Specijalni izvještaj iz Canade


OBJAVLJENO: 20.2.2010.          PREGLEDA: 20749       KOMENTARA: 156


Specijalni izvještaj www.gradiste.com portala iz Kanade.


Galerija slika za ovu vijest - link

U ovo doba recesije koje sirotinja niti ne osjeti jer nema što izgubiti Općina je financirala avionsku kartu do Vancuovera da se Uprava portala Gradiste.com uvjeri da li taj grad zaista zaslužuje epitet najboljeg mjesta za život na planeti po većini statistika uz još neke metropole - Sydney, Zurich, Wien, Paris, Munchen ... link.  Premda bi neko mogao reći da je to nepotrebno bacanje novaca, tih 1000 € predstavlja dobru investiciju kako bi stručni tim sastavljen od jedne osobe mogao usporediti komparativne prednosti Gradišta sa navikanim gradovima. Već sama činjenica da su navedeni gradovi udaljeniji više od 5 km od Cerne odmah takvim razvikanim mjestima oduzima bodove za kvalitetu ljubavnog života. :P

Avantura je potrajala 19 dana a sama linija putovanja imala je svoje ishodište i na kraju odredište u najvećem lučkom gradu Rijeci iz koje smo davnih 40-ih protjerali talijane i njihovu nakokšarenu i kukavnu vojsku. Iz Rijeke i preko Slovenije brzim vlakom za cijenu od 500 injak kuna putovalo se do prvog odredišta Munchena gdje se provelo nekih 35 sati da se provjeri snaga duha njemačke nacije.

Puni pansion u vagonu iz doba SFRJ. Nema gužve, čitav kupe tvoj. Slovenki na carini sam bio sumnjiv i neodoljiv (što je prirodno) pa me davila sa nekim pitanjima gdje ću, što ću .... Presjedanje u Ljubljani, ulazak u Mimaru (ime vlaka) i romantične priče naših napaćenih gasterbajtera sve do Munchena. Dolazak u jutarnjim satima i noćenje Hostelu u centru grada - za nekih 20 € .

Centar Munchena - Marienplatz: Zamolio sam Olića da me slika, on kaže može ali obećaj da ćemo baciti jednu 5 na 5 na betonu u Gradištu.  Kada mi je rekao da će me preći 1:1 nasmijao sam se do suza i zamalo mu jednu iza ušiju svezao ... momak, da li si ti čuo za Gradište difens ...

Bavarci imaju dobru pivu. Uzmem jedan franciskaner i kao pravi klošar sjednem u park. Snažan i odvažna duha pokušavam otvoriti čep o neku kantu za smeće (uredna, čista - Munchen je grad sa najboljom infrastrukturom na svijetu, odmah iza šapca - link), zatresla se kanta, savio se lim na njoj, popucali temelji, stao promet na podzemnoj liniji ... i puče grlo. Kao pravi škrti šokac pažljivo sam iskapio i zadnju kap. Ništa od povrata 10 centi za bocu - vrijedilo je pokušati, 3 sata pregovora propala !

Ovakvi odvratni prizori rijetko se viđaju - ove dvije spodobe 2 matore konjine od cca 50 godina, izdepilirani, našminkani, u nekim prozirnim potkošuljama. što sve majka rađa?! Napomena - nakon toga sam morao kupiti pivu - slika gore.

Svugdje prisutni Vinko B. zvani Nici, kao i svaki trendseter otvorio je svoju modnu liniju. Ugodno vrijeme sa bljuzgom i sitnom kišom primoralo me da smirim kebab koji nije niti približno kvalitetan i jeftni kao Berlinski - vidi link. U hostelu me spopala neka Australka i htjela me napiti pivom a vjerojatno i iskoristi na što sam kao tipičan Gradišanac vuilgaris i navikao. Dotična mi je napomenula kako radi za UN na Kosovu, kao su joj drmnuli 500 € u busu na Kosovu i da je očarana ljepotom naše obale.

Munchen - Calgary - Vancouver

Kako bi uštedio Općini za 572 € je kupljena aviokarta (KLM) na relaciji Munchen - Calgary - Vancouver, znači 3 presjedanja u svakome smjeru.

Aerodrom Amsterdam - 9 € ili oko 65 kuna sat interenta. U Gradištu za te novce dobije se mjesec dana (ako ste član udruge) i još ostane za dijetalni hamburger kod Naffyja. Na provjeri putovnice neki me njihov mladi i baš ne inteligentni policajac upitao uz neki glupi smješak "Serbia?". šta mu je to značilo ili je to bio neki oblik provokacije nisam odgonetnuo ali sam mu spremno odmah odgovorio:"Davor šuker TWO ONE". Momak bi bio korisni državi da se vrati prebiranju lukovica za tulipane ... Usput - svaki puta sam stajao u redovima gdje piše "Only for EU citizen" a kao izgovor što stojim u krivom redu imao sam spreman odgovor da zatvaramo zadnje poglavlje pregovora o zaštiti ljudskih prava kod svinja i ostale marve ....

Amsterdam - Calgary let traje 9 sati. Kreneš po danu u 14.h, onda iznad pola Grenlanda za oko 3 sata vožnje uletiš u 3 sata mraka, pa opet dan kada letiš na ulasku u sjevernu ameriku. Kako je tamo kasnije onda nakon 2 sata dana mrak. Da sam nekog pijetla vodio kao kućnog ljubimca na ramenu - taj bi dobio slom živaca. Ipak nije mi jasno zašto su mi dali Business klasu kada sam imao ekonomsku? Sigurno čitaju gradiste.com pa su malo podilazili a ja sam se izvalio u ležeći položaj kao car Eminem ! Nadoplata za takav jedan let samo na jednoj relaciji iznosi 1813 € , što nema šanse da bi platio makar bio i cro tajkun (lopov). Radije bi u prtljagu na -40 °C.

Nakon tko zna koliko promjena dana i noći u par sati dolazak u zračnu luku Calgary. Na aerodromu me neka Hindu gospođa na Emigracijskom odjelu ispitivala štati diti tiruriru ...Koje-kakva pitanja, tobože da ne ostanem tamo na crno. Seka me na kraju pustila kada su nazvali obitelj koja me je ugostila (i to kako!). Vrijeme do leta za Vancouver proveo sam uz fliper. Da je gazda lokala znao koliko je žetona prošlo kroz moje ruke - zatvorio bi butigu.

 

Vancouver

Kada promijenite 9 vremenskih zona treba vam 7 dana da dođete u normalu. Dižete se u 2 ujutro, spava vam se u 13. popodne, babuljate kao pijana na kokoš. Čuo sam recept protiv Jet-lega - puno šetanja na zraku i puno tekućine. Pomaže, isprobao tek nazad.

Vancouver - zaštićen je planinama sa istoka od hladnog kontinentalnog zraka i poluotokom Vancouver Island od Pacifika. Rijetko kada je ispod nule, snijega jednom u 10 godina, ljeta malo svježija nego kod nas - ukratko - predobro. Preko zime zna kiša dosađivati ali to je najmanji problem, osobito za žene - mogu zbrisati u Metrotown - šoping centar raj.

Kanada je uz Australiju vjerojatno najbolja zemlja za emigraciju a ono što je čini privlačnom su: ogromna prirodna bogatstva (2. po površini u svijetu), stabilan ekonomski sustav, velika socijalna zaštita SVIH njenih stanovnika, prijateljski nastrojena prema doseljenicama, stabilan politički sustav (zadnji puta ratovali su u 18. stoljeću). Kanada je prije svega pravna država ! Kanada ima najbolje obrazovanu radnu snagu na svijetu i najmanji postotak nepismenih ljudi. Zbog kvalitetnog zdravstvenog sustava očekivano trajanje života veće je jedino u Japanu i Islandu. Negdje sam pročitao je u Kanadi od svih razvijenih zemalja potrebno najmanje vremena da se stekne vlasništvo nad krovom nad glavom, nekretnine su relativno jeftine u odnosu na primanja. Još ako znate malo «majstorisati» kuće ili stanovi su vam na dohvat ruke. Važno je istaknuti da su njihovi stanovi po kvadraturi znatno veći nego što su to naša poimanja veličine pa tako kada mi je jedna gosp. spomenula «da žele priječi iz stančića od 970 kvadratnih stopa (oko 91m2)» odmah sam joj predložio zamjenu. U razgovoru sa domaćinom saznao sam da gotovo nema niti jedne naše obitelji u Vancouveru koja je duže vrijeme a da nema svoju kuću koja je isplaćena ili pri kraju isplate.

MATEMATIKA

Svi smo mi hedonisti i želimo si priuštiti više sebi i svojoj obitelji. E tu Kanada pokazuje svoju snagu i uz slatki miris dolara razbija svaku nit nostalgije ako iona uopće postoji kao kod nekih kojim je puna kapa svega, da ne spominjemo zemlje gdje je čak pitka voda luksuz.

ZARADE

Ono kako sam uspio pohvatati najviše u razgovoru sa ljudima koji tamo rade, komunikaciji sa prijateljima preko e-maila te preko web portala i foruma njihov radnik prosječno zaradi kao i naš samo što je valuta kanadski dolar. To bi bilo oko 5 puta više uz neke dodatne prednosti: ako se u tjednu radi više od 40 sati, svaki dodatni sat plaćen je 50% više. U praksi je to nekih 300-350 dolara na ruke za subotu ako ste spremni odraditi 10 sati taj tjedan. Druga prednost je šTO IMA POSLA generalno, recesija se osjeti slabije nego u ostatku svijeta, ali tko hoće raditi ima posla uvijek. Treći razlog je što plaća MORA stići na vrijeme svaka 2 tjedna. Četvrti razlog možda i najvažniji nekima je NEKORUMPIRANOST društva i mogućnost da se krene u privatni posao - pa ako ste sposobni (a ne spodobni), vrijedni i uporni - nebo postaje granica. Puno je naših koji su se omrsili u građevini, strojarstvu itd i zakoračili iz srednjeg sloja prema višem.

Ako muž i žena rade pod pretpostavkom poslove sa SSS ili se bave nekim zanatom bez nekih velikih napora mogu donijeti zajedno 6-7000 CAD (30-35000 kuna) mjesečno, a u pravilu naši ljudi zarađuju i više. Od jedne plaće npr. muževe od kojih 3000-3500 CAD se može udobno živjeti sa dvoje djece a druga se može staviti sa strane, sve naravno ako se živi racionalno.

CIJENE

Generalno cijene većine životnih namirnica su podjednake kao kod nas ali ono što poboljšava kupovnu moć u Kanadi su česta sniženja o akcije. Kvalitetna majica za koju sam na sniženju izdvojio 100 kuna preračunato u Europi je 300 kuna, hlače 100 kn - Europa 240, tehnika na sniženju 30-40% jeftinije. Gorivo je oko 5 kuna za litru (kako koja pokrajina ± 15%), automobili su jeftiniji oko 20-30% itd. U njihovim novinama pročitao sam i ono što ih najviše žulja u pogledu cijena u odnosu na stari kontinent. Jeftini avionski letovi kojih nema u Sjevernoj Americi. Naveli su cijenu leta niskobudžetnim kompanijama na relaciji Berlin - Rim - London - Pariz -Budimpešta - Berlin i usporedili letove na približnim udaljenostima sjevernoameričkog kontinenta: europljani plaćaju 3-5 puta manje !

STANOVANJE

 www.realtor.ca -  na ovim stranicama možete vidjeti koliko su nekretnine u Kanadi. Oduzmite 10% na iznose.

www.mls.ca - druga stranica o nekretninama

 Vancouver je 1997. postao i ostao najskuplji Kanadski grad po cijenama nekretnina. Glavni razlog je dolazak velikog broja kineza (strašno bogatih) iz Hong Konga nakon što je taj grad-država došao nazad pod okrilje komunističke Kine. «žutih» je u Vancouveru preko 50% sa tendencijom stalnog povećanja.

Jedan oblik ulizivanja Kineza ....

Drugi razlog je izvrsna lokacija i klima u kojoj nema zima niti prevrućih ljeta pa matematika odrađuje svoje: 10 ljudi kupuje kuću a jedan prodaje, dok u npr. Đurićima na žalost 10 prodaje a jedan ili nitko ne kupuje…. Stoga i Vancouver nije najreprezentativniji uzorak jer je barem 2-3 puta skuplji od ostalih gradova Kanade.

Kuća od oko 250m2 u Burnabyju, djelu grada u kojem živi srednji stalež iznosi oko 700-900 000 CAD. Lijep i novi stan od oko 80-100 m2 je oko 300 000 CAD. Možda se nekima takva cijena čini nedostupnom međutim prosječan si kanađanin takav luksuz može dozvoliti ponajviše zbog jake ekonomije i zato što u kanadi banke ne upravljaju državom i političarima kao naša-strana bankarsko lopovska govnarija. Kamatna stopa na kredite na razini je oko 2.5-3% pa napravimo usporedbu sa naših, pardon talijanskih 7%. Na kredit od 300 000 CAD, rokom otplate 20 godina kanađanin plati 1660 CAD mjesečno a kod nas uz kamatu od 7% i isti rok i iznos bankarski lupeži uzimaju 2300 !!! U tome je snaga Kanade - štiti običnog čovjeka a ne žvaljave bankarske krmke. Drugi konkretni primjer: nova kuća od 120 m2 u lijepom predgrađu Calgarya (koji je jeftiniji od Vancouvera) vrijedi 235 000 CAD, uz učešće 10%, rok 30 godina - 880 CAD.

 

Stančić od 90m2 u New Westminstru (dio Vancouvera) sa prekasnim pogledom i cijenom od oko 300 000 CAD.


Kako doći, živjeti i raditi u Kanadi
Svake godine Kanada primi 200 000 novih useljenika. Postoji nekoliko načina a najvažnije je imati osiguran posao, mada i može na drukčije. Ljudi sa kojima sam razgovarao u Kanadi u pravilu su dolazili po preporuci obitelji, prijatelja i poznanika. Drugi način je da pokušate preko kanadskog imigracijskog centra. Uvjet je da skupite dovoljan broj bodova što trenutno iznosi 67 od maksimalnog broja 100. Boduje se znanje jezik (engleski a francuski je samo plus ako je engleski prvi), stručna sprema, godine života, godine rada u struci koja se smatra deficitarnom, da li imate bližu obitelj tamo, stručna sprema supružnika, da li imate osiguran posao i još par sitnica.

Sve o emigraciji u Kanadu - link

Koliko imam bodova : link

Većina ljudi koja je došla u Kanadu došla je jer je željela više za sebi i pogotovo svoju djecu : citiram. Neki nisu svoje planove uspjeli ostvariti u nekadašnjoj državi, druge je potjerao rat a neki više ne mogu trpjeti nepravdu, korupciju, nepotizam, nezaposlenost ili ne vide nikakvu daljnju perspektivu što je osobito izraženo za Slavoniju. Od svih koji su otišli vraća se nazad mali broj ljudi, barem iz zajednice hrvata u Vancouveru koja broji 20 000. Za jednog iz Slavonskog Broda čujem po pričanju da se vratio u Hrvatsku ali već 3 od 5 sinova su već nazad u Vancouveru.

Vancouver - centar ili po njihovom Downtown.

U pozadini ispod planina Sjeverni Vancouver - jaaako skupi dio ...

Mrcine koje su tipične za sjevernoamerički kontinent.

Hokejaška dvorana - mjesto održavanja natjecanja na zimskim olimpijskim igrama 2010. Skijaški centar Whistler udaljen je 100-njak kilometara sjevernije od Vancouvera i do njega se stiže brzo modernom i za potrebe olimpijade proširenom autocestom.

Hrvatska crkva Vancouver - nedjelja. Središte okupljanja naših (obiteljskih) ljudi iz svih krajeva Hrvatske i BIH. Velikim djelom ti su ljudi dobro situirani, domoljubi, spremni su pomoći novodošlima, malo konzervativnih načela. Djeca im rade i žive lakšim tempom, što bi rekao ševa, imaju svoj sistem jednakosti. Neženje, prilika za vas - naši momci u startu imaju ogromnu prednost pred svim ostalim nacijama, vjerama, kulturama :-)

MetroTown šoping centar mjesto u kojem ženu možete ostaviti na 3 dana, a ona neće primjetiti da je prošlo toliko vremena. Otprilike kao 40 CityOne centara.

 

Stručne knjige - carstvo na jednom mjestu, ovo je samo prva polovica knjiga koje su stale u kadar a tema je samo baze podataka. Uzmete kavu u Starbucksu koji je sklopu ogromne knjižare, uvalite se u fotelju i listate knjige do mile volje. Kasnije istu knjigu za koju se odlučite kupite 50% jeftinije na Amazonu, što ćeš, šokačka posla. Ponekad znaju biti megapopusti pa se tako za 10 CAD može nabaviti knjiga (SQL 2003 server, 1000 strana) koja je inače 60 CAD.

Multikulturalnost i tolerancija - slika govori sve. Slikano u samom centru Vancouvera.

Beskućnik - vidio sam samo jednoga. Naši su ljudi pošizili na izvještaje HRT-a o klošarima, beskućnicima, siromašnima. U stvari radi se samo o nesretnicima i izgubljenim dušama koje mogu živjeti od socijale u pristojnim stanovima ali druga i alkohol su učinili svoje. Lijep način manipulacije od strane medija, a Vancouver je jednostavno jedno od najboljih i najugodnijih gradova na planeti za život po velikom broju kriterija. Često je na samom vrhu.

Čekanje u redu za bus - zanimljiva tehnika, svi staju u pravilan red 2-3 minuta prije dolaska busa. Dva puta su dvije mlađe ženske osobe (neće muški, pristojni) stale odmah na početak. Nitko se nije bunio osim mene, načoperio sam se kao karas i mumljao si poluglasno u bradu. Kada sam pitao jednog domaćeg zašto se nitko ne buni on mi je hladno odgovorio da vjerojatno ima neki razlog da prvi uđe a druge ga razumiju pa se nitko ne buni zbog te njegove potrebe. Kako bi ga (je) oglodali kod nas....

Česta slika Vancouvera - lučki terminal koji spaja sjeverni dio sa ostatkom grada.

Pogleda na grad sa sjevernog djela

Pit Meadaw - predgrađe udaljeno 30 km od Vancouvera prljavo, ružno i zapušteno što se može vidjeti na slici. Poslovno sam putujući 2 sata busom, smočenih cipela i bez vizitke pokušao dogovoriti posao sa jednom većom firmom. Iznenađenje - da i mene netko trpi više od sat vremena ! Kanađani u pravilu svi kazuju da je Hrvatska prekrasna zemlja, g. sa kojim sam razgovarao je bio prije 20 tak godina, brat mu cesto dolazi, kaze puno smo napredovali u zadnjih par godina (ceste), klopa prva liga, more boli glava. Općenito kanađima malo nedostaje te europske tradicije i šarma pa imaju sklonosti govoriti o iskustvima našeg kontinenta.

Aljaški rakovi - snimljeno u kineskom dućanu (robnoj kući). Ako ste gledali na RTL-u kako se moglo zaraditi i do 50 000 dolara u samo tjedan dana, onda je to ta životinja. Puno je ljudi, naročito onih koji danas žive u Kaliforniji (San Pedro i sl.), svoje prve novce zaradilo loveći baš u tim teškim vodama, bogatim, ali izuzetno rizičnim za plovidbu i ribarenje. Kapital stečen na Aljasci mnogi su naši ljudi uložili u druge poslove, manje opasne. Kažu da se za dva mjeseca ribarenja moglo zaraditi dovoljno novca da obitelj pristojno živi 12 do 18 mjeseci. Ili, drugim riječima, tko je otišao ‘na ribe’ na Aljasku, nije se vraćao bez 50.000 dolara. I to u ljetnim mjesecima. Tko riskira po zimi, prihod je dvostruko veći.

Hrana za klince - ogroman izbor a cijena prerečunato 4 kune za veliku porciju. Pampersice i slične portepštine za nejač - 50% jeftnije.


CALGARY

U Calgaryu sam boravio samo 3 dana, a domaćin mi je bio jedan mladi gradištanski par (doduše više ona nego on :-) ) a i moj je plan bio tamo raditi međutim recesija je učinila svoje. Nadoplatio sam 50 CAD da bi mogao 3 dana ranije krenuti prema Munchenu, osjetiti Chinok - vjetar koji kao fen diže temperaturu, a taj je dan sa -25 °C u roku 24 sata podigao na +8 °C tako da se naši meteopati mogu sakriti.
Calgary je najbrže rastući grad u Kanadi, kako ekonomski tako i po broju stanovnika a sve vezano za naftnu industriju i srodne djelatnosti. Prije 2 godine proglašen je najčišćim gradom na svijetu. Calgary je ujedno najveći i najvažniji grad Alberte, pokrajine koja bilježi veliki ekonomski bum-direktno vezan za naftu.
 Nekih 1000 km iznad Calgarya nalazi se Fort Mcmuray - sjedište regije iz koje se vadi uljni pijesak (eng.Oil Sands), a ime samo govori kakav mu je sastav. Taj se pijesak kuha i posebnim postupkom se vadi iz njega nafta. Sami postupak košta oko 20 CAD po barelu pa kada naftne cijene prdnu iznad 80 dolara sve živne a u vrijeme kada je bilo 100 preko barel sve je vrištalo od posla. U tom hladnom kraju (-40, -50 °C nije nikakva rijetkost) kronično nedostaje varioca, strojara, mehaničara teških strojeva, i srodnih grana. Zarade takvih zanimanja redovito su preko 100 000 CAD ili više godišnje uz puno plaćenih beneficija. Varioci naših krajeva - 500 CAD na dan je sasvim normalna stvar.Centar Calgarya - zgrade su spojene mostovima pa kada krenete u obilazak grada šetate u toplom od zgrade od susjedne i tamo obavljate kupovinu, itd. Calgary je zimi jako hladan, automobili imaju posebnu utičnicu za struju kojom se po noći grije motor.

Posebno je interesanta boja neba u Calgaryu, neke čudne svijetloplave boje. Kada je vani -20 °C to niti približno nije hladno kao kod nas jer je zrak neobično suh, a i ljudi se na sve priviknu.

Kakvog i u kojoj količini na ovome mjestu ima lovačkog i ribolovnog pribora teško je i zamisliti. Ovo je jedan od najvećih takvih u Alberti.

Profesionalni i skupo plaćeni maneken. Ovdje se gradi replika naselja u stilu 19. stoljeća.

Sa domaćinom, gradištancem u tuđini u naselju gdje žive bogatuni. Cijena kuće je nekoliko milijuna dolara. Vlasnika nema, vjerojatno negdje na Karibima ili Kubi sunčaju guzice. Od 30-tak kuća u toj zoni vidjeli smo samo jednu ili dvije da nekoga ima. Ipak veseli spoznaja da vlasnici moraju plaćati masni porez na taj luksuz, kao uostalom svi vlasnici nekretnina, proporcionalno vrijednosti.


Povratak u Hrvatsku:Rijeka-tužna svakodnevnica, neko je RBA banci zaprijetio bombom,

UPDATE 26.02.2010.
PRIJATELJ IZ KANADE SE JAVIO SA SVOJIM KONKRETNIM ISKUSTVOM

Zahvala gradiste.com portala na iscrpnom pričom !

Evo da malo opsirnije opisem moja iskustva sa useljenjem i zivotom u ovoj prekrasnoj zemlji zvanoj Canada. Huh, gdje da pocnem? Pa naravno iz pocetka... gdje drugdje :)

Davne (a ipak mi se nekako cini kao da se sve ustvari desilo prije samo tjedan dana) 2002. godine napokon sam ostvario zivotnu zelju, da dodjem ponovo u Canadu, ali ovaj puta za stalno, doslovce - za stalno. Naime, 1988. u Canadu sam isao na samo mjesec dana u posjet porodicnim prijateljima u Montreal, Quebec, Canada.

Moj Toronto (prekrasni grad u kojem zivim i radim) sam posjetio na samo 2 kratka dana i istog momenta se zaljubio u Tdot (tako se Toronto popularno zove u ovdasnjem slangu). Iako samo 18 godina, znao sam da cu se kad'-tad' vratiti ovdje... zelja je ostala goriti u meni svih 14 godina, bez obzira koliko sam volio moju lijepu zemlju Hrvatsku, sve prave prijatelje, rodbinu, prirodu i sve ostalo. Ali jedna misao mi je non-stop bila u glavi... da bi se zavoljela neka druga zemlja, nije potrebno zaboraviti svoju rodnu koja je uvijek jedna i jedina. Bilo-kako bilo, odlucio sam se definitivno preseliti nakon slijeda dogadjaja koji su mi jos i vise pomogli da se odlucim na ovaj veliki korak. Tokom rata, cijelo vrijeme sam bio u rodnoj Zupanji gdje sam ujedno proveo i svoj citav zivot do 2002. godine. Dvije i pol godine sam dobrovoljno radio u humanitarnoj organizaciji Crveni Kriz na zbrinjavanju i pomoci izbjeglicama iz ratom ugrozenih dijelova Hrvatske, ali i susjedne nam Bosne i Hercegovine. Mnogo lijepih prijateljstava sam stekao za uzvrat, tako da se ne moze stvarno reci da sam radio "za dzabe". Moj rad je bio nagradjen najljepsim mogucim poklonom, a to je iskreno prijateljstvo mnogih koje sam upoznao radeci na tim zadacima. Nakon dvije i pol godine, odsluzio sam vojsku u Pozegi, pa onda na Strmcu kraj Nove Gradiske. Kada sam izasao iz vojske, situacija u Hrvatskoj se nije nista popravljala, ustvari postajala je sve gora i gora. Posljedice rata su se osjetile na svacijoj kozi, milion nesretnih dusa, srusenih domova, razdvojenih porodica, unistenih djetinjstava... roditelja bez djece, djece bez roditelja... besposlica, besparica i sve sto to dvoje vuku za sobom... tesko, jako tesko, jednostavno nikada nisam imao, niti cu ikada imati rijeci za sve to. Nitko na ovom prekrasnom svijetu nije zasluzio da mu se desi nista ni priblizno toj patnji, a eto i pored svega, nase stare zemlje su se posvadile i napravile puno zla jedna drugoj. Najzalosnije od svega je to sto su se neki tamo "vani" prikazivali kao mirotvorci, a na kraju izvukli najvise koristi iz svega sto se nasim jadnim ljudima desavalo. Nasi "mali" veliki ljudi su izvukli deblji kraj i to je bio pocetak dugotrajne patnje koja je izgledala kao da nikada nece stati. Puno nepravde i zla, izgledalo je kao da nam nista nije moglo pomoci da se izadje iz te situacije. Tada je nesto definitivno puklo u meni, te sam odlucio da moja predivna supruga i ja predamo papire za imigraciju. Nase odrediste: naravno, Canada. Bilo je to davne 2001. godine. Kontaktirao sam Canadian Embassy u Becu, te mi je bilo objasnjeno da cemo morati cekati od 9 mjeseci pa sve do mozda cak i duge 2 godine da bi se procedura kompletirala. Nista od toga nije bilo dovoljno jako da nas odgovori od naseg zajednickog cilja koji smo stavili pred sebe. Na sve smo bili spremni pa cak i cekati koliko-god je to bilo potrebno. Vjerujem da je Goran vec djelimicno objasnio proceduru u svojem prekrasnom clanku, mada je procedura danas malo drugacija od one na koju sam ja isao. U svakom slucaju, vazno je dobro izracunati bodove koje dobijete na svim onim vaznim pitanjima, tako da ne "uletite" u sve ovo ako vec u startu vidite da necete imati dovoljno bodova. Po mojem skromnom misljenju, to bi bilo samo potroseno vase dragocijeno vrijeme i naravno, doduse ne tako velika svota novca (ali i dalje bitna) koja se trebala uplatiti za proceduru u Canadskoj ambasadi.

Vrijeme je prolazilo, stizala su nam pisma i formulari iz Canadske ambasade u Becu sa uputstvima sta je slijedeci korak i koje dokumente moram poslati (izvod iz maticne knjige rodjenih, dokaz od ministarstva pravosudja da nikada nisam bio kaznjavan za nikakvo kazneno djelo i slicno). Nakon par odlazaka u Zagreb na medicinski pregled, te na interview sa immigration officer, te odlaska u ambasadu da osobno dostavim sve potrebne dokumente (jer jako ubrzava cijelokupnu proceduru, sve je puno brze nego kada se dokumenti salju postom), na nase iznenadjenje, nakon samo 6 mjeseci, na kucna vrata dobili smo sve potrebne dokumente za useljenje u Canadu. Veselju nije bilo kraja, zivotna zelja mi se pocela ostvarivati. Tog trenutka sam znao da se vracam u svoj prekrasni Toronto... obecao sam si to davne 1988. godine i nisam se iznevjerio. Vjerujte mi, prvi puta nakon 14-15 godina, kada sam ulazio u grad i vidio ga iz daljine, CN Tower, SkyDome i sve one prekrasne zgradurine kojih je sada naravno bilo puno vise, skupilo mi se nesto u grlu i nisam mogao zadrzati suzu u oku. Istina da je to jos uvijek bila strana zemlja za nas (tek smo dosli) i ma koliko-god smo mi bili pripremljeni na sve sta nas ceka, nismo mogli ni sanjati koliko je borbe, znoja i suza ispred nas. Ali vjerujte mi, na sve smo bili spremni, sve samo da si pokusamo srediti zivot. Dok smo jos bili u Zupanji, moja supruga i ja smo doslovce prosli kroz pakao svakidasnjeg zivota koji se nazalost moze desiti bilo kome, bilo gdje. Kada je moja, u to vrijeme jos uvijek djevojka, imala 18 godina, jedne kobne Listopadske noci, preminula je njena sestra blizanka koja je za sobom ostavila prekrasnog 8-mjesecnu bebu, prekrasnog deckica. Mali slatkis prakticki nikada nije uspio ni upoznati svoju majku, stravican, neopisiv gubitak za sve nas. Mogu si samo zamisliti koliko je straha i tuge prozivljavala moja djevojka u to vrijeme. Uzasno je kada izgubis voljeno bice, ali kada izgubis nekoga tko je prakticki dio tebe, tko razmislja i dise na potpuno isti nacin kao i ti. Ma koliko-god pokusavao, ne mogu ni zamisliti koliko je to slomljenog duha i volje za zivotom. Ja sam ostao uz moju djevojku, pokusavao joj biti mama, tata, decko i prijatelj, prijateljica... sve sto je u tom trenutku bilo potrebno, nisam zelio dozvoliti da tako prekrasno bice bilo sto na ovom svijetu slomi, bez obzira koliko je to tezak udarac bio ne samo za nju osobno, nego i za sve nas. Borili smo se, plakali zajedno, provodili bezbrojne sate sjedeci na grobu preminule sestre, pricali s njom i napravili da je ona i dalje s nama makar smo obadvoje bili 100% svjesni da nikada vise necemo osjetiti toplotu njene ruke i umirujuci zvuk njenog glasa. Nakon dobre dvije godine, moja supruga je napokon polako pocela otvarati svoje pupoljke i pocela disati punim plucima, pokazujuci nevjerojatnu snagu i neshvatljivo jaku zelju za borbom u ovom teskom zivotu. Izvinjavam se svima ako sam nekoga "udavio" ovim dugackim pismom, ali jednostavno sam pokusao objasniti na najkraci moguci nacin (iako sam svjestan da je to nemoguce) dio nase situacije koja je bila samo jedna kap u oceanu desavanja oko nas.

Kako sam i ranije spomenuo, nakon samo 6 mjeseci od dana kada smo zapoceli proceduru, dobili smo sve imigracione dokumente i bili smo spremni na odlazak u novi zivot. Dosao je i dan kada smo trebali letjeti za nasu novu zemlju, daleku i jos uvijek nam ne toliko poznatu Canadu. Dan prije smo se oprostili od nasih prijatelja i rodbine izmjenjujuci razmisljanja, zelje i ocekivanja. Dan kada smo se ponovo rodili je bio 20. August 2002. godine, pocetak novog zivota i dan koji nikada ni jedno od nas nece zaboraviti. Krenuli smo iz zracne luke u Zagrebu i nakon 8 sati leta, stigli u Toronto, sletjeli na Lester B.Pearson aerodrom, te zakoracili nase prve korake u novom zivotu. Jos uvijek se sjecam i tesko da cu ikada zaboraviti taj osjecaj slobode i pluca punih novog, "drugacijeg" zraka, koracajuci u nove borbe i izazove sa par kofera u nasim rukama.

Docekala nas je stara prijateljica koja je nesebicno ponudila smjestaj prvih par dana. Kasnije smo pozvani da budemo gosti kod porodicnih prijatelja u mjestu malo sjevernije od Toronta, zvanom Bolton. Tu smo ostali malo vise od mjesec dana jer sam ja drugi dan vec nasao svoj prvi posao i poceo raditi. Kakav je to samo osjecaj, to se ne moze opisati. Kakva kultura na interview-u, kakav respekt prema meni iako sam tek dosao u ovu zemlju i trazio svoj prvi posao. Osjecao sam se doslovce kao milion dolara, bez obzira sto prvi posao nije placao puno. Dobivao sam 10 dolara na sat, ali vjerujte mi i to je dosta puno za prvi posao u ovoj zemlji jer se inace placaju minimalci od 8 dolara po satu. U Canadi je najvaznije radno iskustvo, a naravno onda i strucna sprema, ali ono sto najvise gledaju je radno iskustvo u ovoj zemlji, znaci Canadsko radno iskustvo. Tako da ako si radio i 20 godina u svojoj zemlji iz koje si dosao, pa cak i kao inzinjer ili kirurg, to se ovdje ne priznaje puno... vecina tih ljudi ce morati birati izmedju ponovnog oslaska na univerzitet ili toliko omrzenih poslova koji placaju minimalce. To je najbolnija tocka useljenja u ovu zemlju i na to se svi trebaju pripremiti. Tako je i nemoze drugacije. Ja sam bio spreman na sve i nisam nikada odustajao od nicega u zivotu, tako da mi ovo nije tako tesko ni palo. Hej, napokon sam dobio sansu da se zaposlim i da budem placen na vrijeme (e to je stvar koju doslovce 3 mjeseca nisam mogao vjerovati), sta mozes pozeljeti vise? Svaka dva tjedna placa je tocna kao Svicarski sat, nema teorije da u ovoj zemlji ne dobijes svoju placu na vrijeme (naravno ako ne radis za nekog fushera i sitnog lopovcica ciji biznis ionako nije dobro reklamiran niti ce dugo trajati). Placa je ovdje svetinja, tocka.

Moj prvi posao je bio daleko od moje profesije, zaposlio sam se u maloj tvornici koja proizvodi prikolice za snowmobile, motocikle, bicikle ali i za prijevoz auta i manjih van-ova (porodicni kombi). Radio sam na uvodjenju struje u frame-ove za prikolice, ali i na drugim poslovima gdje-god je trebalo uskociti. Upoznao sam prekrasne decke s kojima sam radio i koji su me prihvatili kao da smo zajedno isli u osnovnu i srednju skolu. Super iskustvo i super posao za pocetak, nisam se mogao pozaliti niti pozeljeti bolje. A tek kada sam primio prvi cek u ruke, ne mogu rijecima opisati taj osjecaj. Dobiti taj iznos i to na vrijeme, tocno u sekundu, to je nazalost bila nepoznanica tokom mojeg zivota u Hrvatskoj. Kakvo osvjezenje!

Poslje ovog posla, presao sam na gradjevinu na kojoj nisam u zivotu prije radio, ali mi se toliko svidjelo da je to nemoguce. Prijatelje koje sam stekao radeci s njima, rad na svjezem zraku, super moderne alatke i naravno placa koja je puno bolja od one prve koju sam dobio na mojem prvom poslu, ali u isto vrijeme ni priblizna placi koju dobivam danas na svojem trenutnom poslu i za koju sam se borio znojem, suzama, znanjem i upornim radom i trudom... ali o tome cemo kasnije :)

Da sada ne pretvorim ovo u "Bibliju" preskociti cu veliki dio naseg pocetka u ovoj prekrasnoj zemlji i pisati malo o ostalim faktorima na koje se mora biti spreman... oh da... jezik... engleski jezik je logicki jako vazan. I zato ako ste se odlucili na ovaj korak ili se planirate odluciti, usavrsavajte svoje znanje engleskog jezika, nista vam nece pomoci kao dobro poznavanje jezika. Naravno, ne morate ga znati savrseno jer nitko ga ne zna savrseno, a i svi dobro znamo da se jezik uci dok si ziv, ali osnove engleskog jezika su uvijet. Zato, knjigu u ruke.

Stvar koja se mnogima cini luksuz, a to u ovoj zemlji nije... auto. To je jedna od stvari za koju morate nositi dosta novca sa sobom u Canadu, zato se u proceduri za useljenje i navodi da morate imati odredjeni iznos novca pripremljen za pocetak u ovoj zemlji. Nisam siguran koliko je to sada, ali u moje vrijeme kada smo mi odlazili, morali smo imati minimalno 12.000 dolara na nasem racunu jer je to izracunato da bi bilo dovoljno za prva tri mjeseca zivota u ovoj zemlji za dvoclanu porodicu, pod uslovom da recimo ne mozete odmah naci posao. Morate biti osigurani na necete pasti na teret drzave i koristiti socijalne pomoci. Naravno da vam je svima u interesu da ne idete na socijalnu pomoc u startu jer je po mojem misljenju najvaznije odmah krenuti sa poslom i dobiti taj osjecaj odgovornosti i zaposlenosti. Mnogi ljudi ovdje se ipak odluce "sjediti" i nista ne raditi, medjutim to je sve kratkog roka, te svi oni na kraju prije ili kasnije moraju ici traziti posao... samo sto su u tom slucaju vec izgubili svoje dragocjeno vrijeme za koje su mogli raditi i vec stvarati prvi kapital na svojem racunu. Zato, moj savjet je: naci posao i momentalno poceti raditi. Novci se lako potrose i brzo odlaze sa racuna, tako da ako ne radis, ne mogu ni zamisliti kako onda uopce mozes i prezivjeti. Plus, zivot nije uopce interesantan ako ne upoznajes druge ljude, trudis se i doprinosis ovom drustvu svojom produktivnoscu.

Da se vratim nakratko na temu "auto". Auto ovdje nije luksuz, pogotovo kada ga kupujete u startu. Auto je ovdje cista potrepstina i bez njega jednostavno ne mozete zivjeti. Auto su prakticki vase noge ovdje. Nitko vam ne garantira da cete prvi posao naci u istom mjestu gdje i zivite, plus pojam velicine mjesta je ovdje potpuno drugaciji i stran nasim HR pojmovima. Vjerujte mi da ovdje i kada morate putovati i po 80-100 km na posao u svakom smjeru je sasvim normalna stvar (imam prijatelja koji svaki dan putuje iz Barrie-a na posao u Toronto vec zadnjih 7 godina, to je udaljenost oko 90-100 km u samo jednom smjeru). Ljudi se odlucuju cak i na takve korake jer je zivot na periferiji puno jeftiniji nego u centru Toronta, ali su zato place za slicne poslove, nekada cak i 3-4 put vece u Torontu, pa ljudi zato dolaze traziti poslove bas ovdje. Naravno trudite se da uvijek nadjete nesto "blize" kuci, ali nekada je to jednostavno nemoguce. Tu bas lezi kljuc zasto je auto ovdje cista potrepstina. Treba vam nesto sto ce vas sigurno dovesti s tocke A na tocku B. Postoje second hand dealership trgovine, gdje mozete kupiti super ocuvane polovne automobile za prilicno malo novaca. Znaci, iako mozete proci dosta jeftino, na taj trosak morate bezuslovno biti spremni, htjeli vi to ili ne.

Druga jako vazna stvar na koju morate biti spremni je, osiguranje auta. Ovdje (govorim o Ontariu generalno) su osiguranja nepojmljivo visoka za Hratske pojmove, tako da u startu posto nemate famozno Canadsko vozacko iskustvo, osiguranje ce vam biti prilicno visoko, cak i po 320 dolara na mjesec. S godinama i naravno ako ne pravite prekrsaje u prometu, osiguranje postepeno ide dole. Ja sada placam $160 CAD na mjesec. Kazem "Canadsko vozacko iskustvo", to je zato jer vam Hrvatsko ovdje nista puno ne znaci, sto je u neku ruku i normalno. Pravila voznje su malo drugacija, dosta razlicitih prometnih znakova, autoputevi sa po 6 traka u samo jednom smjeru i 6 u drugom, skolski autobusi koji se moraju postivati kao nista drugo u ovoj zemlji (ne stanete li iza autobusa kada kupi djecu za skolu, kazne su i do $4000 CAD, 6 kaznenih bodova, osiguranje vam ode momentalno gore i plus u nekim slucajevima mozete zavrsiti i u zatvoru. Djeca su ovdje svetinja) i milion drugih faktora. To naravno povlaci za sobom jos jednu stvar o kojoj mnogi useljenici ni ne razmisljaju... polaganje vozackog ispita. Ima nekoliko kategorija koje cete morati proci prije nego budete potpuno osposobljeni za izlazak na velike highway-e (express autoputevi), tako da ce vas i ti ispiti kostati nesto novaca. Na sve se mora biti spreman, zato iako ponovno polaganje vozackog ispita i nije tako velika stvar, svejedno je dobro biti pripremljen. Istina je da zivot kosta.

Sto se tice vremena u Canadi, vrijeme nije ni priblizno onako kako se o Canadi prica. Ne moze se generalizirati jer je Canada ogromna zemlja i nemaju sve provincije isto vrijeme. Naravno da imamo zime i snjeg, naravno da su neke provincije non-stop pod snjegom, ali to su vecinom one gdje ionako nitko ne zivi. Mi u Torontu imamo puno srece jer smo okruzeni ovim prekrasnim jezerima koja jako utjecu na cjelokupnu vremensku sliku i stvaraju umjereniju klimu nego u mnogim drugim dijelovima ove prekrasne zemlje. Mi u prosjeku ne dobivamo puno snjega, tako da to bude jasno u startu. Druga stvar je da i mi imamo 4 godisnja doba kao i svi drugi, nasuprot vjerovanju kako smo mi samo okovani snjegom... pa boze mili, nismo mi na sjevernom polu. Mogu se kladiti da vecina ljudi nije ni znala da je Toronto juznije na karti svijeta (ispod 45 paralele) od mnogih mjesta u Hrvatskoj pa tako i od moje rodne Zupanje, tako da bas i nemogu reci da sam na sjeveru kada sam juznije nego sto sam to bio dok sam zivio u Zupanji. Ljeta u ovom gradu su nemoguce vruca, ima dosta vlage zbog jezera, ali nerijetko dobivamo temperature i do 40 stupnjeva Celsijusa. Vecinom je to oko 30-34, ali kao sto rekoh, nerjetko se penju i na 40. Znaci, ljetoljupci bi definitivno ovdje uzivali.

Hrana i odjeca u Canadi u prosjeku nisu skupi, mada se i to malo mjenja posljednjih par godina. Glavno je da se zna gdje se kupuje, jer kada ste tek dosli u ovu zemlju zeljni pocetka, naravno da necete ici kupovati u najskuplje trgovine u centru Toronta... ili mozda neki i hoce? Ali to je onda trosak na koji moraju biti spremni da sami sebi opravdaju kada se racun pocne stanjivati. U ovoj se zemlji moraju postaviti neki prioriteti i onda ih se morate dobro pridrzavati, tada nema zime ;)

Sto se tice posla, da se malo vratim i na tu temu. Zlatno pravilo je da nikada ne dajete otkaz i onda trazite drugi posao. Nikada ne zelite da ste bez posla pa cak i ako je to na samo par dana kao privremeno rjesenje. Ako niste zadovoljni svojim poslom, ne ostavljajte ga, nego dok jos uvijek radite taj svoj “omrzeni” trenutni posao, polako radite i na tome da trazite drugi s kojim cete biti zadovoljniji i zbog kojeg cete imati vise volje da se ustajete ujutro. Takodjer, pripremite se na pravljenje rezimea (resume). To je kratki dokument od samo nekoliko stranica (sto krace po mogucnosti) koji ukratko opisuje vase radno iskustvo, strucnu spremu i sadrzi neke bitne osobne podatke. Svaki volonterski rad se jako cijeni u ovoj zemlji, tako da je to ogroman plus kada i to mozete ukljuciti u svoj rezime. Vjerujte mi, ovdje je cista umjetnost napisati pravi rezime. Zlatno pravilo je da je kratak i u srz. U najkrace moguce recenica opisati tko ste i sta trazite od svojeg buduceg posla, te naravno i ono sto vi sami nudite, sta je to sto ce pomoci vasoj buducoj kompaniji za koju radite da prosperira jos i vise ako vas zaposli. Ako ne znate sami napisati rezime, postoje kompanije koje se samo tim profesinalno bave i uz malu naknadu, napravit ce vam najbolji rezime koji mozete imati, naravno koristeci cinjenice i podatke iz vaseg zivota koje im vi morate dostaviti. Postoje i centri kao sto je YMCA koji pomazu useljenicima oko bilo kakvih pitanja koje mozete imati. Oni ce vam cak pomoci i oko potrage za vasim prvim radnim mjestom, te napraviti rezime potpuno besplatno, medjutim to nije nikada toliko kvalitetno kao kada vam pise profesionalna kompanija koja se tim bavi za zivot, ali je dobro doslo u slucaju da ne zelite dodatno potrositi novce. Rezime se moze ciniti nebitnim, ali vjerujte mi da je to prvi i najvazniji korak u trazenju posla u ovoj zemlji. Nekada, ako vam je rezime dosadan i predugacak, nece vas cak ni zvati na interview jer im to ili otvara ili zatvara oci i direktno utjece na sliku o vama.

Moj vam je savjet, ako ista vrijedi, da cak i prije nego dodjete u ovu zemlju, dobro razmislite i odlucite cime se zelite baviti. Vjerujte mi, ustedjet cete si mnogo uzalud potrosenih godina. Ako budete "skakali" s posla na posao, sve cete vise biti zbunjeniji i cijeli ovaj proces ce vam se ciniti jos i tezim. Odlucite sta volite i usmjerite sve snage u ostvarivanju tog cilja. Naravno, vrlo je vjerojatno da u pocetku necete moci odmah raditi na onome sto volite, radit cete ono sto uspijete naci, ali kako sam i ranije spomenuo, dok radite posao koji vas hrani, polako radite na tome da nadjete posao koji ce vas veseliti, hraniti i graditi vam karijeru. Canada je surova zemlja, mnogo se ljudi ovdje bori za uspjeh i nije lako krenuti u njoj, vjerujte mi. Ali ako ste uporni i ne odustajete lako od nicega u zivotu, uspjeh vam je gotovo zagarantiran, prije ili kasnije.

Mnogi koji su duze u ovoj zemlji od nas su nam govorili da sa vremenom sve ide lakse i lakse. To je najveca istina koja postoji i to vam mora biti pred ocima svake sekunde u vasoj borbi u ovoj zemlji. Nikada se ne okrecite unazad i nikada ne zalite za propustenim prilikama. To ce vam samo oduzimati dragocijeno vrijeme i nepotrebno vas usporavati. Treba se skoncentrirati na buducnost, a to je upravo ono sto sam ja radio citavo vrijeme.

Nakon samo par godina (to je super brzo, jer mi je vecina ovdje govorila da ne ocekujem prekrasan zivot prije nego sto prodje 10 godina u ovoj zemlji, toliko navodno otprilike treba da se stabilizirate i izgradite radna iskustva koja ce direktno utjecati na dobivanje boljeg radnog mjesta), ja sam dosao do posla svojih snova, posla u mojoj profesiji, posla koji ne zelim nikada napustiti. Naime, cijeli svoj zivot se bavim grafickim dizajnom i u posljednjih 8 godina, intenzivno multimedijom i programiranjem u Flash-u. Zadnje 3 godine radim u jednoj od najjacih korporacija u Torontu koja se bavi multimedijom, web dizajnom, izradom augmented reality projekata, pravljenjem TV reklama i 3D animacija, izradom iPhone aplikacija i slicno. Ovdje sam postao lead animator (Flash, After Effects, Particle Illusion i ostale aplikacije) i mogu reci da sam dosao do tocke gdje sam potpuno zadovoljan svojim zivotom. Kompanija nam je pokupila mnogo prestiznih nagrada, a jedna od najvecih je "Golden Pen" i "Golden Lion", prvo mjesto na prestiznom festivalu u Cannesu. Radimo TV reklame i web projekte za najpoznatija imena u auto industriji kao sto su BMW, Mercedes, Ford, Toyota/Lexus, Chrysler, Dodge itd. Sudionici smo svih velikih zbivanja i okupljanja u advertising svijetu, te se prosirujemo tako sto ucimo nove tehnologije i idemo u skladu sa desavanjima u ostatku svijeta. Da je netko rekao prije samo godinu dana, da cemo se baviti proizvodnjom aplikacija za iPhone, ja mu ne bih nikada povjerovao, ali eto i to je sastavni dio naseg posla danas.

Moja supruga i ja smo prije 3 godine dobili svoje prvo dijete, prekrasnu djevojcicu koja nam se rodila na Bozicnu vece, te smo sada napokon prava mala porodica. Tata ima velike planove i svojim teskim radom i trudom osigurava da buducnost izgleda bolje. Vazno je nikada ne odustati, nikada se ne okretati unazad, ali u isto vrijeme se sjecati svakog teskog momenta jer vas to cini jos i snaznijim i daje vam jos i vise snage da se borite do vrha. Najveca greska koju nasi ljudi ovdje rade je da dosta njih konstantno “placu” za kucom. Kada-god ih sretnes negdje, samo pricaju o tome kako ih nostalgija vuce i kako im se ide kuci. To vas samo moze vracati unazad i udaljavati od vasih ciljeva koje ste stavili pred sebe. Ne kazem da nostalgija nije normalna, i naravno treba gajiti osjecaje prema svojoj domovini, ali ne treba dozvoliti da to ovlada vama i ima najveci utjecaj u vasem zivotu. Ne shvacam, zasto plakati za necim sto ste svjesno ostavili iza sebe? Trazite bolji zivot i po to ste upravo i dosli... sami... nitko vas nije na to natjerao. Plus, vecina njih samo place i kuka kako je ovdje tesko, a kada ih pitas zasto se onda ne vrate kada vec toliko zale za kucom, odgovor je: "...pa ovdje je bolji novac, to nikada tamo ne bih zaradio dole u HR...". No comment, osim... ja ne placem za Hrvatskom, ja se Hrvatske samo pokusavam sjecati u njenom najboljem svjetlu i volim ju i dalje, ali ne dozvoljavam da mi to stoji pred ostvarenjem mojih ciljeva. Gdje je moja kuca? Pa naravno tamo gdje je moj posao, moja kuca i moja prekrasna porodica koja mi je najvaznija stvar u zivotu... a to je bas ovdje gdje i gradimo svoj zivot. Stvarno nemamo za cim plakati.

Zanimljiva stvar je da samo vidite koliko je ovdje ljudi iz Indije i drugih djelova istocne Azije i svi su slozni i drze se zajedno (sto nije slucaj u vecini slucajeva sa nasim ljudima ovdje). Nikada od tih ljudi necete cuti da se tuze na nesto i bune da im nesto ne valja. Samo rade i guraju naprijed, te su nevjerojatno slozni i pomazu jedni drugima. Zato na kraju veliki dio njih i uspije u IT sektorima. Oni sto placu i kukaju, njima nigdje ne valja i gdje-god da ih posaljete, njima nece valjati i svagdje ce se buniti i prigovarati. Mogu se kladiti da ni Njemacka, Svicarska, UK, Svedska ni Australija nece biti dovoljne da im udovolje. Takvi nece biti sretni nigdje na svijetu, i uvijek ce naci nesto da prigovaraju, a jedini razlog tome i prepreka svojem uspjehu su oni sami. Zivot nije lagan i bolji zivot ne pada samo tako s neba. Treba ga zaraditi teskim radom. Ne kazem da je nemoguce, ali ja nisam uspio to napraviti dolje u Hrvatskoj, te sam se odlucio doci ovdje. U Canadu sam se zaljubio vec davne 1988 i tada iako mi novac nije znacio puno, ja sam znao da zelim ovdje zivjeti. Radio sam na tome skoro cijeli svoj zivot. Mozda je kljuc mojeg uspjeha i to sto volim gdje jesam, a nisam dosao iskljucivo i samo zbog financijskih razloga... tko zna.

Znam samo jedno... Nisam jedini, ovdje su milioni ljudi sa istim ciljevima i svi rade i trude se nadnaravnim mocima da bi svojim porodicama osigurali bolji zivot. Upravo to moja supruga i ja radimo - osiguravamo da nasa kcerkica ima prekrasno djetinjstvo i svjetliju buducnost, da radi i zivi tamo gdje je cjenjena zbog svojih kvaliteta i uspjeha, a ne zbog drugih razloga. Ja sam se trudio i u Hrvatskoj, ali zbog nekog cudnog razloga, ljudi nisu vidjeli mnogo mogucnosti u onome sto sam nudio. Canada i moji suradnici ovdje su to vidjeli i vjerujte mi, znaju cjeniti, a sto je jos vaznije, znaju i nagraditi. I ja sam se mogao vratiti nazad u Hrvatsku, da nisam razmisljao... nekoliko ponuda sam dobio za posao, ali zalosno, tek kada su vidjeli moj uspjeh u Canadi (zovite ga kako god zelite, ali ja ga zovem - uspjeh). Pa zar je sve to trebalo proci, samo da bi netko napokon shvatio da sam ja na kraju krajeva ipak imao nesto za ponuditi ;) Nisam morao dva puta razmisljati o mojem odgovoru... zato sam i danas ovdje i vjerujte mi, nisam pogrijesio.

Stat cu ovdje. Nikada nista u zivotu nisam duze napisao, ali eto nadam se da cete barem priblizno dobiti sliku o imigrantskom snu dvoje malih ljudi kao sto smo to moja supruga i ja. Nije lako, ali nije ni nemoguce. NISTA na ovom svijetu nije nemoguce i ako se ne bojite boriti, uspjeh je zagarantiran. Bit ce mnogo zrtava, suza i znoja, ali ako ne odustanete, nagrada je zagarantirana. Nagrada je da smo ravnopravni clanovi ovog drustva gdje imamo sve mogucnosti da se dokazemo i uredimo si zivot. Nakon prve 3 godine zivota u ovoj zemlji dobili smo i poziv na svecanu zakletvu, te smo i oficijelno postali Canadski drzavljani, tako da smo sada vec 8 godina ovdje, ali zadnjih 5 godina i oficijelno Canadjani sa svim pravima u ovoj zemlji. Izmedju statusa Landed Immigrant (prve 3 godine u zemlji) i Canadian Citizen, jedina razlika je sto kao Landed Immigrant nemate pravo glasati na izborima, a kada postanete Canadjanin, onda dobijete i to pravo.

Moj san se ostvario i mogu vam reci da ga i dalje zivim. Mi ne trazimo puno od zivota, samo da ono sto mozemo ponuditi, netko drugi barem malo cijeni. Nismo multimilioneri, ali svejedno mogu reci da smo najbogatiji ljudi na svijetu - moja mala porodica zivi i radi posteno, imamo jedni druge i volimo se najvise na svijetu i trudimo se zajedno da nam bude jos i bolje. Sta ima vrijednije od toga?

Zivot je velika zrtva, ali ako se pravilno zivi, vjerujte mi i najveca je nagrada na svijetu.

Pozdrav iz Toronta u kojem bas evo pocinje padati snjeg (to kazem s veseljem, jer je ova godina bila samo sa doslovce par snjeznih dana sveukupno... a i to je trajalo po jedan dan i onda drugi dan vec ga nema na tlu).

Ljudi, volite se i cijenite jedni druge! Tajna uspjeha je biti uporan i napraviti sve da dodjete do svojeg cilja, naravno izbjegavajuci da "gazite" preko tudjih ledja jer to nikada nije bio nacin. Takvi nigdje ne traju dugo.


Pretraži :

 

Nemate podršku za flash!

Temperatura u selu:

Slučajne slike  odaberi :

Moraš biti registriran da bi upisivao komentare ! Link za registraciju.

Ispis komentara:

1.Mato neblaka ti premudroga, hoćeš reći da si stranac u vlastitoj zemlji, a nisi u inozemstvu!? Kakav kopernikanski obrat, na tvojoj logici bi ti i Gajo Petrović pozavidio!I ja sve vas koji ste vani, a ne vidite koliko ste jadni, izrazito žalim!Ali, svatko bira svoj put, sretno vam bilo!

3.10.2012. 14:40:02 Komentar poslao: GP


2.Joj sto Baustela prducka ovdje. Zar nije dovoljno sto si stranac u vlastitoj zemlji? Jesi ti citao sta covjek pise gore. Ima drzavljanstvo, sigurno se ne osjeca nit ga tretiraju kao sto se ponasaju Svabe prema nasim koji su na bausteli i 99% ih radi na crno. Naravno da te gledaju kao stranca. Nemaju oni nista protiv tebe kao individualca, samo gledaju svoj interes, ne zele da ostaju bez posla zbog useljenika koji ionako zive i rade tamo na crno, bio to Hrvat, Turcin ili Kinez.

2.10.2012. 23:43:14 Komentar poslao: MatoIzGundinaca


3.Ne trebas ti nikoga zliti osim sebe, ako bas moras.

2.10.2012. 22:55:02 Komentar poslao: Kovac


4.Ako se nikad nisi osjecao strancem u inozemstvu onda si gluh i slijep. I strasno te zalim.

2.10.2012. 21:19:38 Komentar poslao: Toronto


5.@Baustela - vani nisi stranac ako si znas urediti zivot. Ako places za kucom kao picka, naravno da se nikada neces ni zeljeti osjecati vani kao kod kuce. Sam sebe pravis strancem. Ja sam vani 10 godina i nikada se nisam osjecao strancem, prihvacen sam kao da sam rodjen ovdje. Vise sam stranac bio u svojoj zemlji i to gotovo svaki dan od kada znam za sebe. Svako je kovac svoje srece, najveca istina na svijetu.

2.10.2012. 20:55:17 Komentar poslao: Kovac


6.Većina nas su stranci u vlastitoj zemlji.

8.5.2012. 17:12:45 Komentar poslao: U.R.


7.Upamtite jedno:vani si uvijek stranac!

8.5.2012. 10:32:01 Komentar poslao: Baustela


8.Zanimljivo ...

7.11.2011. 7:19:40 Komentar poslao: KK


9.Kanada je obecana zemlja!

26.9.2010. 11:56:42 Komentar poslao: koko


10.U Kanadi mi se sviđa mogućnost da uz marljiv i pošten rad čovjek može napredovati i stvoriti nešto u životu, a ne ovisiti o obiteljskoj lozi, debljini koverte,"naturi" ili nečem desetom.. Vjerujem da se dosta vas upoznalo s time i to je dobrim djelom ovdje tako.

26.9.2010. 9:54:12 Komentar poslao: R.


11.žalosno, lopovluk posvuka a koliko se je neotkrivenog

21.9.2010. 10:42:50 Komentar poslao: Nina


12.u sinoć prikazanoj Latinici vidi se lijepo društvo hrvata, premijeru (1.ličnosti države) se stavlja na teret 800 000 DEM! što reći više

21.9.2010. 7:57:02 Komentar poslao: z


13.kanada je zakon!

7.9.2010. 11:21:31 Komentar poslao: sad


14.Bježite svi ! Pogledajte što je Milinović kao podoban uspio steći-radi vilu od 1000 m2 a nama ne plaćaju prekovremeno. Živim u 40 kvadrata sa suprugom liječnikom struke kao i moje i jednu plaću dajemo za ratu, i tako još 26 godina. Ovaj me članak razbudio.

12.8.2010. 22:36:20 Komentar poslao: Liječnik OP


15.Izvrstan članak, majstorija !

10.8.2010. 8:39:13 Komentar poslao: Tomislav


16.Nismo mi u Hrvatskoj bas tanki i mrsavi. Po podacima koji se redovito provode, Hrvati su navodno 4. najdeblja nacija u Europi.Prema tome, nema bas puno gladnih u Hrvatskoj.

26.6.2010. 1:02:58 Komentar poslao: Bas sam se natuko


17.A ovo me izjeda:Ako muž i žena rade pod pretpostavkom poslove sa SSS ili se bave nekim zanatom bez nekih velikih napora mogu donijeti zajedno 6-7000 CAD (30-35000 kuna) mjesečno, a u pravilu naši ljudi zarađuju i više. Od jedne plaće npr. muževe od kojih 3000-3500 CAD se može udobno živjeti sa dvoje djece a druga se može staviti sa strane, sve naravno ako se živi racionalno.

25.6.2010. 8:45:58 Komentar poslao: 3400 kn


18.oni ne moraju skupljati peticije za prezivljavanje i ne moraju strepiti hoce li sutra dobiti otkaz. zavidim ti prijatelju tamo, zavidim ali stvarno

25.6.2010. 8:41:55 Komentar poslao: 3400 kn


19.Svi i zato su tanki i mrsavi.

24.6.2010. 9:52:10 Komentar poslao: S


20.A tko je to gladan u Hrvatskoj???

23.6.2010. 19:02:18 Komentar poslao: Sit


21.bog narode,koje su prognoze veceras za utakmicu Njemacka -Gana?pozdrav svima

23.6.2010. 16:49:04 Komentar poslao: München


22.To je zemlja; Ko radi ne boji se gladi, a ne kod nas

22.6.2010. 21:30:10 Komentar poslao: mustang


23.Izvrsno bravo!!!!

27.5.2010. 9:22:14 Komentar poslao: Veta b


24.Mrak članak

24.5.2010. 11:05:29 Komentar poslao: Tomo ZG


25.Svaka pohvala za ovaj tekst

10.5.2010. 11:05:17 Komentar poslao: JS


26.ne ti seljo beljo!

9.5.2010. 12:37:45 Komentar poslao: ...


27.Al ko ce radit?nase levente?

9.5.2010. 7:34:29 Komentar poslao: ja


28.Evo jedna IZVRSNA VIJEST ZA SVE OD 18 DO 35 GODINA !!!! Kanadski ministar i Jaca su potpisali ugovor da se može otići i raditi na godinu dana bez vize !!! http://news.globaltv.com/world/Harper+signs+work+travel+pact+with+Croatia/2998693/story.html

9.5.2010. Komentar poslao: Gazda


29.@Ja Nemoj srat kvake, zapeče ti koja...

9.5.2010. 1:40:59 Komentar poslao: NERADNIK


30.Udba je uništavala i preodgajala protivnike ondašnje države koji su u većini bili plaćenici stranih sila - engleske, amerike i rusije.

8.5.2010. 5:53:34 Komentar poslao: Mario


31.jel zna netko neke pojedinosti o titinoj UDBI,i njihovim operacijama,ja sam 90-te rodjen,pa samo znam neke price,ali nikakve detalje,,pozdrav svima.unaprijed hvala.

7.5.2010. 23:41:10 Komentar poslao: mate


32.Prihvatite se posla levente u Gradištu - svagdje piše HELP WANTED !!! Pozdrav

7.5.2010. 18:50:46 Komentar poslao: Ja


33.@MMM - AHAHAHAHA! KOJEG POSLA?! MLATITI PRAZNU SLAMU? ONDA GA IMA NA PRETEK :)

7.5.2010. 17:31:26 Komentar poslao: OMGMMM


34.jebala vas ta kanada,privatite se posla ovdije levente bozije

7.5.2010. 17:01:40 Komentar poslao: mmm


35.please, premier, on your way home take my wife, me and our litlle child to your country. we are both highly educated and I assume that we d find better life there. we hate life in croatia which worth nothing and where treat you like a second class citizen ! we love canada !

7.5.2010. 8:58:18 Komentar poslao: q


36.www.24sata.hr/news/kanadski-premijer-prvi-put-dolazi-u-posjet-hrvatskoj/171987/

7.5.2010. Komentar poslao: q


37.Je*em mu miša morati ću nekoga iz Zagreba zaključati....

5.5.2010. Komentar poslao: Kanadjanin


38.Tema je dobro obradjena ali nemojte se zavaravati da svako moze sjesti u avion i raditi u Kanadi. Treba zadovoljiti stroge kriterije - strucna sprema, znanje jezika, iskustvo U DEFICITARNIM zanimanjima, itd. U suprotnom primili bi svakoga, milijarda kineza i indijaca sjeli bi na avion. Da vas neobeshrabrujem - budite uporni, ucite engleski, gledajte sto se trazi, u clanku vam dobro pise varioci. Sretno

5.5.2010. 9:51:34 Komentar poslao: Momo


39.Poslat cemo nasu jedinicu za specijalne namjene u tu 138 ulicu u Chicago ;Mirca,Yo rupar,niko delija

4.5.2010. 23:18:40 Komentar poslao: vrsak


40.Super članak, izvrsno, zanimljivo, šaljivo.... Bravisimo !!!

4.5.2010. 17:37:39 Komentar poslao: Renato


41.Gdje ga nađe s tom kacigom!

3.5.2010. 15:41:38 Komentar poslao: adeze


42.Hahahaha! Dobro kažu Gazda i MIG-29!

3.5.2010. 14:57:13 Komentar poslao: Ko te sastavi


43.Probajte doći u 138 Južnu ulicu u Chicagu po noći :-)

3.5.2010. 14:08:14 Komentar poslao: Gazda


44.Libija 0 posto za slobode ? Hoće li doći sada hrabri i pošeni amerikanci sa demokracijom ili će oni možda doći zbog nafte ?

3.5.2010. 12:02:54 Komentar poslao: MIG-29


45.Litva, Mađarska, Estonija, Grčka i Urugvaj ispred Hrvatske? Bio sam u svim navedenim zemljama, nema šanse da je quality of life u njima bolji nego u HR. Infrastruktura u Litvi i Estoniji bolja nego u HR? Glupost, nema šanse da je tako.SAD na 7. mjestu!? Risk&Safety u SAD 100 bodova a u HR 93??? Netko je tu dobro polupao lončiće.

3.5.2010. 11:13:22 Komentar poslao: Ko te sastavi


46.www1.internationalliving.com/qofl2010/index.php

3.5.2010. 11:05:23 Komentar poslao: bolji link


47.Imamo 4. najbolju klimu na svijetu :-) čak ne stojimo loše. Eh da su mjerili kada Mindi voze đubre u po ljeta gore bi prošli

3.5.2010. 11:00:35 Komentar poslao: Stari fergo


48.ovo kražu statistika internationalliving.com/2010/02/quality-of-life-2010/

3.5.2010. 10:55:36 Komentar poslao: Francuska


49.I ja te razumijem xy! Ali opet, Sigmund dobro govori - bio si i jesi motiviran. A motivacija je najvažnija za uspjeh. Danas je u HR previše pesimista, nemotiviranih i lijenih ljudi. A kada je pesimista išta mogao učiniti? Da ne govorim o nemotiviranima i lijenima...

3.5.2010. 9:37:46 Komentar poslao: Motivirani


50.Svaki je pocetak tezak.nisu svi mogli izdrzat taj krvavi put,Bilo je dana kad sam i sam pomisljao na povratak,bogu hvala da nisam!Sad samo cujem iza leda lako je njemu...

1.5.2010. 14:30:34 Komentar poslao: Saraga


51.Da ali mi smo na zapadu poceli svi od nule,ja sam imo dana na pocetku kad sam pojeo ono sta sam ukrao negdje u trgovini zivot bez zdravstvenog osiguranja,rad na crno,bjezanje i sakrivanje od policije kad dodju na baustelu kontrolirat, potom pravljenje papira,,,to je kalvarija bila,ali sve se isplatilo i dobro proslo bogu hvala.Davno mi je sve bilo ravno.Radije u njemacku u zatvor,nego nazad u gradiste.Imam prijatelja sa kosova,on je davni dana kad je doso ovamo spavao pod mostom,i prao se na rijeci,danas ima svoju firmu,zenu i 3 djece,svoj na svom.A nasa mladez ima sve pa nece nista,a ja osobno cesto puta cujem..lako je tebi,,ti si u svabiji,,,je lako samo sto niko nezna taj krvavi put

1.5.2010. 0:14:17 Komentar poslao: xy


52.xy razumijemo se. Razlog je motivacija - ona je čudo. Zašto ti i većina drugih Hrvata na "zapadu" pošteno radite i "borite" se? Naravno, kad naš čovjek vidi da neradom može dobro živjeti, često će odabrati nerad - znaš i sam da ima takvih slučajeva i u DE. A u HR ih ima koliko hoćeš. Zašto? Zato što država u ovih 20 godina nije uspostavila motivacijski sustav.Doći će to na svoje, mlada smo država, moraju se promijeniti generacije...Vi iz vana možete pomoći edukacijom našeg neukog svijeta...

30.4.2010. 23:17:00 Komentar poslao: Sigmund


53.Sigmund tocno zboris,,ali kako to objasnit narodu?mnogi pokusavaju nesto mutit,bacaju se pod aute da kasiraju osuguranje,prave se ludi da dobiju penziju,nesto mute i odradjuju.a od sveg tog velko nista,,pozdrav svima iz Bayerna

30.4.2010. 23:11:15 Komentar poslao: xy


54.Blažo vjerojatno nisu niti svjesni koliko su sretni jer nisu nikada radili 3 mjeseca a neprimili plaću !"#$%&/(

30.4.2010. 22:31:34 Komentar poslao: yxc


55.Koliko radimo i koliko smo pametni, super nam je.Moramo priznati da smo lijeni, neuki i uglavnom nezainteresirani za bolje. Istovremeno, prosječan Hrvat misli da je najpametniji na svijetu i da je uvijek netko drugi kriv (lopovi, HDZ, Franjo, Tito, kralj Tomislav) za njegove propuste. A Svjetska banka utvrdila da radimo najmanje u Europi (svega 2,5 sati na dan) i da smo lijeni u svladavanju novih znanja. Valjda bi i za tih 50-ak radnih sati mjesečno trebali dobivati barem 10.000 kuna...

30.4.2010. 22:04:30 Komentar poslao: Sigmund


56.Sretni su oni koji su tamo...

29.4.2010. 22:44:44 Komentar poslao: Blaža


57.Hvale vrijedan opis

26.4.2010. 12:16:03 Komentar poslao: Anto


58.Lopovski smo narod i to je tako. Čestitke tajkunima, bili ste brži.

18.4.2010. 14:43:08 Komentar poslao: HDZ


59.Sigmunde što ga sastavi alal ti vera!

17.4.2010. 20:12:31 Komentar poslao: master Yoda


60.A ja mislio da su lopovi i kradljivci samo hrvatski političari (posebno HDZ-ovci), tajkuni i parajlije!? Kad ono izgleda da smo SVI ili barem velika većina lopovi, da i "običan" narod krade gdje god stigne, barem prema onome što piše PP. Zaključujem da Hrvati imaju začuđujuće dobar standard života ako svi tako nesmiljeno kradu i otimaju jedni od drugih... :-)

17.4.2010. 16:58:10 Komentar poslao: Sigmund


61.Ja zivim vec dugo u inozemstvu,i pokusavaam izbijegavat kontakt sa nasim ljudima koliko samo mogu,Zato kad nekoga upoznas prvo pitanje je kako si doso do vize,koliko zaradjujes,i kako se sta moze "odradit".Standard je da sa gradjevinske firme svi nesto kradu,i da uvjek laziraju bolovanje za uskrs i bozic kako bi isli kuci.I mene je toga sram za nas narod i za mene.

17.4.2010. 14:05:38 Komentar poslao: PP


62.Gledano sa psihologijskog stajalista, sasvim je prirodno da je odredjena grupa ljudi "sloznija" sto je stupanj ugrozenosti (gospodarski, zivotni, zdravsteni, nacionalni, kulturni, intelektualni, jezicni) veci. Tzv. psihološki profil "similis simili gaudet" postaje osobito izrazen u okolini u kojoj je grupa ljudi (npr. Hrvati u inozemstvu) ugrozena. U zapadnim zemljama se ugrozenost u pravilu ne ocituje u problemu gospodarskog opstanka, nego jednostavne potrebe da se grupa ocuva upravo zbog principa "similis simili gaudet" odnosno jezicne, kulturne, nacionalne i intelektualne slicnosti.I zato naprijed Hrvati, pobijedili ste u povijesti i veće nedaće, otimačine i lopove, pa ćete tako i ove, bjelosvjetske i domaće izdajnike!Za domovinu s ... !!!Posebnu vjeru imadem u moje drage Slavonce, medju kojima se osobitom mudroscu,pronicljivoscu i prodornoscu isticu Gradistanci i Ceranke udane u Gradiste!

17.4.2010. 11:47:32 Komentar poslao: Sigmund


63.Naši ljudi su složniji vani nego u hrvatskoj. takovo je moje iskustvo

16.4.2010. 19:57:01 Komentar poslao: Buban


64.Najveci problem je sto nasi ljudi nisu slozni, te bili oni tu u HR ili bilo gdje vani, uvijek ces vidjeti rivalstvo. Zasto? Trebamo raditi kao i drugi. Citajte pazljivo ovo pismo, dio o Indijcima i ostalim u Kanadi. To je kljuc njihovog uspjeha - sloga i pomaganje, ne zajedljivost i ljubomora.

16.4.2010. 17:05:47 Komentar poslao: pomoc


65.Ja ne da ću se trgnuti da skupim dovoljno bodova za Kanadu nego pokidati na testu iz engleskog u 6. ili 9. mjesecu. I onda za 1-2 godine viĹ·e se neću morati trgati i raditi za druge već za sebe i svoje. Onda ću u 1. sporu :-)

Koliko imam bodova: link

16.4.2010. 8:30:50 Komentar poslao: Buban


66.Ne padaj u očaj i ne traži problem u drugima, uvijek će biti lupeža, uvijek ih je bilo. Trgni se i učini nešto da budeš među onih 30%!

15.4.2010. 22:45:05 Komentar poslao: Trgnuh se


67.Padoh u očaj gdje živim, više od 70 % ljudi živi u jadu i bijedi.. Samo netko tko ne vidi kakva nam je država može govoriti o toj velebnoj slobodi.. HDZ nas je uništio: Tuđman, Šušak, Sanader i Hebrang..

15.4.2010. 13:55:22 Komentar poslao: Put


68.zaljubljena u kopanje-uzivaj svoje ljeto na njivetini a ja cu svoje na bjelom pjesku ispod palmi.ENJOY YOUR SUMMER ha ha ha haha

8.4.2010. 21:35:50 Komentar poslao: wendy


69.Ja nevolim kopati ,ja volim dolare trositi

8.4.2010. 21:14:32 Komentar poslao: mery


70.kopaj ti do kraja zivota ,sa motikom ces i umrjeti a svjeta nevidjeti

8.4.2010. 20:50:55 Komentar poslao: wendy


71.Daj ne lupetaj praznu slamu. Tko se vratio u hrvatsku i uspio? Ivica Mudrinic i tko jos? Hrvata je vise vani koji su rodmo hrvatskim i da im odgovara balan + Welcome home! Mozda je postojao neki tracak nade da se moze nesto dole napraviti - on je nestao. Izgradili se apartmani po moru i to je sve

8.4.2010. 10:12:22 Komentar poslao: Euro


72.Nuncake, nesto si jako pobrkao. Dajte se ljudi naučite razumijevanju pročitanoga teksta.

7.4.2010. 21:51:49 Komentar poslao: Zaljubljen u kopanje


73.Zaljubljen u kopanje - nas cetvoro ovdje svi do jednog mislimo kako je bolje da se ti drzis kopanja nego da ulazis u intelektualne diskusije. Govoriti da su svi koji su vani, ljencine pa su primorani da pocnu raditi je glupost da nema vece gluposti. To su ljudi koji su znali sta ih ceka vani i da nema druge nego tesko raditi i nisu se bojali napraviti taj korak. Ljencine kao ti koje po cijeli dan nista ne rade, a svake dvije minute prave pauze za kavu, vode HR. Zato nikada i nece biti bolje.

7.4.2010. 21:28:12 Komentar poslao: nuncake


74.U nekim zapadnim zemljama je lakse, ali mnogi vrijedni su uspjeli i u HR. Svi ljudi koje znam a vrijedni su, hoce i znaju raditi sasvim dobro zaradjuju i u HR. Oni koji su vrijedni u HR i znaju raditi, vani mogu zaraditi jos vise (pitanje je kada je dosta novaca), a ljencine i neznalice na zapadu ne prolaze - to oni brzo shvate pa pocnu zestoko raditi i uciti kako se radi posao ili se vracaju na ognjiste.Motivacija je cudo i zato nase ljencine vani brzo postaju vrijedni radnici - nemaju izbora.A dok su u HR mnogi misle da im drzava, Jaca, Franjo, Susak, HDZ, SDP trebaju osigurati lagodan zivot bez puno muke.

7.4.2010. 19:12:39 Komentar poslao: Zaljubljen u kopanje


75.Sta ti vrijedi sto zelis raditi kada ti ne daju posla (iz bilo kojih razloga). Mozes ti biti vrijedan koliko god ti zelis, kada ne mozes naci posla, a kada ga i nadjes, velika je sansa da ces biti placen svakih 6 mj. ili mozda cak ni onda. Osobno poznajem gomilu vrijednih ljudi koji su bili nitko i nista dok su zivjeli tu, a kada su otisli van bili su momentalno prihvaceni i priznati za svoje kvalitete. Hoces reci da je to cista slucajnost?

7.4.2010. 17:12:07 Komentar poslao: tapkatori u mjestu


76.maNAravno, pitanja koja postavljaš nemaju veze s tekstom kojeg sam napisao. Pročitaj ga još jednom, ovaj puta se malo više potrudi pa ćeš shvatiti što sam htjeo reći. Roka je u pravu!

7.4.2010. 13:54:04 Komentar poslao: Sve vas volim


77.postovani narode.mi smo lijencine(vecina nas).i nama se neradi.pogledajte u selu tko radi da i ima, a oni koji nerade ti i jadikuju.bez posla nema zivota.a onaj ko ima njemu se zavidi,,najgorja smo nacija.

6.4.2010. 20:07:33 Komentar poslao: roka


78.Hoces reci da su svi koji si otisli van ljencine i neradnici? Zasto su onda uspjeli vani, a nisu mogli u HR?!! Dovoljno je pogledati kvalitetu ovog pisanog iskustva iz prve ruke, i tvojih par recenica da covjek shvati tko je u pravu.

6.4.2010. 17:51:19 Komentar poslao: maNaravno


79.Kanada je uređena zemlja - uređivala se 200 godina i u njoj se može dobro zaraditi, a HR se "uređuje" i postoji jedva 20 godina.Međutim, unatoč svim problemima koji postoje, uglavnom vrijedi da tko se posla uhvati može i u HR sasvim dobro živjeti. Previše je "prepametnih" neradnika, muljatora,gotovana i ljenčina u HR koji "znaju" da je svagdje bolje nego kod nas a kad se trebaju prihvatiti motike, onda im je draža birtija.Previše je onih koji samo gledaju kako da dobiju kakvu državnu pomoć (penzija, invalidnina, naknada) i pljuju po svemu u HR.Takvima su za sve vlastite propuste i gluposti krivi HDZ,SDP,KPJ,Bosanci,Hercegovci,Tuđman,Ustaše,kraljevi Tomislav i Zvonimir,susjed koji vozi novi auto ("sigurno je ukrooo"),drugi susjed koji radi 10 sati dnevno ("otkud mu da ima toliko, sigurno je i on ukroooo"),a zapravo o ničemu pojma nemaju i bilo bi im pametnije da se probude i počnu raditi.

6.4.2010. 10:03:16 Komentar poslao: Sve vas volim


80.Lopovluk, korupcija i kriminal je tebi "bolje"?!Sad možemo pjevat borbene, sami smo ih izabrali i biramo iz godine u godinu.

30.3.2010. 14:04:38 Komentar poslao: no name


81.Napomena:u hrvatskoj je bolje.Pitajte lopove gdje vlada takvo carstvo lopovluka, korupcije, kriminala.

30.3.2010. 8:43:46 Komentar poslao: 10%


82.Moja nećakinja je otišla prije 5 godina u Victoriju, glavni grad pokrajine, udaljen sat vožnje trajektom od Vankuvera. Govori da se nije pokajala i da dođem, da je nostalgija prošla kada je dobila prvu plaću. Karta je skupa no mislim da ću ovo ljeto tamo, jer više ne ide :-( Puno pohvala za članak

26.3.2010. 11:51:11 Komentar poslao: Matko


83.Sjajan članak. Hvala

23.3.2010. 17:44:02 Komentar poslao: Olga


84.reci meni kako ja radim?posla ima ili nema, problem nisu rumunji nego sezona. 12 eura sat

19.3.2010. 7:42:22 Komentar poslao: a


85.bez papira nema sanse,vrvi sve od poljaka i rumuna,,oni su sada EU

18.3.2010. 21:45:07 Komentar poslao: bavarac


86.bavarac ima li posla za mene, bilo kakava !!!!!! 4500 € !

18.3.2010. 18:43:25 Komentar poslao: dolazim odmah


87.To je istina,ja sam prije radio po 330 sati mjesecno,i zaradjivao netto ,da nepritjeram oko 4,500 eura naravno dijo na crnjaka je gazda uvjek uplacivo,

17.3.2010. 18:31:50 Komentar poslao: bavarac


88.Vani dobijes placu

17.3.2010. 15:52:03 Komentar poslao: O


89.Sta vi mislite da vani pare padaju sa neba, vani treba raditi. Neces vani viditi pune lokale po danu

17.3.2010. 11:07:59 Komentar poslao: Bozo


90.Pametnom dosta da zaključi što mu je činiti ...

16.3.2010. 19:15:37 Komentar poslao: qw


91.Troskovi u Kanadi nisu veci, hrana je mozda i jefitnija, odjeca je jeftinija, elektronika takoder, auti takoder. Cak ni stanovi nisu skuplji, u cijene su vecinom ukljucene rezije. Place tri puta manje. Tamo je Honda Civic 90 000 kn, ovdje je 150 000. Kanadanin za nju mora raditi oko 800 sati, Hrvat za nju mora raditi 4700 sati. Zakljucite sami isplatili se otici.

15.3.2010. 15:39:28 Komentar poslao: pajo


92.Jako dobar članak, hvala na trudu. Tužno je pročitati da ima mjesta gdje se isplati biti pošten a na lopov i kriminalac

15.3.2010. 8:22:39 Komentar poslao: Fiona


93.HAA haaa a tko ti je rekao da smiješ misliti drugačije nego webmaster ha ha, ne znaš skime se zajebavaš :-)

14.3.2010. 7:27:36 Komentar poslao: Bosut Online


94.Zašto se briše ono što s webmasteru ne sviđa??? Moj post nikoga nije vrijeđao, očito je problem samo u tome što mislim drugačije od webmastera?

13.3.2010. 22:37:06 Komentar poslao: Dr Okoš-Pokoš


95.Banned !

13.3.2010. 19:49:52 Komentar poslao: Dr Okoš-Pokoš


96.U Cro i ostalim susjednim Drzavama smo postali Specijalisti za prezivljavanje jos od 70-tih ..i nicemu se netreba cuditi ..jos je nama dobro kakvo ce biti ...samo polako ..

11.3.2010. 17:47:40 Komentar poslao: Peter Pan


97.Minimalac je u Kanadi je 50kn po satu. A troskovi zivota su skoro isti kao u Hrvatskoj. Pa ti vidi dal se isplati??!!!?! Daju ti barem tri puta vece place a za porez sta ide njima dobijes daleko kvalitetniju uslugu, ceste, zakone, bolnice, penziju, kuce... Mi zivimo kao krapinski pracovjek. Kad vidim njihove place i cijene nije mi jasno kako mi u Cro prezivljavamo, to je jad i bijeda.

11.3.2010. 10:05:31 Komentar poslao: Moron


98.Ukidanje turističke vize je lijepi korak za početak, uštedi se sigurno par stotina eura. Kako piše na forumima moralo se tegliti do Beča. Govori i o statusu hrvata ne bacaju nas u isti koš sa ne znam kome ?!"#$& Lijepa gesta za početak od kanađana ... tako je tekstopisac otišao i vidio i otvorio nam oči, Dobro ja sam i mislio da je bolje od ovog haosa kod nas!

11.3.2010. 8:25:26 Komentar poslao: Brabonjak


99.@kaos - samo su turisticke vize ukinute, ne i one koje moras dobiti da bi isao na imigracijsku opciju. To moze biti varljivo, jer se vecina ljudi nada da ovdje moze uspjeti ako samo dodje kao turista i odluci ostati. To je najtezi moguci nacin kada nemas legalne dokumente i ako te ovdje imigraciona policija uhvati, riskiras jako puno.

10.3.2010. 17:53:41 Komentar poslao: TdotHere


100.Dobar članak

10.3.2010. 9:35:02 Komentar poslao: Maja


101.Momak spasio si sebe i svoju familiju. Potruditi ću se tvojim stopama. Niste napisali da u vize ukinute prošle godine u travnju - a to nije mala stvar, podgrijava nadu! Hvala na informacijama, slikama i linkovima.

9.3.2010. 14:03:43 Komentar poslao: kaos


102.Jedna obitelj koja radi svaku drugu subotu 10 sati a ostalo normalno moze zaraditi 10000 $ svaki mjesec. Posla nekada nema a nekad ima. Gdje to ima dolje? Tko izdrzi prvu godinu taj se nikada ne vraca

8.3.2010. 19:39:18 Komentar poslao: Toronto


103.Sve je to bolan u mojoj glavi

6.3.2010. 20:19:01 Komentar poslao: Swampy


104.jel ima tamo bosine pizze od 13 kn?

6.3.2010. 10:07:16 Komentar poslao: laki


105.sve je to lijepo krasno, al teško da se posao može mjeriti sa onim u hrvatskoj gdje za vrijeme radnog vremena možeš odšetat do birtije,za šalterima javnih službi oko 9:30 nađeš poruku "dolazim odmah", gdje hep-ov difender parkiraš pred birtijom prije i poslije intervencije, gdje šef ne zna šta je internet,a kamoli firewall pa možeš po cijele dane gledat pornografiju, gdje možeš registrirat auto ako doneseš sliku. toga nema u kanadi, dragi moji. kad nedjeljom okrečiš lokalno igralište pa uz pivo dereš se na sav glas kako ćeš polno općit s sučevom bližom žemskom rodbinom, te nakon pobjede mrskog rivala uz zvuke tonsona ločeš do ponoći. pa uzgoj svinja, miris razvoženja đubriva po bašči, pa naši svatovi kad se pije po sedam dana . nije u šoldima, novom autu, privatnoj školi ili radnom kolegi pakistancu sve, ima nešto i u slavonskom utvaju po kojem trči pulin dok na tranzistoru ječi derbi lokomotiva-dinamo.

6.3.2010. 9:10:41 Komentar poslao: laki


106.Svoj na svom si gdje si dinar strpas u novcanik. Sto se ne vracaju nasi ljudi kada je tako lose tamo a dobro u Lijepoj nasoj. Cijeniti domovinu i porijeklo ali treba ici gdje je bolje! Tekst i budalama moze nesto reci

6.3.2010. 7:01:11 Komentar poslao: braco


107.e bas tako :)

6.3.2010. 0:54:35 Komentar poslao: isti


108.Hahahahahaha! Dobraaaa!!!! Barem da je Tudjman to govorio prije umjesto: "jest cemo mi i travu ako treba samo da imamo svoju Hrvatsku". Imao bi vise sljedbenika zasigurno :) Samo sto su vecina i morala jesti travu, dok se on gostio pecenkama.

5.3.2010. 22:23:01 Komentar poslao: NecemEcem


109.Bolje "pušit" nego jest

5.3.2010. 21:00:57 Komentar poslao: swampy


110.Ma tako je. "Bolje" jesti travu i biti kod kuce, nego se potruditi i zaraditi sebi i porodici bolji zivot. Tu i jeste razlika izmedju svih onih koji odu van i potrude se jebeno, te takvih kao sto si ti koji samo pizde za kucom. Samo ti ostani u "ljepoj tvojoj", takvih uvijek treba onima na vlasti jer njima ne moze biti bolje ako nemaju koga musti.

5.3.2010. 20:21:22 Komentar poslao: NecemEcem


111.Idem svjetom hodim zivim na tri kontinta,al moja domovina je moja domovina ,jedino sam svoj na svome , kad sam u Lijepoj nasoj.

5.3.2010. 19:57:57 Komentar poslao: Hrvat


112.fala na odličnom izvještaju koji mi je skroz otvorio oči. poruka je jasna dignuti sidro i bježati

5.3.2010. 19:26:12 Komentar poslao: braco


113.A kada udjemo u EU bit ce jos gorije,sve ce postat skuplje,proci cemo kao i Grcka.ovaj rezim je goriji od komunizma

5.3.2010. 5:53:04 Komentar poslao: xy


114.Čestitke na trudu, trebalo je to napisati i poslikati

4.3.2010. 15:23:54 Komentar poslao: Brabonjak


115.Nevjerovatno je koliko se sranja u svjetu dešava u posljednih mesec dana.

4.3.2010. 13:33:23 Komentar poslao: Juda


116.Vjerojatno nisam jedini koji je dobio želju da ode tamo i krene od nule. Život postaje sve nesnošljiviji, teži i neizvjsniji. Komšo koji je otišao prije 15. godina 2 puta se vratio (Toronto) na godišnji i rekao da mu ne pada na pamet da se ikada vrati i u 100% je pravu. Sve u članku je opisano kako je govorio a ovdje vidim i slike i vidim da je uređeno

4.3.2010. 10:53:12 Komentar poslao: Jakov


117.Clanak koji se cita sa zadovoljstvom. Otici u mojim godinama je tesko a mladima sretno - bjezite. Meni su i komunisti govorili da ce biti bolje a nije. Govorili su dugo vremena i ovi da ce biti bolje a samo je gore - a gore je nego za komunista.

3.3.2010. 8:47:58 Komentar poslao: Soljanac


118.svaka čast

1.3.2010. 18:32:41 Komentar poslao: canyon


119.E pa postovani TEXTOPISAC nadam se da ce vise ovakvih stranica biti (treba obrazovat one koji ne odu od kuce za zivota vise od Osijeka i Zagreba),hvala u ime onih koji vidjese to sve a jos vise fala u ime onih koji nikad nece videjeti a kroz tvoje slovo progledase kroz tvoj PEDJER u svit.

1.3.2010. 18:03:20 Komentar poslao: biska sela


120.Lijepo da neko opiše iz prve ruke. Otići ne izgleda lagano ali se isplati kako piše.

1.3.2010. 13:19:45 Komentar poslao: Totalna recesija


121.Ma ja mislim da je taj Šaša il kako več tekstopisalni Kanađanin pravi Čovjek ljudina.

1.3.2010. 11:54:55 Komentar poslao: _


122.I ja sam se mogao vratiti nazad u Hrvatsku, nekoliko ponuda sam dobio za posao, ali zalosno, tek sada kada su vidjeli moj uspjeh u Canadi .... AKO SE VRATIŠ NAPRAVIO SI NAJVEČU GLUPOST!!!!

1.3.2010. 10:55:14 Komentar poslao: Glupan


123.Da mogu zaraditi 6000-7000 kuna bio bi car, a kamoli dolara :-((((((

1.3.2010. 10:04:40 Komentar poslao: Brabonjak


124.Saša svaka pohvala za upornost

1.3.2010. 8:32:23 Komentar poslao: Županjac


125.Napisano bolje od većine novinskih članaka, zanimljivo i jako primamljivo.

28.2.2010. 19:37:37 Komentar poslao: roker


126.Bravo.

28.2.2010. 19:20:29 Komentar poslao: lovokradica


127.kamila šalji slike!!!sakrio si se kod punice - ne vjerujemo ti ništa!!!šifra:fešta kod Dugalića na stanu

28.2.2010. 11:55:04 Komentar poslao: Čelica&Sova


128.bez pizdarija jer ako ja i kum dodjemo bit ce i rojal ponovo otvoren.... a vidit ce mo za slike. pozdrav selu od mene----

28.2.2010. 10:18:22 Komentar poslao: kamilla


129.Svaka čast Zlatane-vidmi po IP adresi da se javljaš iz Bskete!!!! Kamila irudati ti tvoga, valjda imaš neki digitalac. Ne vraćaj se nazad bez slika. Ako budeš kuvao kao sa kumašinom Šebaljom - ne gine nam 3.sv. rat....217.29.16.110 KG KYRGYZSTAN BISHKEK BISHKEK SAIMANET TELECOMUNICATIONS P.S. Ne daj se u topovsko meso, već daj malo i masti ....

27.2.2010. Komentar poslao: Buban


130.soco kad ces prestat hodat po bijelom svijetu/// ajd dodji u kirgistan ja evo cekam let za afganistan. nek ide nek zuca

27.2.2010. 10:26:07 Komentar poslao: kamilla


131.hrvatska je predivna ali nekima.

27.2.2010. 9:57:23 Komentar poslao: Todorić


132.dobar clanak sasa

27.2.2010. 8:59:11 Komentar poslao: mladi gradistanski par


133.Kanada je predivna

27.2.2010. 5:18:42 Komentar poslao: jessi


134.oj,duzine i $irine!ekvatori,paralele!

26.2.2010. 19:44:52 Komentar poslao: britki bek


135.Jaaaako!

26.2.2010. 18:57:47 Komentar poslao: TdotHere


136.@TdotHere De popi par poliča rakije. JEL ZNAŠ TI KOLKE SU TE PARALELE VELIKE pffffffffffffff

26.2.2010. 16:23:59 Komentar poslao: Swampy


137.Komentar na post swampy-ja: To je opca zabluda i ako vjerujes mujo-haso salama kada se radi o stvarnom zivotu, onda nemam rijeci. Vecina nasih ljudi zivi u Torontu. Grad Toronto lezi ispod 45-te paralele, sto znaci da je juznije od mnogih HR gradova, ukljucujuci Zupanju. Vidjeli smokako je dole kod vas snjeg padao ove godine. Mi nismo imali ni 5 dana cistog snjega ovdje, a i kada ga je bilo, otopio se drugog dana. Ljeta su gotovo uvijek temperature od 30-34 stupnja celsijusa, a nerijetko bude i do 40 jer kada se gradski beton usije, znas sta se dobije na kraju.

26.2.2010. 15:37:36 Komentar poslao: TdotHere


138.Zemlja budućnosti, što reći nego da su sretni oni koji su tamo. Kanada je No.1. Nadam se odlasku u Montraal ove godine, turistički pa kako bude dalje. Trebali ste napisati da je potrebno 3 GODINE BORAVKA DO DRŽAVLJANSTVA !!! Ej ljudi gdje toga ima!!!

26.2.2010. 14:55:15 Komentar poslao: Adriatic Bosanac


139.Predobar izvjestaj!!! Svaka cast Gorane

25.2.2010. 23:06:51 Komentar poslao: monsinjor Djipa


140.www.vecernji.hr/vijesti/skupljac-boca-diplomom-jos-sanjam-skolu-karte-svoje-ucenike-clanak-101634

25.2.2010. 11:10:26 Komentar poslao: Živjela nam domovina


141.Morate se samo pazit one lude zime i zgrtalica, jer mislim da se Mujo zbog te dvi stvari razocaro u Kanadsku idilu.

24.2.2010. 22:23:51 Komentar poslao: swampy


142.Prema tekstu jos ce da ispadne da je u Kanadi bolje nego u Hrvatskoj :-) Vrlo dobar clanak

23.2.2010. 19:59:00 Komentar poslao: Tomo


143.U potpunosti se slažem s tobom! Ovdje se može živjeti dobro na slavi roditelja i nasljedstva. Rijetki su oni koji si poštenim radom mogu osigurati egzistenciju. Imam rodbine u Ontariju. Od devetero djece, četvero ih je vjenčano i žive u vlastitim kućama (najstariji od njih četvero je 1983. godište!), dok mlađih petero žive sa starcima i njih sedmero si može priuštiti iz Toronta otići na godišnji u Key West, a ja ovdje moram sjesti i staviti sve na papir da vidim hoću li imati dovoljno za gorivo iz Zagreba do Zadra. I to starom cestom jer si od svoje plaće cestarinu ne mogu platiti. Meni je ovo zadnja godina ovdje i jedva čekam da se dokopam Kanade. A one koji kukaju da je u Kanadi loše, pozivam ih da dođu u Hrvatsku. Domovina vas zove...

23.2.2010. 12:08:21 Komentar poslao: malko


144.GLUMAC Andrew Koenig, sin veterana "Zvjezdanih staza" Waltera Koeniga, nestao je u Kanadi a obitelj moli sve koji znaju nešto o njegovom nestanku, neka jave policiji u Vancouveru. ... i vi bi u Kanadu, tamo kradu ljude,

22.2.2010. 19:07:23 Komentar poslao: Sumitomo


145.napisano je uglavnom tocno, samo je kamata 1% visa (Ontario) a to je bolje opet nego u Hrvatskoj pozdravite Anicu, seficu gostione

22.2.2010. 15:39:56 Komentar poslao: Ante


146.Pohvale i cerancima za sliku tikice na bobu, fora je. Umjesto zaključka na kraju, samo donesite svoj, usporedite, komentirajte, kritizirajte(objektivno). Ja se nadam da ću zaključak neki veći moći donijeti na licu mjesta, što prije - to bolje.

22.2.2010. 13:51:50 Komentar poslao: Buban


147.ceranci,kad budete imali muda ic na pederbal u berlin onda se javite !! i di ste vi bili kad je webmaster i$o stopom (zavr$io prvi srednje!!!) u njemacku da si kupi dozu cole i vrati se odmah kuci? niste bili ni u prvom petoljetnom planu obnove! stoga ,prekrijte se klempavim u$ima i u kucicu!!

22.2.2010. 13:46:36 Komentar poslao: britki bek


148.Odlican clanak Gorane.A ovi ceranci nisu normalni.

21.2.2010. 23:09:00 Komentar poslao: mladi gradistanski par


149.što vi mislite da ste jedini bili u vancouveru, cerna-online.com/index.php/2010/02/13/cerna-na-olimpijadi-u-vancouveru/

21.2.2010. 19:57:52 Komentar poslao: Ceanac


150.do jaja raport !

21.2.2010. 19:11:09 Komentar poslao: mandica


151.nema razlike,stoga svakodnevno kilogrami kanadjana avionima stizu i ljube asvalt zracne luke u zagrebu...

21.2.2010. 16:46:19 Komentar poslao: ko nas,bre zavadi?


152.he he he, baš nema razlike nikakve, he he he

21.2.2010. 14:18:32 Komentar poslao: racionalan


153.Gorane izvini ali ja nevidim nikakvu razliku između Vancouvera i Gradišta!

21.2.2010. 9:51:09 Komentar poslao: zbunjen i ošamučen!


154.Svaka cast na ovom izvjestaju,vise nemam dileme oko preseljenja u Canadu mada radim na tome otkad su ukinute vize.

21.2.2010. 0:04:41 Komentar poslao: zeljko


155.Članak dostojan najboljih novinara, uživala sam čitati izvještaje "iz prve ruke" kako vidim. Malo sam tužna jer vidim da postoje države kakve bi trebale biti a to nije moja

20.2.2010. 23:42:09 Komentar poslao: Ivana


156.Nadam se da ću moći više live izvještaja slati iz ovoga, drugoga svijeta ...

20.2.2010. 22:24:20 Komentar poslao: Buban


 

Najnovije vijesti

1.Proljeće 2022

O ljepoti Gradišta, Gradištanki i Gradištanaca napisane su i uglazbljeni mnogu stihovi. Stoga uživajte u ovim prizorima za koje je svaki komentar u opasnosti da postane svetogrđe.

[VIŠE]

2.Pucar živi vječno !

Nekoliko anegdota, pjesama i poskočica o pučkom pjesniku Pucaru

[VIŠE]

3.Demografija

Ulaskom u EU iz temelja se promijenila demografska slika Gradišta, Slavonije i čitave države. U zadnjih 20 godina jedna trećina stanovnika napustila je selo a to je zasigurno više od pola radno sposobnih i produktivnih. 

[VIŠE]

4.Krvavi travanj 1945.

Prisjećamo se dana 14.travnja 1945 kad je Gradištu od strane Narodno oslobodilačke vojske ubijeno ili nestalo 87 mještana, većinom domobrana.

[VIŠE]

5.Kronike iz Gradišta

Izgradnja i obnova doma kulture 1948-2019
Piše:Franja Babić

[VIŠE]

6.Beton 2018.

Ponovo smo se susreli na uvijek vrućem asfaltu Ljesa

[VIŠE]

7.Pravoslavna Crkva u Gradištu ?

Pravoslavna Crkva u Gradištu, Cigansko groblje, lista korisnika poticaja, Božični malonogometni sustret 2017 ....

[VIŠE]

8.Python u Gradištu

Nakon uspjeha u prošloj školskoj godini gdje su naši robotičari uspješno odradili svih 5 kola natjecanja udruga Grwireless nastavlja sa radom.

[VIŠE]

9.Vožnja po Gradištu

Uživajte malo u par snimaka vožnje po Gradištu.

[VIŠE]

10.Svećenik i Gradište

Pročitajmo drugačije mišljenje o svemu što se dešava u i oko Župe.

[VIŠE]

© 2002 - 2006   www.gradiste.com  Sva prava zaštićena - inače bi moglo biti po tamburi !