Pokretanje wireless mreže u Gradištu


OBJAVLJENO: 7.3.2005.          PREGLEDA: 5964       KOMENTARA: 40


Pokretanje wireless mreže u Gradištu Uskoro bi u našem mjestu trebala proraditi Wireless mreža tj. računalna mreža u kojoj računala komuniciraju putem radio valova umjesto žica. Jedna od praktičnih primjena takve mreže je da ne morate imate Internet telefonski pristup, možete surfati sa Berave, Bubana itd.
Glavno računalo i oprema će biti smješteni na vrhu radarskog centra (postoji dozvola DKMZ-a) a općina će sudjelovati sa 10.000 kuna. Zbog toga se ovih dana planira organizirati osnivačka skupština radi osnivanja udruge. Za sada ima oko 30 – tak zainteresiranih članova a vjerujemo da će taj broj biti puno veći. Članarina bi trebala biti oko 100 kuna. Planovi su povezati se sa Vinkovačkim wirelessom, uzeti stalnu ADSL Internet vezu, uzeti skay2 karticu te puštati video preko mreže. Zainteresirani javite se!
Pročitajte malo o wirelessu:

Što je wireless LAN (WLAN)?

WLAN je vrsta lokalne mreže (LAN) u kojoj se za komunikaciju umjesto žica koriste radiovalovi. To je fleksibilan komunikacijski sustav koji se upotrebljava kao nadopuna ili zamjena za žičane lokalne mreže.
 

Koje su prednosti bežičnih u odnosu na žičane lokalne mreže?

• WLAN omogućuje slobodu kretanja uz zadržavanje konekcije s mrežom.
• Uspostavljanje mreže je brzo i jednostavno, izbjegnuto je polaganje kabela.
• Instalacija je vrlo fleksibilna, WLAN može biti instaliran i ondje gdje LAN ne može, privremena instalacija i relokacija ne predstavljaju problem.
• Prilagodba, proširenje ili rekonfiguracija mreže nisu komplicirani, dodavanje novih korisnika je iznimno jednostavno.
 

Je li instalacija i održavanje bežične lokalne mreže teško?

Ne. Instalacija bežične mreže je jednostavnija i lakša od instalacije žičane mreže. Što se održavanja i administracije tiče, ono je vrlo slično u oba slučaja. Postojeća rješenja klijentskih uređaja nude 'plug-and-play' jednostavnost instalacije i spajanja na mrežu.
 

Koliki je domet WLAN opreme?

Domet, osobito u zatvorenom prostoru, ovisi o različitim faktorima: karakteristikama samih uređaja, uključujući emitiranu snagu i konstrukciju prijemnika, zatim o interferenciji i propagacijskom putu. Pored toga, interakcija s tipičnim objektima koji se nalaze unutar zatvorenog prostora, kao što su zidovi, metali, pa čak i sami ljudi, mogu znatno utjecati na širenje valova.
Radijus pokrivanja tipičnog WLAN sustava s jednim access pointom (AP) varira do cca 150 m, ovisno o broju i vrsti prepreka na koje signal nailazi.
Naravno, pokrivanje signalom može biti i znatno uvećano primjenom složenijih antenskih sustava ili instalacijom većeg broja pristupnih točki (AP).
 

Zašto WLAN sustavi koriste upravo 2,4 GHz frekvencijski pojas?

Taj frekvencijski pojas naziva se i ISM (Industrial, Scientific and Medical) pojas ili nelicencirani pojas. Rad mreža u tom frekvencijskom području ne zahtjeva izdavanje posebnih dozvola od nadležnih državnih tijela, pod uvjetom da se poštuju određena ograničenja (prvenstveno vezana uz snagu emitiranog siganala). Kao takvo, područje od 2,4 GHz idealan je izbor za konstrukciju bežičnih računalnih mreža.
 

Što je to IEEE 802.11b?

IEEE 802.11b je tehnička specifikacija izdana od strane Institute of Electrical and Electronic Engineers (IEEE) koja definira funkcioniranje bežičnih lokalnih mreža sa sljedećim osnovnim obilježjima: 2.4 GHz, 11 Mbit/s, Direct Sequence Spread Spectrum (DSSS).
 

Koja se brzina prijenosa podataka postiže u 802.11b WLAN mrežama?

802.11b mreže rade na brzini do 11 Mbit/s. Korisnici se susreću s približno jednakim uvjetima kao i u žičanim mrežama. Brzina ovisi o topologiji mreže, opterećenosti (broju korisnika), udaljenosti od pristupne točke, itd.
 

Što je access point (AP)?

Access point, ili pristupna točka, u načelu je uređaj koji služi kao središnja povezna točka na koju se spajaju klijentski uređaji, a u pravilu također služi i kao 'most' prema žičanoj mreži.
 

Zašto mi treba access point (AP)?

AP je potreban prvenstveno onda kada postoji potreba za spajanjem bežičnih klijentskih uređaja na žičanu mrežu. Za samu komunikaciju između bežičnih klijentskih uređaja (peer-to-peer) AP nije potreban. Međutim, valja spomenuti neke ključne prednosti koje AP donosi u mrežu. Ponajprije, vec samo jedan AP može udvostruciti domet bežične komunikacije u odnosu na peer-to-peer mrežu. Zatim, AP u bežičnoj mreži vrši i određene upravljačke funkcije koje omogućuju kvalitetnije iskorištenje mrežnih resursa.
 

Što je wireless adapter?

Riječ je o PC Card ili PCI uređaju koji se ugrađuje u klijentsko računalo i obavlja funkciju njegovog povezivanja s drugim bežičnim klijentom ili pristupnom točkom. Analogan je standardnoj mrežnoj kartici u klasičnim žičanim mrežama.
 

Je li WLAN mreža samo za notebook računala?

Ne. Iako su WLAN sustavi idealni za umrežavanje notebook-a, oni su jednako upotrebljivi i za umrežavanje stolnih računala i drugih mobilnih platformi koje danas postoje (ručna računala, primjerice). U svakoj od varijanti WLAN će ponuditi fleksibilnost i eliminirati ili znatno umanjiti potrebu za instalacijom kabela.
 

Je li WLAN prikladan za kućnu uporabu?

Svakako. WLAN je jedan od najlakših načina kako instalirati kućnu mrežu. Sama činjenica da nema potrebe za povlačenjem kabela kroz stambeni prostor ono je što motivira mnoge kućne korisnike da se pozabave ovom tehnologijom. Jednostavnost instalacije i puštanja u pogon uređaja koji se danas nude na tržištu, samo je dodatni plus.
 

Što je WECA?

Wireless Ethernet Compatibility Alliance (WECA) je neprofitna organizacija osnovana 1999. godine. Njezina je uloga certificiranje interoperabilnosti između opreme različitih proizvođača.
 

Što je Wi-Fi?

Wi-Fi - wireless fidelity - je zaštićeno ime koje WECA koristi za označavanje interoperabilnosti WLAN uređaja.
Također, ponekad se izraz 'Wi-Fi' upotrebljava i kao sinonim za wireless.
 

www.gradiste.com


Pretraži :

 

Nemate podršku za flash!

Temperatura u selu:

Slučajne slike  odaberi :

Moraš biti registriran da bi upisivao komentare ! Link za registraciju.

Ispis komentara:

1.decki sve zavisi od opcije kojim volumenom zelite biti u internetu ,samo internet..dovoljan mali volumen ,skidanje muzike pa makar i narodjakakao i reportaze od severine u goloj gimnastici zahtijeva veci volumen serfanja...preporuka takozvana Flatrate pa budi kolko osh u internetu pa uz to internet telefonija itd. itd.pa ako imas srecu da ima vise ponudjaca kao aol.ili freenet ali to su samo strani ...daj budite patrioti pa uzmite hr.proizvod ukoliko postoji..

13.5.2005. Komentar poslao: trojaner


2.kojaje mjesecna preplata za taj wlan

10.5.2005. Komentar poslao: ILIJA D.com


3. nikakav 2.4 GHz, 11 Mbit/s, Direct Sequence Spread Spectrum (DSSS ne može zamjeniti četvrti ožujaner kod Zgubila

9.4.2005. Komentar poslao: it takes a nation of millions to hold us back


4.nitko vs. niko

8.4.2005. Komentar poslao: tlocrtnacrbokocrt


5.DJOKSO PERE MOZAK!

7.4.2005. Komentar poslao: HGU


6.pet dana niko da se odvaži napisati bilo kakav komentar govori kolika je zainteresiranost mještana za internet,ili tehnologiju u bilo kojem smislu, jer život mladih u Gradištu se vrti oko Dijamanta, a u Dijamantu se vrte narodnjaci,a narodnjaci dušu dali za isprati mozak

7.4.2005. Komentar poslao: stop the war in croatia


7.PREMIJER Ivo Sanader rekao je da su danas imali konzultacije u Vladi oko utvrđivanja incidenta u zrakoplovu, u vezi s putnikom koji je zadrijemao poslije više popijenih pića i koga su 20 puta češće nego kod djece rođene u bolnicama razvijenijih zemalja.

2.4.2005. Komentar poslao: kupujmo hrvacko


8.Jos daje koja bezicna/WLAN/ fabrika na kraju lopatnje bare ,da se ne lomatam po tudjim sorovima i gutam tudju prasinu,a moja besplatno se dili po selu . Jel ocel koju taj Babic da nacrta bar ,ma enk slaze bar naucili smo da nas lazu.

22.3.2005. Komentar poslao: lovokradica


9.Naprijed nasi naprijed nasi. Ionako smo vislji od Cerne.

19.3.2005. Komentar poslao: Velebitski Tigar


10.et, da vam javim da je obavljena sjednica, sad papirologija, pa dalje. Ma lupetajte, ali ima da bude i biti ce.

15.3.2005. Komentar poslao: onaj koji surfa (na valovima wajerlesa)


11.veš kaj G.K., za VELIKO NOČ, je premal cajta (časa), bom prišel, za Dan Uporja proti Okupatorju in ostal za 1.05., a ti priskrbi šunko od velike noči, magari zamžnjeno, a jajca bova skuhali nanovo, jast bom prinesel malado čebulu in retkvico z Primorske , pozdravi Djenku

15.3.2005. Komentar poslao: slovenec


12.Ma dođi ti fino za Uskrs pa izbjegnemo bankarske provizije :-)

15.3.2005. Komentar poslao: G.K.


13.daej, pošlji, zgolj številko in valuto, ali bi rad v SIt ali v hrk, ali v €, oziroma v UZD, prosim povej

14.3.2005. Komentar poslao: slovenec


14.Slovenac javi se, naravno da svako spoznorstvo dobro dođe

14.3.2005. Komentar poslao: Onaj kojeg se mrak plaši


15.Imamo www.cerna.info

12.3.2005. Komentar poslao: Corto


16.to bi bilo baš zakon!Zašto ceranci nemaju svoju stranicu...načelniće švigiru,potrudite se za nju!!!

11.3.2005. Komentar poslao: Krixy


17.Pa stvarno ste goriji od najgorih laznih moralista u selu! Pa ja sam mislio da cete vi putovati po svijetu,da cete snimati filmove...da cete jednom imati pravi seoski "bioskop",a vi...vo ste spremni samo da vam glupani kroje pravdu i buducnost vase dice! Gradistanci...to sto se vi spremate uciniti-razcaralo me...duboko me razocaralo...duboko!

11.3.2005. Komentar poslao: fotograf


18.pa sta onda i ovdje u dijaspori tresu narodnjaci, po nasim diskacima

11.3.2005. Komentar poslao: dijasporac


19.a u dijamantu će i dalje treštati narodnjaci

10.3.2005. Komentar poslao: dugmetarom u europu


20.Šoco, trebate li sponzore

10.3.2005. Komentar poslao: slovenec


21.Đeza za načelnika iovako čovjek sve radi, Srečka kod pčela

9.3.2005. Komentar poslao: Koalicija


22.Jeli se ovo uči u školi???

9.3.2005. Komentar poslao: Neiskusna učenica


23.Imete ljudi forum pa tamo lupetajte

9.3.2005. Komentar poslao: webmaster u pričuvi


24.NE KAŽE SE WLAN NEGO LAN DITE NISU TE NAUČILI STARI JA SAM NAD KOSIJO

9.3.2005. Komentar poslao: Stari kosac jjjjjjjjjjjjes


25.Javljam se a nemam para, đez pomozi

9.3.2005. Komentar poslao: Ugrožen


26.de ne budi lud ko u gradištu ima sto kuna. šoco objavi gradiške tajkune

9.3.2005. Komentar poslao: JA TAJkun


27.FRANJU ZA PREDSJEDNIKA

9.3.2005. Komentar poslao: ZNA SE


28.Ovo je komlicirano treba ići na tečaj

9.3.2005. Komentar poslao: Propo iz informatike :)


29.dc šta je to

9.3.2005. Komentar poslao: nacelnik


30.Ako DC da novce za wireles

9.3.2005. Komentar poslao: '


31.ŠOCO STAVI ANKETU KO ĆE BITI NAČELNIK SELA VIDIŠ DA JE KAMPANJA REPE POČELA

9.3.2005. Komentar poslao: Šećerana


32.a u pm, treba dobit izbore, vidim ja da se kuha

9.3.2005. Komentar poslao: KUHAR


33.općina pa dašta neće valjda hdz

9.3.2005. Komentar poslao: hsls


34.općina da će dati 10000 kuna jel to neki predizborni trik???

9.3.2005. Komentar poslao: cerna


35.ludnica ljudi šta je ovo

9.3.2005. Komentar poslao: rtl2


36.Šta nije

9.3.2005. Komentar poslao: rtl


37.Baš lijepo!

9.3.2005. Komentar poslao: MMM


38.Gradište do Tokia

8.3.2005. Komentar poslao: Srbija


39.to je istina ravna onoj da su ljudi bili na mjesecu

8.3.2005. Komentar poslao: drveni šporet


40.Dolazim, javite kada!

7.3.2005. Komentar poslao: Gradište


 

Najnovije vijesti

1.Proljeće 2022

O ljepoti Gradišta, Gradištanki i Gradištanaca napisane su i uglazbljeni mnogu stihovi. Stoga uživajte u ovim prizorima za koje je svaki komentar u opasnosti da postane svetogrđe.

[VIŠE]

2.Pucar živi vječno !

Nekoliko anegdota, pjesama i poskočica o pučkom pjesniku Pucaru

[VIŠE]

3.Demografija

Ulaskom u EU iz temelja se promijenila demografska slika Gradišta, Slavonije i čitave države. U zadnjih 20 godina jedna trećina stanovnika napustila je selo a to je zasigurno više od pola radno sposobnih i produktivnih. 

[VIŠE]

4.Krvavi travanj 1945.

Prisjećamo se dana 14.travnja 1945 kad je Gradištu od strane Narodno oslobodilačke vojske ubijeno ili nestalo 87 mještana, većinom domobrana.

[VIŠE]

5.Kronike iz Gradišta

Izgradnja i obnova doma kulture 1948-2019
Piše:Franja Babić

[VIŠE]

6.Beton 2018.

Ponovo smo se susreli na uvijek vrućem asfaltu Ljesa

[VIŠE]

7.Pravoslavna Crkva u Gradištu ?

Pravoslavna Crkva u Gradištu, Cigansko groblje, lista korisnika poticaja, Božični malonogometni sustret 2017 ....

[VIŠE]

8.Python u Gradištu

Nakon uspjeha u prošloj školskoj godini gdje su naši robotičari uspješno odradili svih 5 kola natjecanja udruga Grwireless nastavlja sa radom.

[VIŠE]

9.Vožnja po Gradištu

Uživajte malo u par snimaka vožnje po Gradištu.

[VIŠE]

10.Svećenik i Gradište

Pročitajmo drugačije mišljenje o svemu što se dešava u i oko Župe.

[VIŠE]

© 2002 - 2006   www.gradiste.com  Sva prava zaštićena - inače bi moglo biti po tamburi !