas nis..

23.5.2013. 23:26:44 Komentar poslao: ja ba


12.Ako neko ima mjesta i srca 3 mala crna steneta se motaju oko bosutskog mosta prema beravi

23.5.2013. 16:34:00 Komentar poslao: xy


13."To ima samo ovdije", "a kad se nesta desi""umjesto da nes poduzmete", "kaku dlaku"... U Graištu je mnogo ljudstva koje pismo ne poznaje?

23.5.2013. 13:59:41 Komentar poslao: Pismoznanac


14.poduzimaju poduzetnici , a tih je malo

23.5.2013. 8:34:22 Komentar poslao: staya


15.Ma ja..tko ce to napravit sam cockate umjesto da nes poduzmete

22.5.2013. 21:02:19 Komentar poslao: xx


16.druka il ne druka bitno je da ranim jutrom motorom narod fuka ZATO SAJLA

22.5.2013. 18:54:02 Komentar poslao: staya


17.Druka tko je kome ukrao gace ili mrkvu iscupo iz basce..

22.5.2013. 17:18:55 Komentar poslao: xx


18.Šta može u Gradištu drukat irudati

22.5.2013. 17:03:03 Komentar poslao: John dere gaće


19.Odstrijelite ga ko zeca u bijegu ili mu posolite rep.

22.5.2013. 15:37:14 Komentar poslao: snajper


20.Jako neodgovorno i primitivno a kad se nesta desi onda ce bit kasno.Ili ima jedan zakon za sve ili nema nikakav.Ovaj smije jer druka,,,to ima samo ovdije

22.5.2013. 12:15:29 Komentar poslao: I mene zivcira


21.postavite mu sajlu preko ceste

21.5.2013. 9:24:20 Komentar poslao: staya


22.Predlazem da ga neko snimi i posalje snimku ministru, postavi na jubitu i slika PU Županja

21.5.2013. 9:23:05 Komentar poslao: pravda


23.Mirka Gregić zvani druker, može raditi što hoće zato što policiji druka, a oni mu gledaju kroz prste.

21.5.2013. 7:18:25 Komentar poslao: Tri točke


24. Od ove rečenice Krleža bi se napio od muke.

21.5.2013. 3:15:29 Komentar poslao: danas


25.Napiši

20.5.2013. 22:56:39 Komentar poslao: S


26.zna se tko ima motor u selu a zna se i tko od njih to stalno radi jer to smije

20.5.2013. 21:44:38 Komentar poslao: aaa


27.Policija ne radi svoj posao

20.5.2013. 17:56:57 Komentar poslao: Mirko


28.koji bolesnik vozi 250 kroz selo u pola 6 ujtru,tamo-vamo pa ponovo,,djeca su mi umla od straha

20.5.2013. 17:55:48 Komentar poslao: xy


29.Srecko CESTITAM sve najbolje i ovaj puta. Tvoja generacija stoji iza tebe i ovaj puta.

20.5.2013. 17:14:22 Komentar poslao: Loby 61


30.Srećka za kralja

20.5.2013. 15:19:51 Komentar poslao: Giljotina


31.Dlaka od konja! Koji je prijavio Đoreta?

20.5.2013. 12:08:23 Komentar poslao: Uskok


32.Das ist Srećko. MIlan brani Zagreb. Al Bandi test the best. Sve to ima zemlja ta moja H.......

20.5.2013. 11:13:08 Komentar poslao: staya


33.Jesi ti kršten? Kaku dlaku, bolji je za 18 koma 31 posto

20.5.2013. 7:31:08 Komentar poslao: HDZ


34.Papac ovog puta za dlaku pobjedio! Potvrđeno Đore plaćao za glas 150kn.

20.5.2013. 6:23:18 Komentar poslao: HČS0


35.Srečko ko i Bandić

19.5.2013. 21:23:09 Komentar poslao: Uvek prvi


36.Pobidio Srečko!

19.5.2013. 20:58:14 Komentar poslao: Rujan


37.Fala Bogu nismo Francuska!

19.5.2013. 11:04:11 Komentar poslao: Gradište


38.Bolesne na liječenje,homiće, lezbe.

19.5.2013. 9:18:22 Komentar poslao: Umobolnica


39.Francuzi odobrili homo brak,Bravo i mi cemo ako bude srece

18.5.2013. 23:06:52 Komentar poslao: tolerancija


40.Novo vrijme,nove navike,novi obicaji,nova mjerila,novi prijatelji a stari problemi.Propao truli socijalizam dosao novi poredak blagostanja i veselja.Uzivajmo braco i sestre u plodovima svoga truda i muke.

18.5.2013. 16:24:02 Komentar poslao: dusebriznik


41.jel semafor proradio?

17.5.2013. 12:30:55 Komentar poslao: crveno


42.POSAO ZA SVE. KARAMARKO ( Crni Marko) kreće u povezivanje jadranskih otoka s kopnom tunelima, a istodobno bi mogli panonsku dolinu kanalima povezati s morem, preko bosne uz suglasnost svekolike europske zajdnice izgraditi akvadukt. takovih poduhvata bnije bilo još od Potemkina. Svi za Karumarka i bolje sutra.

17.5.2013. 9:06:39 Komentar poslao: staya


43.Kad si kupiš antenu za WAJRLES

15.5.2013. 10:44:26 Komentar poslao: Struja


44."cJeni" ?? "covIJeka" ?? kru te raanioo....."dIJeca2 ???

14.5.2013. 17:32:53 Komentar poslao: madre mia


45.Što je to sa ovim Županjcima, kako to stvari objavlju na face booku? jel to sve popizdilo?

13.5.2013. 11:12:16 Komentar poslao: Staya


46.Kako da glasam kada moj prijatelj Macho zeli dijete samnom?

13.5.2013. 8:50:21 Komentar poslao: Leskur


47.Mi smo još uvijek humano društvo pa bi pedere i lezbe preporučio nekoj zdravstvenoj ustavnovi.

13.5.2013. 8:48:32 Komentar poslao: Normalan


48.Cjeni čovijeka po karakteru a ne po sexualnoj opredjeljenosti.

13.5.2013. 5:49:59 Komentar poslao: tolerancija


49.Selo na brdascu ti si mi u srdascu.

12.5.2013. 23:05:03 Komentar poslao: LUGER


50.DIJECU božju nisu napravili pešići i lizalice,zar ne?

12.5.2013. 23:00:39 Komentar poslao: Broker svinjskih nogica


51.Ima li koji gradistac da je postao BROKER

12.5.2013. 22:47:36 Komentar poslao: LOI


52.Posmatram ovaj portal godinama bolje kasti od samog pocetka prosta, usko ogranicena velicina pojedinaca me jos uvijek zadivljuje.

12.5.2013. 22:02:09 Komentar poslao: gluv i sepav


53.Nece crkva sa tim uspijet,nismo vise u kamenom dobu.Osim toga smo valjda svi dijeca bozja i imamo pravo biti sretni.

12.5.2013. 19:14:39 Komentar poslao: nepotpisujem


54.Potpisujem

12.5.2013. 10:34:44 Komentar poslao: Bravo.


55.Danas počelo skuoljanje potpisa za referendum u crkvi protiv istospolni brakova.Svaka čsst crkvi.Svi koji žele da im djeca žive u prirodnom braku muškarca i žene neka idu potpisati.

12.5.2013. 10:29:47 Komentar poslao: priroda


56.Lameru od ove rečenice Krleža bi se napio od muke - nesto ako se smire i smanje apetiti pojedinaca nasih seoskih komsijskih(susjedskih)starina.

12.5.2013. 8:36:24 Komentar poslao: Sto upitnika


57.Koji nepismeni blentran.

12.5.2013. 0:06:13 Komentar poslao: Zy


58.Lameru neseri!

11.5.2013. 17:13:58 Komentar poslao: Očigledno


59.da mi je vidjeti te nijemce i tih 10 milijuna eura :) to je kao s onim talijanima sto su dolazili, a decki iz sela trebali ici na obuku u italiju :)))))) nama u selo moze doci jedino USKOK hahaha

11.5.2013. 15:43:44 Komentar poslao: Upisi ime


60.Poslovna grupa iz Njemacke svraca u Gradiste........zasto,,,zele samo 10 miliona € ,investirat u Ambarine/projekat je gotovi cekao je sadasnji momenat/ ,mozda ovog puta bude nesto ako se smire i smanje apetiti pojedinaca nasih seoskih komsijskih(susjedskih)starina.

11.5.2013. 13:26:09 Komentar poslao: ,,V""gradistac


61.U duhu novog slenga piše se Ny My

8.5.2013. 16:24:39 Komentar poslao: Naaaj moooj


62.@ Naj Moy izbori su zavijeni velom tajne :)))))))))))))))))))))

8.5.2013. 15:32:31 Komentar poslao: birac :)


63.Gdje mogu vidjeti kandidate za lokalne izbore ???

8.5.2013. 13:05:41 Komentar poslao: Naj Moy


64."KUPUJMO HRVATSKO" največća laž, mi svoje samo doma imamo, a u u trgovačkim lancima jed velika EU Angela = Adolof. . DAJMO NEŠTO NAPRAVIT. U Županji ima teniskih terena, ( PRVI TENIS U HRVATA), ima nogometnih terena ( PRVA LOPTA U HRVATA), al nema ni Tenisa Ni Nogometa, AJMO ja sam za dignimo glas i u GRADIŠTU NAPRAVIMO TENISKI CENTAR ZA EUROPU, bolje nego kukuruz sijat. Dajem odmah DVA COCHA i LOgisticu i cash , lovu ajd ako neko ima jaja da napravimo hrvatsku tenisku školu. podsjećam one koji su zaboravili da Tk Osijek i Tk Vinkovci imaju teniske turnire vrije po 10.000 USD, a mi ????? AJMO GRADIŠTANCI,

8.5.2013. 12:57:01 Komentar poslao: Staya


65.Položaj Hrvatske je ipak usporediviji sa položajem u Austro-ugarskoj nego u Jugoslaviji. U A-U smo bili 400 godina i nismo imali niti jednog ministra. Niti jednog! Imali smo tretman nižih bića, Slavena, što su "oni" prevodili kao potomci robova. "Hrvati su dobri sluge a loši gospodari." - to nisu narodne mudrosti .Sada kada je i HDZ rasturen treba svakako ponavljati tko je prodao 90% Hrvatskih banaka.Bilo bi lijepo kada bi neki ekonomist izračunao koliko su okupatorske banke za ovo desetljeće izvukle dobiti iz Hrvatske. Zamislite koliko je u Hrvatskoj bilo vrijednosti u tih 25 banaka! Banke su nestale, a s njima je nestao i kapital kojeg je netko preuzeo.

8.5.2013. 10:19:52 Komentar poslao: Znam


66. No, o tome do danas nitko ne govori. Od čega ćemo mi živjeti ako nemamo proizvodnje? Od trgovine? Pa mi nemamo što prodavati jer oni dovoze svu tu robu.Šta ocekivati od SDP-a i DORH-a koji vode ljudi koji su (od)radili najodvratnije poslove u Jugoslaviji.HDZ je danas SDP light i sami su se kod naroda diskreditirali kao instrument haškog suda i bezuvjetno-bezumnog ulaska u EU.Osobito glasno kukuriče Milorad Pupovac, koji po tko zna koji put u zadnjih nekoliko mjeseci prijeti Hrvatskoj prijavljivanjem Eu-ropskoj uniji. Sada neka mi netko kaže gdje je tu poštivanje Ustava, temelja hrvatske države, SDP i HDZ su obadvoje stranke koje rade protiv hrvatske države kao i predsjednik Josipović i nikome ništa. Onaj koji vjeruje iluzionistima i sam postaje iluzionist.

8.5.2013. 10:19:31 Komentar poslao: Znam


67.Nije nas nitko kao što smo mi sebe sami.

7.5.2013. 17:59:33 Komentar poslao: Laf


68.Dragi Staya, slovenci su nas zajebali za 1 000 000 000 eura koje smo morali potpisati da nam ulazi u sukcesiju a ne kao rizik poslovanja što je normalno.Pusička bi svoju mamu potpisala da se uguzi u stolicu

7.5.2013. 11:31:29 Komentar poslao: Prodana duša


69.To su moj "kulen" mislili na kransku kobasicu koja je napravljena u hrvatskom kranju i na kraški teran napravljen u hrvatskoj istri, pa malo zbrke sa naljepnicama i perutnina ptuj ima pipi salamu u čakovcu, a nama će sad mercator postati njaboljši sosed , samo će se zvat IVICA TODORIĆ, konzumirajmo hrvatsko

7.5.2013. 10:20:11 Komentar poslao: staya


70.Macho jel tebi cimer iz Ivankova?

6.5.2013. 10:58:43 Komentar poslao: Gay


71.Trebaš kupovat kemiju i špricat,da bi se razbolio,e onda trebaš trosit ljekove,i ranije otič u veliko polje da bi svi na tebi profitirali,,,odlično

6.5.2013. 10:54:35 Komentar poslao: imt


72.On mi je nekako zgodniji od ove babe iznad!

6.5.2013. 10:01:26 Komentar poslao: Macho


73.Staya a što je ovo ??? www.ekapija.com/website/bih/page/713377/Iz-prodaje-povu%C4%8Den-kulen-slovenske-firme-Ko%C5%A1aki-zbog-sumnje-da-posjeduje-svinjsko-meso-Artikal-imao-halal-certifikat

6.5.2013. 10:00:49 Komentar poslao: Slovenski kulen


74.Nigdje i nikad nije bio slovenski kulen, al se zato španjolska kulenova seka prodaje u nacionalnom lancu trgovina a možete ga naći i kupiti vrlo povoljno u trgovini bosso u Gradištu

6.5.2013. 9:57:15 Komentar poslao: STAYA


75.Pa glasali ste za EU? Nece bit više ni svinjokolje ni rakije ni čeze pa u šumu,

6.5.2013. 7:16:33 Komentar poslao: yugo


76.To je baba sera!

5.5.2013. 21:43:08 Komentar poslao: Mm


77.Skloni vješticu sa slike

5.5.2013. 20:36:06 Komentar poslao: Us


 

Najnovije vijesti

1.Proljeće 2022

O ljepoti Gradišta, Gradištanki i Gradištanaca napisane su i uglazbljeni mnogu stihovi. Stoga uživajte u ovim prizorima za koje je svaki komentar u opasnosti da postane svetogrđe.

[VIŠE]

2.Pucar živi vječno !

Nekoliko anegdota, pjesama i poskočica o pučkom pjesniku Pucaru

[VIŠE]

3.Demografija

Ulaskom u EU iz temelja se promijenila demografska slika Gradišta, Slavonije i čitave države. U zadnjih 20 godina jedna trećina stanovnika napustila je selo a to je zasigurno više od pola radno sposobnih i produktivnih. 

[VIŠE]

4.Krvavi travanj 1945.

Prisjećamo se dana 14.travnja 1945 kad je Gradištu od strane Narodno oslobodilačke vojske ubijeno ili nestalo 87 mještana, većinom domobrana.

[VIŠE]

5.Kronike iz Gradišta

Izgradnja i obnova doma kulture 1948-2019
Piše:Franja Babić

[VIŠE]

6.Beton 2018.

Ponovo smo se susreli na uvijek vrućem asfaltu Ljesa

[VIŠE]

7.Pravoslavna Crkva u Gradištu ?

Pravoslavna Crkva u Gradištu, Cigansko groblje, lista korisnika poticaja, Božični malonogometni sustret 2017 ....

[VIŠE]

8.Python u Gradištu

Nakon uspjeha u prošloj školskoj godini gdje su naši robotičari uspješno odradili svih 5 kola natjecanja udruga Grwireless nastavlja sa radom.

[VIŠE]

9.Vožnja po Gradištu

Uživajte malo u par snimaka vožnje po Gradištu.

[VIŠE]

10.Svećenik i Gradište

Pročitajmo drugačije mišljenje o svemu što se dešava u i oko Župe.

[VIŠE]

© 2002 - 2006   www.gradiste.com  Sva prava zaštićena - inače bi moglo biti po tamburi !