<% randomize SS=INT(RND*11)%>

TIKVICE

[stanovi] [svilarstvo] [tikvice] [nekada] [život kroz godinu]

Tu između dva brdašca, u pitomoj i ravnoj Slavoniji kad prođeš od Cerne Kalvariju na putu od Vinkovaca prema Županji idući preko sela. Posebni smo po mnogočemu, ljudi vrijedni i ljubazni, pomalo samozatajni, a dio bogate baštine sačuvao se i danas, nažalost samo kao dio folklora. Od vjekova su se u Gradištu šarale tikvice (biljka koja pripada porodici Langenaria vulgaris) i to je dalo pečat i prepoznatljivost selu koje i danas njeguje tu tradiciju. Zašto se šaraju nema odgovora, fenomen je to narodnog stvaralaštva u ovome dijelu istočne Hrvatske, a u stručniju analizu ne treba niti ulaziti , jer to je dio našeg okruženja, simbolika sela za kojeg će Gradišci reći da je upravo tu šaranje tikvica i začeto.
Da li je bio u Gradištu ne znamo, ali spominje Petar Katančić u svome djelu "Fructus auctumnales" 1791. god. i ovo: "Ja bi mu poklonio šarenu novu tikvicu odma, od nje ne imam skupljeg dobra, viruj!"
Da je to doista staro umijeće svjedoči i sljedeći podatak: U posjedu etnografskog muzeja u Zagrebu sačuvana je tikvica inv. br. 13114 (prema podatcima izložbenog izdanja " šarane tikvice" EMZ 21. srpnja do 3. rujna 1990.), šarana 1838 po Juri Filipoviću, kasnije ju je 1888. darovao svom tastu Dugalić Marijanu, ovaj ju je pak 1938. poklonio Antunu Mikincu. O svemu tome postoji zapis na tikvici. Najstarija tikvica iz Gradišta prema istome izvoru datira iz 1805. godine ( EMZ inv. br. 8200.).
Kako su tikve vrlo šarolike u obliku svojih plodova, tako su našle primjenu osim za šaranje i ukrašavanje, i u raznim životnim potrebama. Treba razlikovati i oblike one tankog "vrata" zovu se " tukvanji", zadebljanog "vrata" su tikve ili tikvice, a jako izduženog vrata su teglice. Sva tri oblika su se šarala, a teglice su se koristile za vađenje rakije iz bureta. Od većeg tukvanja pravili su se takozvani hrgovi koji su služili za uzimanje i pijenje vode, od malih tikvica pravile su se solenice za sol. Velike tikve sa duplim vratom koristile su onima koji nisu znali plivati, a manje su upotrebljavali za ribolov (služile su kao plovci na ribarskoj mreži).
Sade (siju) se u proljeće kako i sve drugo sjemenje osjetljivo na mraz i hladnoću. Poput loze pušta takozvane brkove, a to je trenutak kada se mora lozi omogućiti da se penje te se u tu svrhu koristi granje ili lomača, nešto slično kao i kod uzgoja vinove loze. Uzgoj na zemlji (tlu) nije valjan jer se dobivaju plodovi nepravilnog oblika, dok u visećem položaju tikve ostaju pravilne. Već u mjesecu rujnu počinju sazrijevati te se zajedno sa peteljkom beru.
Nakon branja valja tupim nožem sastrugati vanjsku pokožicu i deset do petnaest tikava svezati špagom u vijenac ostaviti na natkriveno i prozračno mjesto da se suše. Kada prestanu poljski poslovi, a to je većinom zimi onda se šaraju. Sam proces šaranja i nije tako jednostavan. Najprije bi se olovkom na tikvici nacrtala željena ornamentika, a potom bi se posebnim nožićem prema crtežu urezivale plitke brazde. Nožić je bio ravan ili zakrivljen ovisno o tome koji se motiv i koji dio tikvice obrađivao. Potom bi se polja koja su se željela istaknuti premazivala pomoću pera ili nekog sličnog predmeta dušičnom kiselinom takozvanim "shatwasserom", a zagrijavanjem tih ploha pri lampi dobivala se crvena boja dok su ne premazane plohe zadržavale boju tikve. Prženim orasima ili zobenom slamom, tikva se zatim "crnila". Naime, crnilo se budući da je masno uvlačilo u brazde načinjene nožićem, dok bi ravnim plohama na tikvi davala poseban sjaj. Ukoliko se iz tikve željelo odstraniti sjeme i usplođe tada se užarenom željeznom šipkom na vrhu bušila, a sjeme se vadilo posebnom kukicom. Ovako našarana tikva se koristila i za držanje rakije s tim da je iznutra bila voštena da ne bi zbog poroznosti propuštala tekućinu. Motivi i ornamentika na tikvicama su šaroliki, od onih geometrijskih do biljnih motiva iz svakidašnjeg života. Nerijetko se ukrašavaju sa nacionalnim simbolima te likovima od aktualnih lidera, kao nekada na primjer Stjepana Radića i slično.
Dno tikvice najčešće se ukrašava geometrijskim motivima, dok se samo tijelo u Gradištu najčešće ukrašava hrastovim granama sa žirom ili motivima ljiljana te prizorima iz svakodnevnice. Nerijetko srećemo i motive sa šumskim i domaćim životinjama. U novije vrijeme tikvice su izgubile svoju uporabnu vrijednost te sve više postaju samo suvenir našeg dijela Slavonije, jer osim u Gradištu ima šarača i u okolnim mjestima. Najčuveniji i najplodonosniji šarač tikvica, pučki pisac i pripovjedač zacijelo je bio i čika Ilija Dretvić - Filakov, redovni gost folklornih zabava kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu, a dakako da se tradicija šaranja tikvica njeguje i danas kod mnogih obitelji ( Marice Stojanović, Franje i Đule Dretvić, Kate Žigmundovac, Franje Jovanovac-Veljinog, Ivana Jovanovaca - Jerkovog, Ivana Ivanšića-Martinovog itd.).

 

[stanovi] [svilarstvo] [tikvice] [nekada] [život kroz godinu]

© 2002 - 2005   www.gradiste.com  Sva prava zaštičena - inače bi moglo biti po tamburi !