Gdje su nestali strojevi sa Ekonomije


OBJAVLJENO: 20.2.2009.          PREGLEDA: 6186       KOMENTARA: 3


Kako nema nikakvih vijesti koje bi obradovale narod i potakle nas da nešto sročimo pokušajmo potaknuti temu koja bi možda mogla dati odgovor.
Svi znamo da živimo u državi u kojoj se ne isplati biti pošten i gdje se ne može pristojno živjeti ako ne kradeš i muljaš. Nekako je to postalo normalno i današnje generacije osakaćene su spoznajom da postoje i drugi svjetovi u kojima se isplati ići u školu baviti se svojim poslom.
Prije nekih 20-tak godina uspješno je poslovalo poljoprivredno gospodarstvo tzv. Ekonomija. Ekonomija je hranila 50 tak obitelji i imala je zavidan broj traktora, kombajna i inih priključnih strojeva. I onda su se desile 90.-te godine. Kao protuteža glavatoj konjini i bolesniku Slobi Miloševiću pojavio se partizanski general i direktor fudbalskog kluba Partizan Franjo Tuđman sa svojom klikom i velikim brojem lopuža, vucibatna i sitnih švercera koji su iskoristili rat za trpanje para i tvornica u svoje džepove. I danas ćete naći po selu likove koji će za političara žrtvovati vlastitog oca, majku, zvao se on Franjo, Tito, kralj Franjo Josip … Takvi su ljudi u nas.
Po ustaljenom obrascu kao i u svim selima, zaseocima i gradovima i u pitoresknom Gradištu pojavljivale su se različite političke kreature koje su objašnjavale povijest, zemljopis, ekonomiju i religiju. Većina takvih likova je nestala sa burne političke scene a neki ne. Ipak nitko nije dao odgovor na postavljeno pitanje:

Tko je pokrao Ekonomiju !

U nastavku par slika:


Bosut


Labudovi našli spokoj na BosutuKonji vranci - tradicija ne odumire !


Na mjestu nekadašnje ekonomije se nalazi pogon za izradu tradicionalne šokačke vunene i ine opreme (čope, rajtozne,…) u vlasništvu obitelji Čolakovac, Didović je imao piličarnik a Moto Klub Gradište organizira susrete.


Svakako pogledajte slike koje je postavio Inguan na forumu – link.

Pretraži :

 

Nemate podršku za flash!

Temperatura u selu:

Slučajne slike  odaberi :

Moraš biti registriran da bi upisivao komentare ! Link za registraciju.

Ispis komentara:

1.Maca popapala :-)))

12.3.2009. 19:08:14 Komentar poslao: Prljavi Hari


2.e kako je nekad bilo sad se spominjaloo,a stas , ja bi rakijicu ako moze web,majstoreee

27.2.2009. 18:23:42 Komentar poslao: lovokradica


3.Kaa prvo krali su Komunisti,to jeste pojedinci koji su bili u partiji,2.pa su ,,zna se "klika onako demokratski da svako zna rekli komunisti odnijeli sve i onda potrpali sebi u dzepove,...pa tek onda novopeceni menedzeri jer su uvidjeli da nema spasa sa tolikim dugovima pa i oni poprodavali opcije za obnove i sada nam tudjin komanduje u nasoj zemlji i namece nove jarmove ...znam samo da smo bili neko i nesto za vrijeme stare juge a onda se braca slozise pa nas posvadjase ..a kako im je to tesko palo vidi se po cinjenicama kako smo lijepo glave jedni drugima lupali i mrzili se jer je moj dida njegovom i onaj mom pa naokolo tako nekoliko stoljeca ...a moglo je i mirnim putem kako je bilo i predvidito ..Deklaracija pa Referendum i cao ...ali bi kako bi ..pa ga jebi..Traktori i Kombajni i ostali prikljucci pa pitajte Tunu Zovkica i Stanku Paraca oni su skoro do kraja radili i u penziju otisli znaju vam reci u saraf koliko je toga bilo ...to su samo dva sto mi odmah padnuse na um ...

20.2.2009. 16:18:25 Komentar poslao: Peter Pan


 

Najnovije vijesti

1.Proljeće 2022

O ljepoti Gradišta, Gradištanki i Gradištanaca napisane su i uglazbljeni mnogu stihovi. Stoga uživajte u ovim prizorima za koje je svaki komentar u opasnosti da postane svetogrđe.

[VIŠE]

2.Pucar živi vječno !

Nekoliko anegdota, pjesama i poskočica o pučkom pjesniku Pucaru

[VIŠE]

3.Demografija

Ulaskom u EU iz temelja se promijenila demografska slika Gradišta, Slavonije i čitave države. U zadnjih 20 godina jedna trećina stanovnika napustila je selo a to je zasigurno više od pola radno sposobnih i produktivnih. 

[VIŠE]

4.Krvavi travanj 1945.

Prisjećamo se dana 14.travnja 1945 kad je Gradištu od strane Narodno oslobodilačke vojske ubijeno ili nestalo 87 mještana, većinom domobrana.

[VIŠE]

5.Kronike iz Gradišta

Izgradnja i obnova doma kulture 1948-2019
Piše:Franja Babić

[VIŠE]

6.Beton 2018.

Ponovo smo se susreli na uvijek vrućem asfaltu Ljesa

[VIŠE]

7.Pravoslavna Crkva u Gradištu ?

Pravoslavna Crkva u Gradištu, Cigansko groblje, lista korisnika poticaja, Božični malonogometni sustret 2017 ....

[VIŠE]

8.Python u Gradištu

Nakon uspjeha u prošloj školskoj godini gdje su naši robotičari uspješno odradili svih 5 kola natjecanja udruga Grwireless nastavlja sa radom.

[VIŠE]

9.Vožnja po Gradištu

Uživajte malo u par snimaka vožnje po Gradištu.

[VIŠE]

10.Svećenik i Gradište

Pročitajmo drugačije mišljenje o svemu što se dešava u i oko Župe.

[VIŠE]

© 2002 - 2006   www.gradiste.com  Sva prava zaštićena - inače bi moglo biti po tamburi !