Gradište - selo doktora


OBJAVLJENO: 8.8.2006.          PREGLEDA: 18872       KOMENTARA: 61


Gradište – selo doktora !

Prenosimo tekst Sulejmana Salihovića koji je izašao na preko cijele srednje stranice rubrike Magazin u „Glasu Slavonije“. Malo je toga teksta i autor skinuo sa ovih stranica.

 GRANIČARSKO SELO MALO – SVIJETSKI POZNATE ZNANSTVENIKE DALO

Svako je selo prema nečemu poznato, a Gradište kod Županje po mnogo stvari. U pučkoj, zavičajnoj čitanci „Bečki perivoj“, tiskanoj u Osijeku 2000.g., Miro Marinčić piše:

 „Gradište je metropolis hrvatske tamburaške glazbe, riznica narodnih rukotvorina i tradicijskog graditeljstva, ognjište vatrenih preporodih davorija i budnica, kolijevka hrvatske pučke naivne književnosti, bećarska akademija. U njemu se nalazi najsuvremeniji radarsko računalni centar hrvatske meteorologije i transkontinentalne zračne navigacije.“

 SELO ZNAMENITIH

 No, to ipak nije sve. Otkrili smo da je Gradište i selo znamenitih ljudi s doktorskim diplomama kojih je ovdje s obzirom na broj stanovnika više nego u drugim mjestima. Otkrili smo sedam imena Gradištanaca koji nose titulu doktora znanosti. Među njima ima i medicinara, veterinara, književnika, profesora visokoškolskih ustanova, teologa, političara i drugih. Osim toga, iz ovoga sela su i tri doktora specijalista. Posjetili smo Gradište da saznamo više o tim znamenitim ljudima koji u svom rodnom listu imaju upisano Gradište kao mjesto rođenja.

Domaćin nam je doc.dr.sc. Martin Tokalić, pročelnik Odjela abdominalne kirurgije Kliničke bolnice Osijek i viši predavač na Medicinskom fakultetu u Osijeku, a vodič po selu prof. Viktor Primorac, profesor povijesti. Dr. Tokalić još uvijek je nostalgičan pa u rodnu kuću dođe bar jednom nedjeljno, ljeti i češće. Čuva još uvijek sve ono izvorno što mu je ostalo i od djeda i bake i od roditelja – namještaj, staru peći štednjak, stare fotografiju koje podsjećaju na pretke i mladost, a u dvorištu je još uvijek stari štagalj, kačara i šljivik koji je obnovio.
Potječe i starosjedilačke obitelji u  kojoj ima izgrađeno obiteljsko stablo od 1720. godine do danas.
Povijesni zapisi govore i o zadruzi obitelji Tokalić . Sjeća se svih svojih dana mladosti provedenih ovdje kad nije bilo svega u izobilju kako danas, o svojim ne baš lakim studentskim danima, ... Mladost je već dosta iza njega, ali iako je već u 65. godini života, još uvijek sigurnom rukom hvata skalpel. Drži da je mnogo postigao u životu i sretan što ima sređen obiteljski život čemu mnogo pridonose supruga Zdenka i dvije prekrasne kćerke.

 I DR. ZLATAN SREMAC JE BIO GRADIŠTANAC

 Gradištanci s ponosom pričaju i o svom sumještaninu, dr. Marku Kadiću, veterinaru i enologu rođenom ovdje 1900. godine, umrlom u 90. godini, koji je studirao u Beću i Zagrebu. Službovao je kao kotarski veterinar u Županji, Zemunu i Karlovcu. U vrijeme NDH radio je kao načelnik Veterinarskog odjela u Ministarstvu narodnog gospodarstva. Komunističke vlasti su ga nakon godina nemilosti vratile 1949. u Ministarstvo poljoprivrede na dužnost referenta za poljoprivredna dobra, a godinu dana potom vreća se u Vinkovce za upravitelja veterinarskog zavoda. Još u mladosti volio je pisati stručne članke o veterinarstvu i stočarstvu i etno-veterinarstvu te o tradicijskoj kulturi o čemu je objavio 1200 članaka. Danas jedna ulica nosi njegovo ime - tzv Lopatnje Bara.

Prof. Vitomir Primorac pokazuje nam „Liječničke novine“ broj 44 iz 2005. godine u kojima je  rubrici iz medicinske prošlosti objavljen zapis o tri istaknuta liječnika u Hrvatskoj seljačkoj stranci među kojima je i dr.Zlatan Sremac. Rođen je 1888.g. u Gradištu, gdje je kako pohađao i osnovnu školu. Kao liječnik službovao je u Vinkovcima i Zagrebu. Bio je član predsjedništva AVNOJ-a i tajnik ZAVNOH-a. Poslije II sv. rata obnašao je dužnost ministra i potpredsjednika Hrvatskog sabora. Iz tih vremena stari Gradištanci pamte i Antuna Babića, rođenog 1875. godine koji je bio dugogodišnji dopredsjednik HSS-a. Između dva rata bio je narodni poslanik u Skupštini Kraljevine Jugoslavije, a 1945. g. i poslanik u Ustavotvornoj skupštini Jugoslavije, dok je 1946. godine imenovan za potpredsjednika Hrvatskog sabora u kojem je još u dva mandata bio narodni poslanik županjskog kraja.

U monografiji Vukovarsko-srijemske županije je u imenaru zaslužnika zapisano i ime dr. Krešimira Bagića, književnika koji je nakon studija ostao raditi kako asistent na Filozofskom fakultetu, gdje je danas izvanredni profesor. Susreli smo ga u Gradištu gdje bar jednom mjesečno obiđe roditelje. Osamdesetpetogodišnji otac Ante i nešto mlađa majka radosni su što su unatoč teškom životu poljoprivrednika s malo zemlje uspjeli pomoći sinu da bude uspješan. A uspjesi su fascinantni.Dr. Bagić je danas znanstvenik. Šef  je katedre za stilistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i direktor je Zagrebačke slavističke škole. Tri godine je predavao hrvatski jezik na Sorboni. Do sada je objavio 15 knjiga, od kojih polovinu znanstvenih i polovinu vlastite poezije. Od zbirki pjesama poznati su mu naslovi „Svako je slovo kurva“,“Jezik za svaku udaljenost“,a od znanstveno-esejističkih „Živi jezik“ i „Treba li znati pisati kako dobri pisci pišu“. Napisao je također i književnokritičku knjigu „Brisani prostor“ za koju je dobio nagradu „Julije Benešić“, te  priredio „Rječnik trećeg programa“, zbornik „Važno je imati stila“ i anatologiju hrvatske kratke priče „Goli grad“. Bio je i urednik u Studentskom listu. Quorumu i na Trećem programu Hrvatskog radija, te dopisnik Sportskih novosti. Pjesme i znanstveni radovi prevedeni su mu na francuski, engleski, njemački, talijanski, poljski, slovenski, češki, slovački i druge jezike.

Dr. Ivan Ivanšić  je poslije završene osnovne škole u Gradištu i gimnazije u Vinkovcima otišao na studij u Zagreb. Stipendiju za Elektrotehnički fakultet dobio je  od Željezare Sisak. Diplomirao je s odličnim uspjehom i dobio odmah zaposlenje kao stalni asistent  Zavoda za primjenjenu matematiku  Elektrotehničkog fakulteta u Zagrebu, a potom je od 1961. godine bio predavač za predmet matematika na istom fakultetu. Želja za što većim znanjem odvela ga je i na postdiplomski studij na  Prirodoslovnom fakultetu u Zagrebu gdje je diplomirao u 35g. Dvije je godine proveo na specijalizaciji u SAD, gdje je na University  of  Georgia obranio doktorsku disertaciju i dobio titulu doktora matematike. Vrijeme od 12 godina (1978-1999.) proveo je i kao izvanredni profesor „u gostima“ na Univerzitetima u SAD. Bio je i član Instituta za matematiku Sveučilišta u Zagrebu, te glavni istraživač na mnogim znanstvenim projektima i organizator znanstvenih projektima i organizator znanstvenog časopisa „Glasnik matematički“ i publikacija koje izdaje Hrvatsko matematičko društvo. Obavljao je i recenzije za radove u stručnim časopisima u Hrvatskoj i mnogim inozemnim časopisima. Dobitnik je prestižne nagrade „Ruđer Bošković“ za 1980.godinu i „Zlatne plakete“ „Josip Lončar“ za 1985. godinu.

Doktor znanosti Vlatko Previšić nije se mogao pomiriti s prvim zaposlenjem u svojstvu učitelja u Gradištu, pa je nakon četiri godine 1968. upisao pedagogiju i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Kao student je rektorovu nagrdu za odličan uspjeh i prvu nagradu Sveučilišta  za studentski pismen rad „Znanstveno-tehnička revolucija i odgoj“. Od 1973. godine neprekidno je djelatnik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu u svim mogućim statusima – asistent, znanstveni asistent, docent, izvanredni i redoviti profesor, redoviti profesor u trajnom zvanju. Danas je šef  Katedre za sistematsku pedagogiju. Osim na Fakultetima  u Zagrebu gostujući je profesor i na Pedagoškom fakultetu u Osijeku.Suvoditelj je i poslijediplomskog studija na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Bio je i stipendist inozemnih fondacija. Vanjski je suradnik i urednik struke u kapitalnim izdanjima Hrvatskog leksikona i Hrvatske enciklopedije. Predsjednik je Hrvatskog pedagogijskog društva.

Među Gradištancima, doktorima znanosti je i dr. Mato Zovkić , teolog. U zapisu pod naslovom „I danas čuvam komadić crijepa sa stana u Medniku“  piše o svom djetinjstvu u Gradištu provedenom na šokačkom stanu u nadničarskoj obitelji doseljenika iz Bosne. Prvu misu je imao u gradištanskoj crkvi sv. Franje, ali uvijek je bio nemirnog duha pa nastavlja studije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, gdje stječe titulu doktora znanosti, a potom na Papinskom biblijskom institutu u Rimu dobiva diplomu magistra biblijskih znanosti.<"http://www.glas-slavonije.hr/forum2/default.asp">Glas Slavonije Predavač je Novog zavjeta na Vrhbosanskoj teologiji, vrhbosanski je kanonik i generalni vikar Vrhbosanske ili sarajevske nadbiskupije. Objavio je desetak knjiga o Svetom pismu, katoličkom nauku o Crkvi i međureligijskom dijalogu, te više od 200 znanstvenih radova. Povremeno je dolazio u Gradište u posjet roditeljima kada je obvezno odlazio i na bivši „stan“, gdje je uzeo komadić crijepa koji često uzima u ruke u stanu u Sarajevu, jer ga podsjeća na djetinjstvo.

Gradištanci pamte i još jednog doktora teologije upisanog u njihove matične knjige rođenih. To je Franjo Didović koji je bogosloviju studirao u Rimu, gdje je stekao i titulu doktora. Bio je župnik u Drenju i Đakovu, te profesor na Bogoslovnom visokom učilištu u Đakovu. Osnivač je udruženja katoličkih svećenika. Višegodišnji je urednik časopisa „Danica“. Umirovljeničke dane proveo je u Osijeku gdje je umro 1971. godine.

Osim Gradištanaca sa znanstvenom titulom, istaknimo još i dr. Đuru Kesegića, liječnika specijalista opće medicine, dr. Ivana Turka, umirovljenog specijalista onkologa Kliničke bolnice u Osijeku, dr. Matu Stojanovića, po nadimku Pavić, umirovljenog specijalista okulista koji je radio  Osijeku, a potom u Zagrebu i dr. Stjepana Trohu, specijalista ortopeda u vinkovačkoj bolnici. Na popisu znanstvenika koji imaju podrijetlo Gradišta su Ivan Vicković, fizičar  i Drago Jurić, metalurg, ali podatke o njima nismo uspjeli pronaći.      


Na slici gospodin koji je slučajno zalutao u nacionalni park Gore . Tko podgodi kako se zove može osvojiti nagradu Kolor televizor u boji, crvena slabije radi, bez daljinskog. Nagrade podići radnim danom od 23. do 02. u upravi Gradista.com

Ćuca gospodina Tomeka koji je osvojio sve CAC i CIB nagrade. Pas nije na prodaju.

Birana gospoda iz Županje.

Pretraži :

 

Nemate podršku za flash!

Temperatura u selu:

Slučajne slike  odaberi :

Moraš biti registriran da bi upisivao komentare ! Link za registraciju.

Ispis komentara:

1.Zdrav i veseo bio Šebalju naš! Jesi mi ti savio nogu 1984.? :-)))

11.11.2013. 18:07:15 Komentar poslao: Savijena noga


2. lijepo napisano o poznatim iz Gradista,Ja sam s Vlatkom i Simom igra jedno vrijeme u Slavoncu a nakon toga u Njemackoj sam.

11.11.2013. 14:57:47 Komentar poslao: Sebalj Stjepan


3.Da li je Canac doktorirao?

6.10.2011. 6:57:33 Komentar poslao: Om


4.Teta Ljerka je bila nesuđena snaja Gradišta tj. webmastera

28.9.2006. 16:00:43 Komentar poslao: Ja virio


5.Svi koji se söpremaju na zlatni put u Berner Oberland, obavezno posjetite Jungfraujoch, super je,...!!!!!!! Ja ne mogu do 15-og sam na bolovanju,...

7.9.2006. 11:37:33 Komentar poslao: Djuro,...(Djourou),Djukaaa


6.Puno pozdrava Familiji, prijateljima, rodjacima i dobrim znancima,...!!!!!!!! I laka vam noch uz pjesmu:...U ranu zoru,...zoru,...!!!!!

5.9.2006. 1:13:46 Komentar poslao: Mikin el Arx Djourou


7.Thank You very much for this Speaking Corner,... I appealing for Demokracy and Human Rights,... We are not alone,...with us is Civilisation, and whole World,... and We are Trust in God,...!!!!!!!!

5.9.2006. 0:01:43 Komentar poslao: Winston Ch.


8.Drage cure i curice,..pardon!!! Djevojke i djevojcice od priko 18,... kod mene nema OBRIJ, nego, da-ipak volim ladovinuuuuuuu,... Jesu l´rodili kukuruzi,...a bundewe?????

4.9.2006. 17:37:53 Komentar poslao: Djuro Crnogorica


9.Ljudi moji i zene mojeeeeeeeee,...znate li vi sta je raj na zemlji? Eeee, pa to jest: 2 japamke, bermude (hlacice),...Hawaiii Becher i 3 Palme na otoku sreche,...

4.9.2006. 16:02:48 Komentar poslao: Porkys 3


10.jaksa & lepi ceranac...ma aaajteeee...

31.8.2006. 19:32:46 Komentar poslao: iviceß!...djuuro?!


11....i dalje bash neshto stundiram, dokle che faraon iz Orahovice tucatiiiii,...!?!

30.8.2006. 22:42:05 Komentar poslao: Tuca iz Babine Grede


12.VEPROVI STARTALI POBJEDOM SA 5-O

21.8.2006. 23:35:23 Komentar poslao: TOVAR


13.Lepi Ceranac pa zar nije bolje biti čičak u ceranskim (ženskim) gaćama nego tampon za guzicu u Ivankovu! Meni drago što sam komšo ceranski. Bez ljutnje.

18.8.2006. 10:20:04 Komentar poslao: Šumski radnik


14.Webmuzeru ocemo novu vjest koja je zanimljiva, duhovita i šarmantna :)A ne ova kopitska sranja... Pozdrav svim

18.8.2006. 9:35:54 Komentar poslao: AL KA IdA


15.E Jakša baš si im dobro reko. Dok je Peratović piso u njiovom popu bijo je dobar, jer se oni sami nisu usudili ni pisnit.Želja Peratović je jedan od najbolji hrvatskih investigativnih novinara, a oni ga se valda stide il koji im je vrag.Lepi moji Gradišci, bićete vi i dalje trn u oku ako budete taki. Al dok je vama važnije bit mojim Cerankama čičak u gaćama nemože se od vas ništa drugo ni očekivat.Žao mi je als štaću, komšiju nisam mogo birat.

18.8.2006. 9:34:48 Komentar poslao: Lepi Ceranac


16.Na sliki je Martin Tokalić ili jaaako liči na njega.

18.8.2006. 8:38:22 Komentar poslao: Zum


17.Ta toliko se faljite s tim vašim doktorima i sa tim francuskim glumcem, ko daj rad tog njeko čuo za Gradište. Ne faljite se nim ljudma koji danas više znače no svi ti vaši doktori. A da vam ni bilo dosta vidi se i po tom, šta ste uzeli i nog Bosanca. Eto kaki ste vi ljudi! Rašta niste spomenili danas najpoznatijeg Gradišca Želju Peratovića? Jel vam ne paše, ni valda za vas politički podoban. Teško vama kad se odričete svoji vlastiti ljudi. Al dokazati će on na sudu da je prav, pa ako ga istom onda ubrojite među vaše velikane, onda ćete istom pokazati pravo lice. Svašta se od vas more očekivat, al vako šta!

18.8.2006. 0:14:05 Komentar poslao: Jakša Babogredac


18.ana, a zašto tebe nema na popisu? ;)

17.8.2006. 23:39:50 Komentar poslao: fugica


19.Bili smo trn u oku svima, nevjernim cerankama čičak u gaćama

17.8.2006. 14:48:31 Komentar poslao: KUD Franja Babić


20.Pitajte ceranke u čemu smo dobri :-) ?

17.8.2006. 9:09:18 Komentar poslao: Udarač


21.gradistanci znaju bolje pjesme pisat nego tamburat na sargiji

16.8.2006. 21:16:37 Komentar poslao: zauvijek vasa...... kata


22.Je*ale vas tambure prihvatite se knjige i lopate. Neće vam tamburanje donijeti krua

16.8.2006. 11:57:16 Komentar poslao: Radnik u 5. smjeni


23.TI okupi sve tamburase iz okolice tvog sela i ope nes nac naki kaki ima nase selo.

16.8.2006. 11:47:09 Komentar poslao: Filovana bundeva


24.Dovoljno je pogledati vaš Web stranicu i wirelles mrežu u Otok za našu usporedbu da vama. Svi putevi ipak vode prema Gradištu.

16.8.2006. 11:21:17 Komentar poslao: Gradištanac


25.E pa svitu moj, štaj previše previše je. Ta zar vama Gradišcima ni dosta šta vas je Marinčić nako iskitijo, zapravo o vama lago, pa ste posvojili i jednog Fransuza, Louis de Funèsa? Ta otkud ste vi „metropolis hrvatske tamburaške glazbe“ a nemate, nitste ikad imali, i jedne malo bolje, da ne kažem najbolje, tamburaše? Ta ni to valda Šima Jovanovac? A i „ognjište vatrenih preporodnih davorija i budnica“? Znam ja daj kod vas uvik bilo vatreno, jer ste od pamtivika pravili oružje i bavili se krivolovom. Al nek mi njeko od vas kaže koju od ti „davorija i budnica“. A daj Gradište „bećarska akademija“ to prvi put čujem. Sigurno daj i kod vas bilo bećara, al di nji ni bilo? Nemojte se ljutit ako kažem da su vas tod Babogreci uvelike pritekli. Taj Marinčić il je zguzijo kaku vašu curu il snašu, il se u Gradištu na Svetog Franju dobro najeo i napijo.

16.8.2006. 10:27:15 Komentar poslao: Roka iz Otoka


26.ti sto blatis ime poznatog nam humoriste zupanjskog mogo bi malo iskulirat! nemas pojma ko je kreso bagic i zato ne laprdaj gluposti! ako si i bio na sorboni zalosno je sto komentiras ko da se nisi maknuo s njive cijeli zivot.

14.8.2006. 19:27:08 Komentar poslao: edith piaff


27.Kad bi Ljerka dosla pred slasticarnu, muski bi zinuli.Bila je vrhunski komad!Kakva figura... Uhhhh!Patili su mnogi Gradistanci, a Soco je umakao!Cestitam Soco!!!

14.8.2006. 11:21:58 Komentar poslao: Čestitar


28.quote: U pučkoj, zavičajnoj čitanci „Bečki perivoj“ Zar "Bečki perivoj" nije sinonim za Županju? I nije ovo ni Želja Sabadoš niti Đokso ili tko god već..

13.8.2006. 21:06:34 Komentar poslao: N/A


29.Kaže moj drug Šoco da je Ljerka htjela radit sve...To mu je najveća ljubav života, osim naravno najvećeg kolege Mate Hercega-Tice kojeg je pravodobno vodio u bijeli svijet auto-stopom i pokazivao mu sve najveće ćari spavanja pod vedrim nebom daleko u Europi

13.8.2006. 10:26:11 Komentar poslao: BATMAN


30....eto, DRAGI MOJI, citam nesto i o tom Kresi Bagicu, kao neki doktor, pa bio na Sorboni, kao tamo, bio on profesor, a ne zna dvi rici francuskog, necu se bas pravit puno pametan, bio sam i ja na sSorboni, istini za viru zavrsio sam tamo nekaki poljoprivredni fakultet muzickog smjera, al´, nema veza, nego, svitu moj u moje vrime, bila us to druga vrimena, kao brucos na soboni moro si pripoznat svoj materinj jezik, i prve 2 rici sto sam skuzio, bile su SA KEFOM SE KEFA;...ili prevedimo to na ruaski sa schtschotkom se schtschtotkajet, ma malo zajeban prijevod ja jezik prikinit, ili vilicu istschaschit, al´nemojte se trudit da to uspijete,... Pa BOG i dovidjenja, vash schokatschki delegat UN-a u Nevi yorku,...

12.8.2006. 9:50:06 Komentar poslao: Florijan Flora Traktorista Junior


31.Bog, lege...!!!!!!!!!!! Vjezbate li kamasutru...??????? Purgeri kazu da su bolji u jogi od nas,...!!!!!!!! Ima li sta za obrijati,...???????? Ciao!!!!!!!!!!

12.8.2006. 8:51:13 Komentar poslao: Glawash


32.E KAD BI ŠLJIVICI NA GORAMA MOGLI PRIČATI

11.8.2006. 15:49:04 Komentar poslao: Braca


33.E sjećam se ja te sisate Ljerke, mala je bila komad i pol! Nije on lud i ja bi je !!!!

11.8.2006. 14:41:17 Komentar poslao: PALI


34.Ljubav između našeg Šoce i jedne od kćerki je legendarna i zlatnim slovima zapisana u Gradištansku knjigu ljubavi.

11.8.2006. 13:42:19 Komentar poslao: Gelange Rudi


35.GORAN JE JAAAKO DEROO KĆER dr.TOKALIĆA!!!! JAAAAAKOOOOOO

11.8.2006. 13:22:06 Komentar poslao: JA ZNAM-REKO MI JE


36.To se Želja Sabadoš sam potpiso!Ili je platio Đoksi limunadu da on upiše

11.8.2006. 8:22:04 Komentar poslao: GK


37.Ajd nek mi neko uljepša dan, potroši jednu minutu na registraciju. Forum je cool ako znate eng. Ako se regate putem linka koji ću vam dati ja ću dobiti hosting koji će biti iskorišten za potencijalni gradiški forum i file hosting. Naravno sve je besplatno... Please regajte se na ovoj stranici: http://ej.am/register.php?referrerid=539

10.8.2006. 21:46:52 Komentar poslao: Tomislav


38.Odkad je gradište metropolis hrbatske tamburaške glazbe????!!!!! Ja iz gradišta znam svega par tamburaša a od svih njih najvrhunskiji svirač je Želja Sabadoš.

10.8.2006. 21:06:04 Komentar poslao: N/A


39.A tko je doktor Horky?

10.8.2006. 13:15:09 Komentar poslao: Znatiželjko


40.Ajme glavurde!!! Nedaj bože da taj sjedne ispred mene u kinu!

10.8.2006. 12:00:23 Komentar poslao: Braca


41.Osmjeh nista ne kosta, a djeluje cudesno. Obogacuje onoga kome je namjenjen, a neosiromasuje onoga, koji ga poklanja. Nitko nije tako bogat, niti tako siromasan, da si ga ne bi mogao priustiti. S njime svatko samo dobija. Osmjeh unosi srecu u dom, pozdrav je prijatelju, pomoc pri sklapanju poslova. Osmjeh je kao odmor za umornoga, putokaz izgubljenom, suncana zrakaza zalosnoga i najbolji prirodni lijek protiv ljutnje. Ne moze ga se kupiti, posuditi ili ukrasti, jer ima pravu vrijednost samo kad se poklanja. Osmjeh ozivljava. :)

10.8.2006. 0:01:34 Komentar poslao: Nasmijani DEČKO


42.Iz njegova bi šljema mogli piti vodu i komšijske kokoši. Ma nema veliku glavu, samo pola slike !

9.8.2006. 19:42:52 Komentar poslao: Mašala


43.cek,cek...a di je doktor Horky? pa nemojmo zaboravljat ljude tek tako...pametni smooooo,eeejj..pa to nema nigdje,cisto se ponekad uplasim kolko sam pametan.

9.8.2006. 18:54:02 Komentar poslao: leeep ko slika


44.Neblaka mi, vaj trudni ima glavu ko oborak...

9.8.2006. 14:21:34 Komentar poslao: Pera Đipanov


45.Stvarno što je glavonja malo je za kazat. Nijesam vidio veće tintare skoro.

9.8.2006. 14:19:39 Komentar poslao: Njegoš


46.Kopfer Telly!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

9.8.2006. 12:22:49 Komentar poslao: EU Vuk


47.Kakvih likova ima, i malo je doktora !?!

9.8.2006. 10:57:16 Komentar poslao: heehee


48.Jakog vodiča po selu.Što to Viktor Primorac zna o Gradištu,što neki Gradištanac ne bi znao?Kako je bio faca u onom režimu,sad je pao u zaborav,pa ga treba malo istaknuti.Bljak.

9.8.2006. 10:17:20 Komentar poslao: Josa


49.Opet uporno krivo pisanje prezimena.Nije Salilović,nego Salihović

9.8.2006. 10:07:36 Komentar poslao: Josa


50.Trudan i utapiran (drugi s desna,GLAVICA No1-ŽU) !

9.8.2006. 9:41:55 Komentar poslao: kum


51.Trudan i utapiran (drugi s desna,GLAVICA No1-ŽU) !

9.8.2006. 9:41:55 Komentar poslao: kum


52.Da li je onaj sa đuzlucima trudan? Kolikog stomaka, ajme meni !!!

9.8.2006. 8:46:46 Komentar poslao: Janjičar


53.Na jednoj fotografiji najevća glavica,najveća pupica i najveći nosić Županje !

9.8.2006. 8:41:55 Komentar poslao: obožavatelj


54.Pas je puno lijepši od Prnjaka.

9.8.2006. 8:40:13 Komentar poslao: Čoban


55.Mislim da je pogrešno napisano prezime autora.Moralo bi biti Salihović,a ne Halilović.

8.8.2006. 22:25:03 Komentar poslao: Josa


56.Onaj na slici koji pokazuje prstom (a to je nekulturno) je Prnjo i ima najveću glavu u Županiji.

8.8.2006. 16:23:31 Komentar poslao: IIII


57.Zar je to stari Martin Tokalić na slici ?

8.8.2006. 13:33:08 Komentar poslao: Komšo


58.A ništa o doktoru cancu!!??

8.8.2006. 12:59:44 Komentar poslao: Samota


59.Haaaaaaaa, kurweeeeeee, boli vas istina, i necete te da objavite sto sam maloprije pisao, ali svijet je saznao istinu jer je internet medjunarodni, Bog i laka vam noch,...!!!!!!!!!!!

8.8.2006. 12:01:19 Komentar poslao: Ja!!!!!!!!!


60.Hej, ljudi, imali kiiike, jel´zrela???? Ostavite malo i za mene,...!!!!!!!!!

8.8.2006. 11:45:19 Komentar poslao: Down Under, Men at Work


61.A šta radi misica na slici, kakav ona ima doktorat?

8.8.2006. 10:31:39 Komentar poslao: Mag


 

Najnovije vijesti

1.Proljeće 2022

O ljepoti Gradišta, Gradištanki i Gradištanaca napisane su i uglazbljeni mnogu stihovi. Stoga uživajte u ovim prizorima za koje je svaki komentar u opasnosti da postane svetogrđe.

[VIŠE]

2.Pucar živi vječno !

Nekoliko anegdota, pjesama i poskočica o pučkom pjesniku Pucaru

[VIŠE]

3.Demografija

Ulaskom u EU iz temelja se promijenila demografska slika Gradišta, Slavonije i čitave države. U zadnjih 20 godina jedna trećina stanovnika napustila je selo a to je zasigurno više od pola radno sposobnih i produktivnih. 

[VIŠE]

4.Krvavi travanj 1945.

Prisjećamo se dana 14.travnja 1945 kad je Gradištu od strane Narodno oslobodilačke vojske ubijeno ili nestalo 87 mještana, većinom domobrana.

[VIŠE]

5.Kronike iz Gradišta

Izgradnja i obnova doma kulture 1948-2019
Piše:Franja Babić

[VIŠE]

6.Beton 2018.

Ponovo smo se susreli na uvijek vrućem asfaltu Ljesa

[VIŠE]

7.Pravoslavna Crkva u Gradištu ?

Pravoslavna Crkva u Gradištu, Cigansko groblje, lista korisnika poticaja, Božični malonogometni sustret 2017 ....

[VIŠE]

8.Python u Gradištu

Nakon uspjeha u prošloj školskoj godini gdje su naši robotičari uspješno odradili svih 5 kola natjecanja udruga Grwireless nastavlja sa radom.

[VIŠE]

9.Vožnja po Gradištu

Uživajte malo u par snimaka vožnje po Gradištu.

[VIŠE]

10.Svećenik i Gradište

Pročitajmo drugačije mišljenje o svemu što se dešava u i oko Župe.

[VIŠE]

© 2002 - 2006   www.gradiste.com  Sva prava zaštićena - inače bi moglo biti po tamburi !