Ivić Pašalić - heroj Domovinskog rata


OBJAVLJENO: 30.11.2006.          PREGLEDA: 5613       KOMENTARA: 10  LINK


Ivić Pašalić u Vukovaru skandalozan je prizor. Žrtvama se klanja čovjek koji Hrvatsku voli onako kako mesar voli svinju - zato što će postati kobasica. Piše Sandi Blagonić.

- Zašto novinare ne pustite u svoju kuću?
- Zato što je to obiteljski dom, mjesto za moje prijatelje — tu želim imati svoju intimu.

Tako je pitanje novinara Slobodne Dalmacije, što je smjeralo biti upitom o podrijetlu imovine, Ivić Pašalić pretvorio u saveznika, pa se oslikao kao brižni, obiteljski čovjek – onakav kakav već treba biti vjerodostojni zaštitnik tradicionalnih vrijednosti. U tu su se ganutljivu vrlinu Ivića Pašalića građani mogli uvjeriti i ranije, kada je upriličio obiteljski photo-session kako bi čitatelji jednog tjednika mogli vidjeti gdje dotični, na kauču svoga stana u Sesvetama, grli suprugu i djecu kao da je izašao iz reklame za životno osiguranje uz koje dobivate sredstvo za čišćenje WC-školjke, staklenku Nutelle i najnovije sredstvo protiv komaraca s mirisom limuna.

Kako god okrenete, bilo da intimu svoje obitelji brani od novinara, bilo da čini suprotno, Pašalić je obiteljski čovjek. Ta, u politici potencijalno probitačna sposobnost pakiranja sebe Pašaliću ipak ne vrijedi puno. To naoko vješto akrobatstvo, odavno prozreno kao opsjena, postalo je njegovo, po svemu sudeći, zasluženo prokletstvo, koje ga lišava vjerodostojnosti čak i kada - hipotetski - govori istinu.

U iskrene Pašalićeve namjere - iz više razloga - ne treba vjerovati čak ni onda kada je nekoliko dana nakon intervjua koračao u koloni sjećanja na žrtvu Vukovara. Možda je "dragom i nježnom zaštitniku vlastite obitelji", koji se putem do Memorijalnog groblja klanja žrtvama, mjesto u Vukovaru; onome, pak, koji je, nakon Miloševićeve Srbije, godinama bio najveći protivnik uređene Hrvatske, opstruirajući njene institucije nakaradnim paralelizmom vlasti - nikako. Pašalić u Vukovaru – skandalozni je prizor; klanjanje žrtvama od strane besramnog profitera njihovih života kadrog da u svakom trenutku sebičnu korist prikaže kao empatični čin. Jednom sam za Pašalića napisao, a to vrijedi i danas: Pašalić voli Hrvatsku na način na koji mesar voli svinju: zato što će ova postati kobasica. Kobasica, to je Pašalićeva Hrvatska i zato vrijedi postaviti retoričko i posve hipotetsko pitanje: koliko bi hrvatskih boraca bilo spremno dati živote za Hrvatsku po takvoj, Pašalićevoj mjeri? Zapravo, Pašalićevo odavanje počasti vukovarskim žrtvama ima smisla jedino ako se shvati kao počast onima koji su vlastite živote ugradili u temelje njegove vile i bazena na Remetama.

Ako je istinit samo mali dio Pašalićevih afera koje su se bjesomučno smjenjivale pred očima javnosti, umjesto u vukovarskoj koloni, ovaj bi se pokvarenjak opće prakse vukovarskim borcima najbolje poklonio odlaskom u zatvor. Umjesto toga, on oksimoronski jednog osuđenog ratnog zločinca slavi kao heroja Domovinskog rata. Prije nego što je odlučio doći u Vukovar, iz pijeteta prema vukovarskoj patnji morao je razmisliti: je li pretvaranje ubojica u heroje rata čin klanjanja ili pljuvanja žrtava tog istog rata? To međutim sitog Pašalića i nije briga.


Sandi Blagonić  www.net.hr!

Pretraži :

 

Nemate podršku za flash!

Temperatura u selu:

Slučajne slike  odaberi :

Moraš biti registriran da bi upisivao komentare ! Link za registraciju.

Ispis komentara:

1.bravo Bobane, ma nije kriv on ma ona njegova m....sto ga porodlila. Bojle da je rodila kamen da se covjek moze odmoriti kada je uoran.

2.8.2008. 15:36:53 Komentar poslao: blazevic61


2.Čovjek je ili uspješan poduzetnik ili LOPOV....znaći treba ga nagraditi ili ZATVORITI...ali ima brata koji će platiti jamčevinu jer su JAMILI i za njega................i kaže moj vujec....lijepo nam je, dobro nam je, praf nam budi.!

5.12.2006. 22:18:10 Komentar poslao: 9a3ow


3.Mlada partizanka triper imala

5.12.2006. 8:38:37 Komentar poslao: boban


4.i mene će moja mati pionirom zvati.

4.12.2006. 23:40:45 Komentar poslao: choMa


5.Naizgled bi neko rekao da je to pederska idila al očima dublje gledano ipak je to jedan krasna ljubavna idila.... SMRT FAŠIZMU SLOBODA NARODU

4.12.2006. 21:03:22 Komentar poslao: mandarinka


6.Šta se petljate u tuđu ljubavnu idilu! Postite mlade ljude da se vole.

4.12.2006. 15:59:16 Komentar poslao: boban


7.od Vardara pa do Triglava veliko se sranje odigrava !!

2.12.2006. 19:45:14 Komentar poslao: bosut142


8.on meni lici na shisha :)

1.12.2006. 18:25:06 Komentar poslao: choMa


9.Kako doslo,tako proslo.Doci ce vrag po avoje.Samo sto je tragedija u toj citavoj prici.Kad taj smutljivac ostane bez svaga.jos uvijek je na svojem.

30.11.2006. 23:09:17 Komentar poslao: fosil


10.Ljigavac nad ljigavcima! Profiter koji je zaradio na krvlju onih koji su ginuli od četničkih granata.

30.11.2006. 12:47:44 Komentar poslao: boban


 

Najnovije vijesti

1.Proljeće 2022

O ljepoti Gradišta, Gradištanki i Gradištanaca napisane su i uglazbljeni mnogu stihovi. Stoga uživajte u ovim prizorima za koje je svaki komentar u opasnosti da postane svetogrđe.

[VIŠE]

2.Pucar živi vječno !

Nekoliko anegdota, pjesama i poskočica o pučkom pjesniku Pucaru

[VIŠE]

3.Demografija

Ulaskom u EU iz temelja se promijenila demografska slika Gradišta, Slavonije i čitave države. U zadnjih 20 godina jedna trećina stanovnika napustila je selo a to je zasigurno više od pola radno sposobnih i produktivnih. 

[VIŠE]

4.Krvavi travanj 1945.

Prisjećamo se dana 14.travnja 1945 kad je Gradištu od strane Narodno oslobodilačke vojske ubijeno ili nestalo 87 mještana, većinom domobrana.

[VIŠE]

5.Kronike iz Gradišta

Izgradnja i obnova doma kulture 1948-2019
Piše:Franja Babić

[VIŠE]

6.Beton 2018.

Ponovo smo se susreli na uvijek vrućem asfaltu Ljesa

[VIŠE]

7.Pravoslavna Crkva u Gradištu ?

Pravoslavna Crkva u Gradištu, Cigansko groblje, lista korisnika poticaja, Božični malonogometni sustret 2017 ....

[VIŠE]

8.Python u Gradištu

Nakon uspjeha u prošloj školskoj godini gdje su naši robotičari uspješno odradili svih 5 kola natjecanja udruga Grwireless nastavlja sa radom.

[VIŠE]

9.Vožnja po Gradištu

Uživajte malo u par snimaka vožnje po Gradištu.

[VIŠE]

10.Svećenik i Gradište

Pročitajmo drugačije mišljenje o svemu što se dešava u i oko Župe.

[VIŠE]

© 2002 - 2006   www.gradiste.com  Sva prava zaštićena - inače bi moglo biti po tamburi !