Proljeće 2015.


OBJAVLJENO: 19.5.2015.          PREGLEDA: 7061       KOMENTARA: 2  LINK
Nakon malo veće pauze zbog subjektivnih razloga uprava gradiste.com donosi neke vijesti kojima bi se trebali našim mještanima proširiti sveukupni spoznajni viziri.


ENERGETSKA OBNOVA KUĆA

Iz naslova članka bi se moglo zaključiti da se stara stilova motorka može baciti u staro željezo. Svejedno sačuvajte je za nedaj-bože a svakako probajte iskoristi novce koje daje EU i država. Stavite izolaciju, možete izvući dosta novaca, zaboravite na propuh iz blokova ceranske ciglane, detaljnije na linkovima ispod:

http://www.fzoeu.hr/hrv/index.asp?s=enobnovakuca

Kako do poticaja :
JAVNI POZIV (ENU-22-23/2015) fizičkim osobama (građankama/građanima) za sufinanciranje energetske obnove postojećih obiteljskih kuća

Certifikator za naš kraj:
Gordan Kovačević, Matije Gupca 67, Županja, tel: 032/831-855 i 098/978-59-20, e-pošta:  arhitaa@h-1.hrDVD U GRADIŠTU I PRVA TRGOVINA

Razgovarajući na načelnikom Papcem može se saznati dosta toga što je iz naše povijesti Gradišta pa evo jedne zanimljive priče. Sliku koju vidite iznad prepoznajte po sadašnjem frizerskom salonu i ugostiteljskom objektu u kojeg zalaze lovci uglavnom. Ova kuća bila je i mjesto prve trgovine koju je otvorio prije više od 100 godina Felix Živković, židovski poduzetnik koji je tom prilikom i preuzeo prezime zastupljeno najviše u Gradištu onda i danas. Nisam upamtio originalno prezime koje je Srećko spomenuo ali nekom čudnom koincidencijom on ima isto ime (Felix na hebrejskom je Srećko) pa je vjerojatno zbog toga što je rođen u toj kući nekadašnjoj trgovini ima isto ime kao spomenuti. Nadalje, Felix Živković je ujedno i osnivač DVD Gradište prije više od 100 godina pa molimo neku dobru dušu da pošalje sliku iz DVD-a.

Tko zna koji je nobelovac imao babu u Gradištu i svoja ljeta provodio kod svoje tetke (Beč) u mladosti?

PERATOVIĆ Ž.– BABIĆ F.

Nekadašnji najistaknutiji članovi pionirske zajednice na koje se svaki ravnatelj Osnovne škole mogao osloniti znajući da će štafeta mladosti ostati neukradena, danas su na idološki suprotnim taborima. Jedan je postao glasnogovornik desne struje (Babić) dok drugi je protiv svih struja i lijeve i desne a najviše je protiv Crkve i njenog nauka. Peratović daje osvrt ili prigovor što je Franjin djed Tuna bio zastupnik u prvoj Jugoslaviji (dugogodišnji dopredsjednik HSS), partizan, zastupnik u Saboru SRH a ovaj mudro šuti. Slike koje su na spotu opjevanog 1962. su iz kolekcije Babića te u konačnici kraju predstavljaju povijesnu baštinu. Peratović je zamalo proglašen novinarom godine od svojih kolega ali za gradiste.com može pisati samo ako se ispovijeda kod vl. Alozija i pokumi sa Karamarkom.


Što govori Peratović? Prateći njegove neobične porive da se zakači sa svakim iole blesavijim i pokvarenijim političarom može se iščitati jedna priča. Dan danas manje-više drmaju i vladaju isti kao i prije 30 godina, UDBAŠko kriminalna ekipa koja se dobro oparila. Uzmimo npr. Todorića, njegov stari je maknuo prije 40 godina 7 milijuna maraka. I pojeo vuk magare. Mi se možemo zabavljati ustašama i partizanima. 

Žurno smo dobili sliku ovu sliku, tajna misa u Gradištu.

NK-SLAVONAC
Pred kraj prvenstva postaje sve zanimljivije. Dva boda razlike dijeli prvoplasirani Jadan iz Gunje od Slavonac, Tomislava iz Cerne i Šokadiju iz Babine Grede. Slijedeće kolo 24.5. vječiti derbi Slavonac – Tomislav. U slučaju negativnog rezultata Jazz je najavio moratorij na sklapanje brakova između Ceranki i Gradištanaca te uz Čerino kriomice postavljanje mreži troretki na Starim selima imamo još jedan adut u nametnutom specijalnom ratu.
Prije 2 kola ostali smo bez oba golmana s time da je zadnji standardni vratar učinio kardinalnu pogrešku ostavljajući djevojku Gradištancima da je čuvaju. Pravu pomutnju izazvao je povratak na vratnice Faša, neki su mislili da je na brdu kod Jose K. u staračkom domu, neki da je već umro u dubokoj starosti a kako piše nk-slavonac.com njega su se mogli kao vratara prisjetiti samo stariji od 80 godina. I kao takav sa njim smo osvojili 7 od 9 bodova.

RASIPAMO SE PO SVIJETU
Nezaposlenost, siromaštvo, neprespektivnost, lopovluk kako domaći tako i svjetski, bolji život ili tko zna što već neki su od razloga zašto sve veći broj Gradištanaca napušta selo. Uz već migraciji tradicionalno sklonim novopridošlim žiteljima iz BIH Posavine (Tramošnica) koji su vezani uz Gradište sve veći broj mladih iz sela krenuo je putem Njemačke, Austrije, Švicarske pa sve više i Švedske. Nakon 40 tako godina ulaskom u EU krenuo je novi val emigranata a na slici je ekipa tridesetogodišnjaka u Švedskoj. 
Na "poštenom" zapadu možete dobiti i ovakav račun. Poslao spec. izvjestitelj gradiste.com a koji je bio u toplicama u Rimu.

SMEĆE
Ovako izgleda kada Komunalac iz Županje zabušava.SLIKE - PEJZAŽI

Ekipa koja je vozila iz Mostara do Vukovara, među njima i dva Gradištanca - Bane i Dino.

Članovi KUDa. 

I NA KRAJU ŠEĆER

Oružar i doživotni član NK Slavonca Đok, malo se umorio.

Pretraži :

 

Nemate podršku za flash!

Temperatura u selu:

Slučajne slike  odaberi :

Moraš biti registriran da bi upisivao komentare ! Link za registraciju.

Ispis komentara:

1.Zašto se sporu skida video od Tine K. ?????

22.5.2015. 16:18:43 Komentar poslao: Napalm


2.1000 lajkova !!!!

20.5.2015. 8:44:27 Komentar poslao: Bayer


 

Najnovije vijesti

1.Proljeće 2022

O ljepoti Gradišta, Gradištanki i Gradištanaca napisane su i uglazbljeni mnogu stihovi. Stoga uživajte u ovim prizorima za koje je svaki komentar u opasnosti da postane svetogrđe.

[VIŠE]

2.Pucar živi vječno !

Nekoliko anegdota, pjesama i poskočica o pučkom pjesniku Pucaru

[VIŠE]

3.Demografija

Ulaskom u EU iz temelja se promijenila demografska slika Gradišta, Slavonije i čitave države. U zadnjih 20 godina jedna trećina stanovnika napustila je selo a to je zasigurno više od pola radno sposobnih i produktivnih. 

[VIŠE]

4.Krvavi travanj 1945.

Prisjećamo se dana 14.travnja 1945 kad je Gradištu od strane Narodno oslobodilačke vojske ubijeno ili nestalo 87 mještana, većinom domobrana.

[VIŠE]

5.Kronike iz Gradišta

Izgradnja i obnova doma kulture 1948-2019
Piše:Franja Babić

[VIŠE]

6.Beton 2018.

Ponovo smo se susreli na uvijek vrućem asfaltu Ljesa

[VIŠE]

7.Pravoslavna Crkva u Gradištu ?

Pravoslavna Crkva u Gradištu, Cigansko groblje, lista korisnika poticaja, Božični malonogometni sustret 2017 ....

[VIŠE]

8.Python u Gradištu

Nakon uspjeha u prošloj školskoj godini gdje su naši robotičari uspješno odradili svih 5 kola natjecanja udruga Grwireless nastavlja sa radom.

[VIŠE]

9.Vožnja po Gradištu

Uživajte malo u par snimaka vožnje po Gradištu.

[VIŠE]

10.Svećenik i Gradište

Pročitajmo drugačije mišljenje o svemu što se dešava u i oko Župe.

[VIŠE]

© 2002 - 2006   www.gradiste.com  Sva prava zaštićena - inače bi moglo biti po tamburi !