Kupujte poljoprivredno zemljište


OBJAVLJENO: 22.3.2007.          PREGLEDA: 3872       KOMENTARA: 6


Temu otvaram jednim razgovorom koji mi je ostao u uhu, a izgovorena je od jednog imućnog Hrvata, g. Rašića, rodom iz Hercegovine nekada izuzetno siromašnog kraja. Gospodin Rašić danas uspješno vodi firmu „preko Bare“ a za Slavoniju ga vežu lijepe uspomene sa školovanja i početka studiranja u Osijeku ranih 70. ih godina. Malo „Pod gasom“, malo pod napadima nostalgije jednom zgodom reče : „ .... Slavonija  (pauza 5 sekundi), kad sam došao u Osijek prvi puta (opet pauza), kakva Njemačka, kakva Amerika, za mene je to bilo kao raj, pitomo, bogato. .... nikada mi neće biti kao kada sam studirao u Osijeku...“. I da sve bude zanimljivije, čim je došao u Osijek prvi dan, odmah ga je cimer iz nekog sela pored Vinkovaca, zaboravih koje, odvukao na kirbaj koji je taj dan bio u njegovu selu. Iz ondašnje gladne Hercegovine odmah na kirbaj !
Nekada bilo, danas se spominjalo. Nekada najbogatiji kraj prožet generacijskom stegom i organizacijom tete Maje Terezije i  prirodnim bogatstvima plodne ravnice konzervativno se odnosio prema „došljama“. Malo tko je od njih mogao kupiti kuću i posjed, radilo se za kilu masti na dan kod Šokaca. Zbog nesretnog rušenja berlinskog zida, blesavih prekodrinskih „komšija“, pohlepnika i majstora privatizacije postadosmo „Šupkom lijepe naše“ i robovi stranih banaka i njihovih janičara, sitnih lopovčića koji se šunjaju i njuškaju u namjeri kupovine parcela, što manjih privatnih, što većih državnih. Malo pametnija domaća tajkunčad razmišlja isto:

KUPITI SADA DOK JE JEFTINO!

Teorija urote:
Jedan ha poljoprivrednog zemljišta u pjeskovitoj Nizozemskoj vrijedi 50 000 €, Njemačkoj oko 20 000 – 25 000 €, Italiji slično itd. U Gradištu već za 4-5 000 kuna možete kupiti isto. Nizozemci su tako pokupovali velike količine u Poljskoj prije ulaska iste u Eu i sada ga prodaju po desetostruko većim cijenama.
Ipak postoji svijetlo na kraju budućeg tunela kroz gradiško brdo. Aga 1, Aga 2, Gazić i Stojanović osnovali su prvi Kolhoz. Vjeruju da će za par godina skinuti sa trona Delije po broju ha. Šalu na stranu, ovakvo okruženje i okupljivanje ljudi ideja ima prednost ako ništa onda zbog toga što su 4 glave pametnije od jedne. Ili 8, kako se uzme :-) !

Ono što danas u suvremenoj proizvodnji ne prolazi sigurno je:
  • Fergo i 3 jutra

  • jedna krava, stari poni sa kantama za mliiiko bez prednjih kočnica

  • maskirni vojni prsluk opran nijedno puta sa tragovima putnjice, karijes ili objektivna okolnost da ga niti ne može biti

  • pametovanje, kukanje, psovanje države i zavist

  • nemanje  pristupa Internetu

  • mišljenje da i nije tako loše, da može bit gore. NE MOŽEPretraži :

 

Nemate podršku za flash!

Temperatura u selu:

Slučajne slike  odaberi :

Moraš biti registriran da bi upisivao komentare ! Link za registraciju.

Ispis komentara:

1.haha

8.4.2007. 23:18:19 Komentar poslao: iivansi2


2.vidim, svi su oduševljeni ovim događajima u gradištu(sarkazam) a da je neka cajka u pitanju,onda bi svi brujali o tome, kao da je NK Slavonac ušao u prvu ligu e..ccc

6.4.2007. 16:24:19 Komentar poslao: recycled pools


3.KO ŽIV

5.4.2007. 8:43:45 Komentar poslao: swampy


4.u petak edo majka u subotu psihomodopop u nedjelju ts salaš eto vidiš da nije zamro!

4.4.2007. 21:37:55 Komentar poslao: master Yoda


5.disu svi te silne najave uskrsni koncretata OPE JE SAJT ZAMRTVIO, U KURAC

4.4.2007. 20:33:16 Komentar poslao: swampy


6. Nijemci, Holanđani, Danci, Španjolci... kupuju sve živo. Poljoprivredno zemljište u Poljskoj je 7-10 puta jeftinije nego u Britaniji, Francuskoj ili Njemačkoj. Braneći se od najezde, poljska je administracija donijela niz odluka. Jedna je da se zemljište ne može prodavati strancima bez dozvole ministra unutarnjih poslova i ta će uredba ostati na snazi 12 godina.

22.3.2007. 20:02:13 Komentar poslao: anci


 

Najnovije vijesti

1.Proljeće 2022

O ljepoti Gradišta, Gradištanki i Gradištanaca napisane su i uglazbljeni mnogu stihovi. Stoga uživajte u ovim prizorima za koje je svaki komentar u opasnosti da postane svetogrđe.

[VIŠE]

2.Pucar živi vječno !

Nekoliko anegdota, pjesama i poskočica o pučkom pjesniku Pucaru

[VIŠE]

3.Demografija

Ulaskom u EU iz temelja se promijenila demografska slika Gradišta, Slavonije i čitave države. U zadnjih 20 godina jedna trećina stanovnika napustila je selo a to je zasigurno više od pola radno sposobnih i produktivnih. 

[VIŠE]

4.Krvavi travanj 1945.

Prisjećamo se dana 14.travnja 1945 kad je Gradištu od strane Narodno oslobodilačke vojske ubijeno ili nestalo 87 mještana, većinom domobrana.

[VIŠE]

5.Kronike iz Gradišta

Izgradnja i obnova doma kulture 1948-2019
Piše:Franja Babić

[VIŠE]

6.Beton 2018.

Ponovo smo se susreli na uvijek vrućem asfaltu Ljesa

[VIŠE]

7.Pravoslavna Crkva u Gradištu ?

Pravoslavna Crkva u Gradištu, Cigansko groblje, lista korisnika poticaja, Božični malonogometni sustret 2017 ....

[VIŠE]

8.Python u Gradištu

Nakon uspjeha u prošloj školskoj godini gdje su naši robotičari uspješno odradili svih 5 kola natjecanja udruga Grwireless nastavlja sa radom.

[VIŠE]

9.Vožnja po Gradištu

Uživajte malo u par snimaka vožnje po Gradištu.

[VIŠE]

10.Svećenik i Gradište

Pročitajmo drugačije mišljenje o svemu što se dešava u i oko Župe.

[VIŠE]

© 2002 - 2006   www.gradiste.com  Sva prava zaštićena - inače bi moglo biti po tamburi !