Stare slike


OBJAVLJENO: 2.10.2007.          PREGLEDA: 16999       KOMENTARA: 19


Kopajući po arhivi pronađene su neke stare slike koje je skenirao Franja Babić. Stoga je i napravljena galerija slika koje nas vračaju u vremena sa sredine prošlog stoljeća na ovamo. Slike su nestandardnih formata i nešto veće od klasničnih 640x480. Svakako bilo bi poželjno da i vi pošaljete koju svoju, stavite na FORUM pa ćemo to prebaciti u galeriju starih slika.
Update 3.10.2007, dan prije kirbaja, kada se stavljaju pečenke za sutra u krušne peći.

sa http://peratovic.blog.hr/

Goran Kadić, vlasnik portala gradiste.com i poglaviti autor tekstova njemu pri postiranju "Starih slika" dijelom je slijedio ideju iz nedavnog "Globusa" koji je objavio serijal fotografija političara kad su bili mali. Prikazujući stare sllike poznatih Gradištanaca, ispod nekih nema navedenih imena, ali ih seljani jako lako raspoznaju jer na koncu, skoro svi su išli s nekim od ovih po bilo čemu istaknutijih, u razred, na vjeronauk,

Daklem, sada ste u prilici vidjeti iz kojeg socio-kulturno-zemljopisnog miljea potječu HDZ-ov lokalni političar Franjo Babić i autor 45 lines. "Panonsko blato" kako bi se izrazio Krleža.

Čini Vam se da gledate djecu koja su inspirirala Antu Kovačića, Josipa i Ivana Kozarca, Slavka Kolara, A. G. Matoša, Dragutina Tadijanovića, a možda i Dubravka Matakovića, Zlatka Boureka, Krešimira Pintarića, Miroslava Mićanovića, Stanka Andrića, Julijanu Matanović, Predraga Oreškovića...

Ne uklapaju se ti likovi u okvire nadahnuća Gorana Tribusona i Pavla Pavličića - mističnog realizma. Ja bih nas najradije svrstao u prikaze iznikle iz humusa fantazijsko-paradoksalističkog naturalizma.

Franja Babić i autor 45 linesa na vjeronauk su išli skupa, a jedno su vrijeme zajedno i ministrirali: jutarnjim misama, pogrebima, blagoslovu kuća...
Franja je volio skupljat lemojzinu, držat tavicu virnicima ispod usta kad velečasni dili hostiju ili glancati kaleže u sakristiji. Ja bi rado čito Poslanice Svetoga Apostola Pavla, triput zazvonio zvoncetom ili mavo kandilom s tamjanom (Franja je zno, priko neki svoji gastarbajterski veza, dobavljat tamjan za crkvu) za blagoslova kuća, pa mi se, tako jedne zgodne, od silnog mahajućeg mara po patosu snaše Mare razletio žar. Zbog te "budalaštine" zaradio sam "zaušnjak" od dragog, pokojnog velečasnog Josipa Ivanuša.

Snaša Mara je žar pokupila na brzinu. Nije bilo štete ni na patosu (ko zna kad je zadnji put bio lakirat) ni na prstima (jagodice su joj, od kojekakog posla, bile tvrde k'o bundivina kora). Dok je popa Josa molio kršćanski blagoslov njenoj kući u sreditoj spavaćoj sobi, pored stola sa raspelom klečali su baja Mata i njegova mater Janja, Marina svekrva, gazdarica je u kujni, primjetio sam krajičkom oka, bacila žar u stari lavor i vraćala. Valjda mi je bila zahvalna što je imala priliku vraćati sa "svetim žarom" ili me je htjela podmiti da šutim o onom što sam vidio u kujni, pa mi je na odlasku, da niko ne vidi, tutnila pod halju vrećicu kalotina (narezati i na špagu nanizati suvih jabuka).

Inače su je smatrali stručnjakinjom za vračke, pa ako ste tili da vam dicu neko ne urekne, najbolje je bilo otić kod nje nek vam ditetu na čelo utisne pepela iz šporeta.

Franja Babić je išao u A, a ja u B razred i nismo baš većinu vremena provodili zajedno. Dok su mene svake druge godine moji "bekavci" birali za predsjednika razreda (pitajte Šimu Jovanovca, on mi je bio razrednik od 5-og do 8-og), Franja se rađe privaćo dužnosti blagajnika. Svake je godine jedan razred, pred veliku ekskurziju u neko znamenito jugoslavensko područje, imao pravo prodavati svoje sokove pod velikim odmorom. Kad je red došo na Franjine "akavce", njega je zapalo da nabavlja i prodaje malz boy .

Svi su bili veseli jer je Franja prodavo po nižoj cijeni (50 para manje) nego što su to drugi činili ranije. Njegovim "akavcima" je bilo sumnjivo po kojoj to on matematiki radi i hoće li se to odraziti na njihov ekskurzijski proračun. Pokrenuli su internu kontrolu i ustanovili da se Franja zaneo trgujući s nekim starim novcima (bio je i numizmatičar), pa mu zafalilo dinara. Zaradu od prodanog malz boya stavljao je u svoj džep da bi pokrio dugove s numizmatikom, misleći da će akavci biti sretni što piju jeftiniji sok, a da će on u međuvremenu nekom fantaftičnom financijskom operacijom na drugom trgovačkom području namaknuti dinare za pokriti dubiozu u razrednom proračunu.
Plan mu se nije ostvario, pa je dubiozu pokrio njegov ćaća iz svog šlajboka, a njega su makli dalje dalje od razredne blagajne. Izabrali su ga za tajnika, što je njekad bilo isto ko i zapisničar.

Pošto Kadić (po selu zvan Šoco) piše da smo Babić i ja politički istomišljenici, želim predsjedniku HDZ-a sve najbolje na predstojećim izborima, ali da bi doista uspio pobijediti glavnog protukandidata, već 16 godina općinskog načelnika, Srećka Papca iz HSLS-a, inače muža moje sestrične Ružice, Franji bi najbolje bilo da ode do babe Mare. Ona bi mu mogla zakuvat kaku saftnu vradžbinu, urok il' barem pogledat u graj, pa ako se zrna slože u nepovoljan znak, neka odustane na vrime od izborne utrke da se ne bi ne osramotio, po ko zna koji put izgubivši od Papca.

Da li prepoznajete koga ?

SVE SLIKE MOŽETE VIDJETI NA OVOME LINKU


Neka dječurlija, po facama se vidi da je onda "šiba radila" !

 
Neki svatovi, kakvi li su bili za 10 sati?

 
Zastave, valjda neka procesija. Koliko li je ovaj prvi brko pušćao svoju muškost ?

 
Dr. Mato Zovkić, jedan od vodećih teologa, Mlada misa ...Pričest ...djeca  navalila ...

svećenik ŽELJKO RUDOLF - PAVLIČIĆ sa mamama današnjih surfera 
Jedna od sestara Varnica koja je živjela preko 100 godina. Nisu se nikada udavale. Premda imamo i mi matorih kljusina u selu koje se ne misle ženiti, teško je povjerovati da će doživjeti ovoliku starost. 
Generacija 71.g. na vjeronauku sa pokojnim sv. Ivanušom.
Odma se vidi da su sponzoruše!


Pričest, generacija 1966.g.  3. s lijeva je poznati novinar Peratović a u istom redu zadnji je Franja Babić politički istomišljenik, alfa i Ω gradištanskog HDZ-a, vjerojatni načelnik ako pobedi HDZ.

Pretraži :

 

Nemate podršku za flash!

Temperatura u selu:

Slučajne slike  odaberi :

Moraš biti registriran da bi upisivao komentare ! Link za registraciju.

Ispis komentara:

1.Komentar.. Reposted it :)

29.6.2011. 9:24:52 Komentar poslao: Upiši ime


2.lijepo je vidjeti stare slike,moja generacija...a u vezi Franje Babic moram reci da se i u skoli uvijek isticao...nije bio los prijatelj.Danas sam slucajno naisla na gradisku stranicu i cijeli dan sam provela za ekranom,bar sad mogu vidjeti sta se dogadja u najljepsem selu na kugli zemaljskoj.Pozdrav svim GRADISTANCIMA

15.10.2007. 19:06:59 Komentar poslao: nana


3.http://www.index.hr/xmag/clanak/ekskluzivne-fotografije-reprezentativci-s-ljepsim-polovicama-slavili-pobjedu-u-ludnici/361593.aspx Ovi naši fudbaleri svi u Ludnici na narodnjacima. Seljoberi! Zaorati sva igrališta i posaditi repu!

14.10.2007. 22:02:29 Komentar poslao: Buban


4.Tko je to nadrljo u sudaru ??? Stavio sam na forum

13.10.2007. 8:07:24 Komentar poslao: Buban


5.ha ha Buban Ozna jos radi he he ..

11.10.2007. 11:43:56 Komentar poslao: Peter Pan


6.http://www.youtube.com/watch?v=IY9Nz_fcBfo

10.10.2007. 15:43:07 Komentar poslao: marka008


7.http://www.youtube.com/watch?v=7YqUZLyWCSs kako gore stari kauči

10.10.2007. 15:40:02 Komentar poslao: marka008


8.Dobro si obavješten :-)

10.10.2007. 14:37:14 Komentar poslao: Buban


9.Po selu se prica kako se ,,Resa zarucio sa Ljiljom Bozdar " ako je istina ...sretno im bilo ....imali tko da potvrdi vijest ...nista nisam saznao ni za Kadica i za njega sam cuo da se obavezao kad su bili svatovi od Marojevica valjda isti dan ..pisite javite

10.10.2007. 12:00:09 Komentar poslao: Peter Pan


10. imal slika iz generacije gospodina Gradonacelnika ,,eee rodna godina to bijase,,,,pozlatila se ,i ponovila ,,,

7.10.2007. 14:16:09 Komentar poslao: lovokradica


11.Buban... kako cujem ostala je i cijela fijoka..

5.10.2007. 11:41:46 Komentar poslao: Peter Pan


12.Medieval fantasy... monsinjor i likeguy (kolik) http://www.youtube.com/watch?v=JZl3hBQHsRg

4.10.2007. 14:37:16 Komentar poslao: Monsinjor Djipa


13.AAA! Valjda će i meni ostati nešto od kirbaja, pa makar i pohovane nogice od natkasnića

4.10.2007. 13:44:16 Komentar poslao: Buban


14.Kod Šiša sam vidio legendarnu sliku sa svete pričesti! Mirca i Bedak sa legendarno zakošenim šiškama. Trebalo bi pitati Šiša da ustupi sliku!

4.10.2007. 11:38:45 Komentar poslao: master Yoda


15.Jel poceo Kirbaj ...sretno!!!ja jucer omastio brke

4.10.2007. 10:54:02 Komentar poslao: Peter Pan


16.Kako bi mogo kad me nema otkad u Gradištu. Al da dodam ovim tvojima još moje bratiće Josu Čolakovca i Matu Marojevića, pa Makarevića, pa Frica Stojanovića... Kad se sitim, javim ;)

3.10.2007. 22:51:34 Komentar poslao: 45lines


17.Skroz gore desnona slici. Prepoznajem jos Kunca, Prkića, Molera, Braovca, Božića, Frica, Dretvića, Sindera, Marka (neznam prezime), Tomića, Lončara ? ... Ajde Franja (ili Peratoviću) nabroji ih sve !

3.10.2007. 20:23:11 Komentar poslao: Buban


18.Koji je Franja??? U kojem redu? Nevidim siske nigdje, hahahahaha...

3.10.2007. 9:31:57 Komentar poslao: Monsinjor Djipa


 

Najnovije vijesti

1.Proljeće 2022

O ljepoti Gradišta, Gradištanki i Gradištanaca napisane su i uglazbljeni mnogu stihovi. Stoga uživajte u ovim prizorima za koje je svaki komentar u opasnosti da postane svetogrđe.

[VIŠE]

2.Pucar živi vječno !

Nekoliko anegdota, pjesama i poskočica o pučkom pjesniku Pucaru

[VIŠE]

3.Demografija

Ulaskom u EU iz temelja se promijenila demografska slika Gradišta, Slavonije i čitave države. U zadnjih 20 godina jedna trećina stanovnika napustila je selo a to je zasigurno više od pola radno sposobnih i produktivnih. 

[VIŠE]

4.Krvavi travanj 1945.

Prisjećamo se dana 14.travnja 1945 kad je Gradištu od strane Narodno oslobodilačke vojske ubijeno ili nestalo 87 mještana, većinom domobrana.

[VIŠE]

5.Kronike iz Gradišta

Izgradnja i obnova doma kulture 1948-2019
Piše:Franja Babić

[VIŠE]

6.Beton 2018.

Ponovo smo se susreli na uvijek vrućem asfaltu Ljesa

[VIŠE]

7.Pravoslavna Crkva u Gradištu ?

Pravoslavna Crkva u Gradištu, Cigansko groblje, lista korisnika poticaja, Božični malonogometni sustret 2017 ....

[VIŠE]

8.Python u Gradištu

Nakon uspjeha u prošloj školskoj godini gdje su naši robotičari uspješno odradili svih 5 kola natjecanja udruga Grwireless nastavlja sa radom.

[VIŠE]

9.Vožnja po Gradištu

Uživajte malo u par snimaka vožnje po Gradištu.

[VIŠE]

10.Svećenik i Gradište

Pročitajmo drugačije mišljenje o svemu što se dešava u i oko Župe.

[VIŠE]

© 2002 - 2006   www.gradiste.com  Sva prava zaštićena - inače bi moglo biti po tamburi !