Don Ante Baković Gradištu


OBJAVLJENO: 16.12.2004.          PREGLEDA: 3761       KOMENTARA: 3


U našoj je župi u ponedjeljak 13. prosinca 2004. obavljena velika božićna ispovijed kao vjerska priprava za nadolazeći najsretniji kršćanski blagdan u crkvenoj godini. Kao misionar u našu je župu tom prigodom stigao jedan od najpoznatijih hrvatskih svećenika Don Ante Baković. Don Ante (73 g.) rodom je iz Goražda (BiH). Kao mladi svećenik robovao je u bivšoj državi i osjetio svu brutalnost komunističkog režima. Kako je vašem tekstopiscu i sam rekao robovao je zbog činjenice što je prilikom služenja vojnoga roka 1953. glasno rekao da Stepinac nije ratni zločinac. Četiri godine robije zbog ovoga i još 6 drugih i dugih godina učinile su ga personom non grata tadašnjih komunističkih vlasti. Svjedočio je vjernicima da ga je za vrijeme tog 10-ogodišnjeg robovanja sama molitva održala zdravim i živim, u uvjetima u kojem su ostali zatvorenici duševno obolijevali i stradavali od raznih bolesti. Nakon robije doživljava progon tako da želi ići u Afriku kao misionar, ali ipak prebačen je na službovanje u daleku župu Janjevo na Kosovo gdje su živjeli Hrvati. Službovao je još i u Maglaju 80-ih, a nakon osamostaljenja Hrvatske napokon je dočekao da se slobodno bavi svojim životnim radom Apostolatom života. Apostolat života nastojanje je Crkve u Hrvata da svoje vjernike animira za rađanje djece u našim obiteljima, inicijativa izašla još davne 1968.g. od samog Don Ante. Svoj rad oživotvorio je kroz

Hrvatski populacijski pokret

koji je osnovan 1993.g. a kojem je i sam predsjednik. Ovaj nepolitički i općehrvatski pokret za demografsku, duhovnu, gospodarsku, moralnu i socijalnu obnovu hrvatske obitelji kruna je njegovoga rada, a između ostalog naš gost urednik je i lista

Narod

, glasila za demografsku obnovu i duhovni preporod Hrvata. Don Ante je proboravio dva dana u Gradištu (Nedjelja i Ponedjeljak) navješćujući značaj duhovne priprave za rođendan Bogočovjeka Isusa Krista. Prepuna crkva vjernika iz Gradišta i okolice svjedočila je ova dva dana porukama našeg gosta misionara, koji je u nedjelju govorio o pripravi za ispovijed, dok se drugi dan osvrnuo na demografsko izumiranje našeg naroda. Poručio je vjernicima da se jedino čovjek koji je kroz ispovijed izmiren s Bogom i bližnjima može u potpunosti radovati rođenju gospodnjem. Naglasio je također i značenje svete Euharistije bez koje vjera, a samim time i Božić nema smisla. Osvrnuo se i na svakodnevna događanja u našoj domovini, o (bez)smislenosti europske Hrvatske. Glavnina njegova propovijedanja bila je o izumiranju našeg naroda. Na poklon je vjernicima donio razne tiskovine koje govore o značenju ovog problema. Don Ante kritizirao je HRT kao masoneriju koja uništava hrvatsku mladež, obraćajući se posebno mladima o iskušenjima današnjih dana. Vjernicima je otkrio i podatak kako HRT već dvije godine ne želi prikazati dokumentarni film o 600 hrvatskih mučenika i svetaca, film koji je rađen na temelju njegove knjige koju je i sam napisao. Na kraju je pohvalio i našu župu i naglasio oduševljenje velikim brojem vjernika, osobito mladih. Pohvale je zaslužio i naš župnik Alojzije koji je sve ovo i organizirao. Mi se evo zahvaljujemo ovim putem Don Anti na svem trudu koji je uložio za vjernike naše šupe i izražavamo želju za njegovim ponovnim dolaskom.

Pretraži :

 

Nemate podršku za flash!

Temperatura u selu:

Slučajne slike  odaberi :

Moraš biti registriran da bi upisivao komentare ! Link za registraciju.

Ispis komentara:

1.ma bilo je super i nezaboravno. ovako se nisam zabavio otkako sam pogledao pasiju...

27.12.2004. Komentar poslao: mAcHo junior


2.Bog neka blagoslovi sve pothvate vlč.Alojzija i neka blagoslovi grsdište i sve njegove stanovnike, a pokojnima mir kod Boga.

23.12.2004. Komentar poslao: dijaspora


3.Bog vas blagosovio!

17.12.2004. Komentar poslao: Tekstopisac.


 

Najnovije vijesti

1.Proljeće 2022

O ljepoti Gradišta, Gradištanki i Gradištanaca napisane su i uglazbljeni mnogu stihovi. Stoga uživajte u ovim prizorima za koje je svaki komentar u opasnosti da postane svetogrđe.

[VIŠE]

2.Pucar živi vječno !

Nekoliko anegdota, pjesama i poskočica o pučkom pjesniku Pucaru

[VIŠE]

3.Demografija

Ulaskom u EU iz temelja se promijenila demografska slika Gradišta, Slavonije i čitave države. U zadnjih 20 godina jedna trećina stanovnika napustila je selo a to je zasigurno više od pola radno sposobnih i produktivnih. 

[VIŠE]

4.Krvavi travanj 1945.

Prisjećamo se dana 14.travnja 1945 kad je Gradištu od strane Narodno oslobodilačke vojske ubijeno ili nestalo 87 mještana, većinom domobrana.

[VIŠE]

5.Kronike iz Gradišta

Izgradnja i obnova doma kulture 1948-2019
Piše:Franja Babić

[VIŠE]

6.Beton 2018.

Ponovo smo se susreli na uvijek vrućem asfaltu Ljesa

[VIŠE]

7.Pravoslavna Crkva u Gradištu ?

Pravoslavna Crkva u Gradištu, Cigansko groblje, lista korisnika poticaja, Božični malonogometni sustret 2017 ....

[VIŠE]

8.Python u Gradištu

Nakon uspjeha u prošloj školskoj godini gdje su naši robotičari uspješno odradili svih 5 kola natjecanja udruga Grwireless nastavlja sa radom.

[VIŠE]

9.Vožnja po Gradištu

Uživajte malo u par snimaka vožnje po Gradištu.

[VIŠE]

10.Svećenik i Gradište

Pročitajmo drugačije mišljenje o svemu što se dešava u i oko Župe.

[VIŠE]

© 2002 - 2006   www.gradiste.com  Sva prava zaštićena - inače bi moglo biti po tamburi !