g. Marica Žigmundovac u Glasu Slavonije


OBJAVLJENO: 7.4.2008.          PREGLEDA: 7864       KOMENTARA: 8  LINK


Iako u poodmakloj životnoj dobi, slikarica Marija Žigmundovac iz Gradišta vrlo je vitalna, iznimno dobrog pamćenja i aktivna u svoj 86. godini. Ta samozatajna i skromna umjetnica slikarstvom se bavi gotovo cijeli život, a proteklih tridesetak godina gotovo da nije protekao ni jedan dan a da ga nije obilježila makar jednim malim crtežom. Tako je i danas, kuća joj je puna blokova, skica, slika i crteža, ulja i tempere, a njezin dom krasi i jedna freska. “Odmalena sam uvijek nešto skicirala i crtala, zanimale su me galerije i muzeji, sva ona mjesta gdje se nešto moglo vidjeti, a ne trgovine i kupnja, kao druge žene”, priča nam Marica, čije se slikarstvo stilski može svrstati u naivu. Sve oko sebe pretvara u sliku, krajolike, slavonsku ravnicu, selo s crkvom, crtice iz života ljudi, seoske djelatnosti, pri čemu joj je omiljena tema žena. “Moja obitelj stigla je iz Dalmacije. Nikad nisam slikara raskošnu nošnju, jer to nisam imala u ormarima”, kaže teta Marica. Tako su na njezinim slikama žene u sobi punoj jastuka, na putu u crkvu zaogrnute rundicom, razgovori žena na sokaku, te uvijek i iznova žene s motikama odlazeći na njivu i na povratku s nje.
“Kuća mi je puna skica, ali mogu si priuštiti da tek svaki drugi mjesec jednu od njih uokvirim”, kaže slikarica Žigmundovac, koja koristi svaki kutak u svojoj kući i dvorištu da nešto naslika. Tako je došla na ideju da oslika kosinu na orahu ispred kuće, koja je ostala nakon što su morali sasjeći grane koje su se nakrivile. Naslikala je brdo Kalvariju u Gradištu, podno kojega se nalazila njezina kuća i koje je inače čest motiv na njezinim slikama. “Moj sin je još malo drvo s ovom slikom uredio, pa se sada često prolaznici zaustave, pogledaju sliku i kažu kako je lijepo i neobično ovo što sam napravila”, kaže Marica Žigmundovac i dodaje kako ideja uvijek ima i kako, unatoč poznim godina, ne misli posustati, nego će slikati sve dok bude mogla.

Macho - ugledni član Grwirelss kluba nije se izjesnio odkuda mu ljubavni ožiljci (slika gore), da li je sam sebe štipao klještima papagajkama, ili je možda neka od dama sa slike?
Išao je toliko daleko da je doveo čak djevojku da dokaže svoju "muškkost", međutim brzo smo otkrili da se radi o ceranki, a to se ne priznaje - muke ti zbariti ceranku da dođe u Gradište. One padaju na gradištance kao šljive ceriđanke u 8 mjesecu (slika dolje).:

Pretraži :

 

Nemate podršku za flash!

Temperatura u selu:

Slučajne slike  odaberi :

Moraš biti registriran da bi upisivao komentare ! Link za registraciju.

Ispis komentara:

1.Macho pazi se ove: http://www.jutarnji.hr/crna_kronika/clanak/art-2008,4,11,,115630.jl

11.4.2008. 12:24:37 Komentar poslao: Buban


2.Disi ti bijo Macho kada se dizalo amper cigli,na improviziranoj lat mashini od bickila dok su se širili miomirisi, napoja i očišćene svinjare usred ljeta za najača zvizdana?!Taman radiš zadnju seriju do otkaza a ono slinavi čuca za vratom

9.4.2008. 14:16:14 Komentar poslao: Buban


3.Ma to su samo webmasterovi napadi bijesa izazvani našom reakcijom na njegov kukavičluk u temi za Canca (koju je webmaster obrisao). Svjedoci smo osobnog pada admina, a i pada svega onoga uzornog što nam je ova stranica predstavljala. Webmaster po prvi puta ustuknuo i kukavički podvio rep kao ranjeni pijetao sa Bošnjakova stana. P.S. - Znam da sam nekada bio u prvim redovima ustanka protiv Cerne, no eto... I najjači padaju pod Amorovom strijelom. A modrica nije od nijednog osumnjičenog... Napravio mi ju je ljutiti mutant Piatrena i Hypora dok smo se borili za uborak šrota.

9.4.2008. 14:08:24 Komentar poslao: choMa


4.Ja neam rijeci... O tome ja stalno pricam... :)

7.4.2008. 22:53:23 Komentar poslao: Monsinjor Djipa


5.jao Mačo Mačo naj gore u čošku mi je jako sumnjiv ;)

7.4.2008. 21:00:59 Komentar poslao: swampy


6.HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAAAAAAA

7.4.2008. 17:11:37 Komentar poslao: bosut142


7.Ja nemam ništa sa ovim!

7.4.2008. 16:33:24 Komentar poslao: master Yoda


8.Macho izjasni se :-)

7.4.2008. 11:59:58 Komentar poslao: Buban


 

Najnovije vijesti

1.Proljeće 2022

O ljepoti Gradišta, Gradištanki i Gradištanaca napisane su i uglazbljeni mnogu stihovi. Stoga uživajte u ovim prizorima za koje je svaki komentar u opasnosti da postane svetogrđe.

[VIŠE]

2.Pucar živi vječno !

Nekoliko anegdota, pjesama i poskočica o pučkom pjesniku Pucaru

[VIŠE]

3.Demografija

Ulaskom u EU iz temelja se promijenila demografska slika Gradišta, Slavonije i čitave države. U zadnjih 20 godina jedna trećina stanovnika napustila je selo a to je zasigurno više od pola radno sposobnih i produktivnih. 

[VIŠE]

4.Krvavi travanj 1945.

Prisjećamo se dana 14.travnja 1945 kad je Gradištu od strane Narodno oslobodilačke vojske ubijeno ili nestalo 87 mještana, većinom domobrana.

[VIŠE]

5.Kronike iz Gradišta

Izgradnja i obnova doma kulture 1948-2019
Piše:Franja Babić

[VIŠE]

6.Beton 2018.

Ponovo smo se susreli na uvijek vrućem asfaltu Ljesa

[VIŠE]

7.Pravoslavna Crkva u Gradištu ?

Pravoslavna Crkva u Gradištu, Cigansko groblje, lista korisnika poticaja, Božični malonogometni sustret 2017 ....

[VIŠE]

8.Python u Gradištu

Nakon uspjeha u prošloj školskoj godini gdje su naši robotičari uspješno odradili svih 5 kola natjecanja udruga Grwireless nastavlja sa radom.

[VIŠE]

9.Vožnja po Gradištu

Uživajte malo u par snimaka vožnje po Gradištu.

[VIŠE]

10.Svećenik i Gradište

Pročitajmo drugačije mišljenje o svemu što se dešava u i oko Župe.

[VIŠE]

© 2002 - 2006   www.gradiste.com  Sva prava zaštićena - inače bi moglo biti po tamburi !