Cijena spajanja na Gradiste Wireless


OBJAVLJENO: 6.8.2005.          PREGLEDA: 7940       KOMENTARA: 15


Prije svega cijena manje-vise ovisi o blizini računala i AP-a! To znači da osoba koja ima optičku vezu i blizinu do Ap-a (do 300 m) može samo sa karticom i malom omni antenom na njoj bez problema hvatati signal.
Najveći problem u spajanju s mrežom je kabel. Cijene koaksijalnog kabela za mrežu 2,4 ghz su skuplje od nizih frekvencijskih područja.Trenutačno nabavljivi u Hrvatskoj i solidni kablovi su LMR-195, LMR-200, LMR-400, LMR-1200
Povećanjem brojčanih oznaka raste im i cijena.Za korisnike koji se spajaju na mrežu sasvim je dovoljan LMR-195. Cijena mu je oko 30, 00 kn s pdv-om po metru. Kabel koji po karakteristikama ne zaostaje po kvaliteti spomenutog (a znatno jeftiniji i lakše nabavljiv) je Rg-213 kojem mu je mana što je debel (vanjski promjer 10,50 mm). Tu je dosta važna i duljina kabela! ŠTO MANJE KOAKSIJALCA TO BOLJE! Zbog gubitka u kabelima na frekvenciji 2,4 ghz (usput to je frekvencija koja se smatra mikrovalnom, a naše mikrovalne pećnice rade na toj frekvenciji) kabeli moraju biti što kraći od računala do antene. Do 6 metara kabela je optimalna duljina. Moje iskustvo je 10 metara kabela. Rješenje za taj problem korisnicima koji nemaju optičku vidljivost, a računalo im je u kuci dislocirano od smijera AP-a je postavljanje starog računala ili malog AP-a na tavan ili povišeni dio zgrade. Naime, u staro isluženo računalo ubacite pci wireless karticu povežite ga što kraćim kabelom na antenu, a računala povežete jeftinim Utp kabelom i stvar je riješena. Uštedili ste na skupom koaksijalnom kabelu i dobili zbog male duljine kabela na kvaliteti i brzini signala.
Umjesto starog racunala možete iskoristiti i AP koji ima opciju rada u client modu. Cijene im se kreću od 300,00 kn na više. Malih su dimenzija tako da ih možete zajedno sa antenom staviti u malu plastićnu kutiju i usmjeriti prema AP-u . Povezivanje s računalom je isto putem Utp kabela. Antene su isto jedne od najvaznijih dijelova opreme. Ima ih raznih vrsta, oblika, veličina i cijena. Dečki iz udruge će raditi antene koje su sa svojom cijenom i kvalitetom zadovoljavajuce za rad na našoj mreži.
Kupovne (industrijske antene) preporučam jedino zbog kvalitete. Cijenom su puno skuplje i poskupljuju ukupnu investiciju. Wireless kartica ima različitih proizvodača, modela, cijena, brzina rada... Moja preporuka je kartica koja radi na 802.11g standardu. To je 56 mb kartica koja je kompatibilna sa mrežom u Gradistu.Cijene im se kreću od 150,00 kn na više. Također osobe koje se žele spajati sa AP-om u client modu mogu izabrati uređaj iste brzine. Takoder se ne smiju zaboraviti i raznorazni konektori koji će uređaje povezati sa što manje gubitaka. Trošak materijala za spajanje na mrežu ne bi smio biti veci od 500,00 kn. Susjedi mogu podijeliti troškove i tako još više uštediti na izgradnji.
Što dobivate ako se spojite na mrežu?
Uvriježeno je misljenje da računala udaljavaju ljude od "normalnih" verbalnih komunikacija. Ljudi se zatvaraju u svoje sobe i satima bulje u ekran. I ja se slažem sa tim! Naš projekt nema tu namjeru! Naš projekt ima namjeru povezivanja računala i korisnika. Zamislite selo koje ima svoju veliku bazu podataka.Od Marka možes skinuti film, Ivan ima bač onaj program koji mi treba, dogovorio sam se sa ekipom za večeras Lan party, Mama me pita da pogledam preko mreže (webcam) ima li gužve kod doktorice, koga ima u Dijamantu , ko se iza Šiminog magacina (imamo i termovizijsku kameru!)... Ograničeni ste samo maštom.
Mreža se ne zaustavlja samo na radu sa računalima. Tu je i besplatno telefoniranje putem mreže (VOIP telefonija). Kad dode Adsl mreža u Gradiste surfat ćemo puno brže i jeftinije. Web camere ćemo uploadati na net, te će nasi sugrađani na privremenom radu u pečalbi moći vidjeti šta se događa u Seluveselu!
Ovakav projekt imaju samo veliki gradovi. Najbliža je Vinkovacka mreža s kojom planiramo povezivanje. Podržite li ovaj projekt selo Gradiste biti će prvo selo u Hrvatskoj, a mislim u ovom dijelu Europe sa ovako izgrađenom Wireless infrastrukturom. Zahvaljujući načelniku naše općine gdinu.Papcu koji nam je pomogao financijski, uradili smo najvažniji dio. Postavili smo Ap-e po selu. Korisnici se mogu spojiti na mrežu. Postavljanje ostalih uredaja (web, game, mail servera) ovisi o donacijama. Ovom prilikom molimo sve Gradištance koji se nalaze u dijaspori da nam pomognu da što brze postavimo web camere. U vašem interesu je da rodnu grudu ugledate online što brže! Isto molimo sve ljude na pomoć, bilo financijsku ili materijalnu. Uskoro će u vatrogasnom domu biti odrzana prezentacija. Za datum i vrijeme biti ce te obavješteni pravovremeno. Za sve informacije možete se bez problema obratiti prestavnicima GRW-a. Još jednom naglašavamo da je ovaj projekt za Naše selo velik i jedinstven u ovom dijelu Europe. Podržite ga!

Pretraži :

 

Nemate podršku za flash!

Temperatura u selu:

Slučajne slike  odaberi :

Moraš biti registriran da bi upisivao komentare ! Link za registraciju.

Ispis komentara:

1.Cijena je prihvatljiva,pa šta čekate.Požurite sa priključenjem.

29.3.2006. 23:12:49 Komentar poslao: Schraeuble


2.kad če adsl?

1.10.2005. Komentar poslao: ?


3.Bilo bi poželjno postaviti jedan Hot-Spot kod Tomeka na stanu kako bi dotični mogao kontorlirati omladinu koja se nekontrolirano raznmožava po lenijama.

15.9.2005. Komentar poslao: K1 pacifist


4.Baš lijepo, ili izvrsno! Dokaz da smo 150 kilometara ispred okolice!

12.9.2005. Komentar poslao: Jedna


5.Vjerovatno bi se vino priključio flat rate priključak na bure piva

7.9.2005. Komentar poslao: aha


6.ima li kakvo wireless pivo da počastim rođu Borića

7.9.2005. Komentar poslao: Rodjak


7.a da vam maama prochita tekst prije spavanja? nosite naocale kad na vidite!

12.8.2005. Komentar poslao: sin opticar


8.Čim prije prve pare i wireless...

10.8.2005. Komentar poslao: drugar


9.fotošopovac ne kakaj!

10.8.2005. Komentar poslao: :)


10.za tebe je kanđija i svinje ISBN 953-6961-54-7

10.8.2005. Komentar poslao: Umorni igrač


11.Osjecam PRE veliku nezainteresiranost za WWireless, a ko zna mozda i ni tako :)

9.8.2005. Komentar poslao: ISBN 953-6961-54-7


12.Bravo momci!Samo tako - stisnite Đoksu za sponzora!

8.8.2005. Komentar poslao: CD pržionica


13.aako ..vo uspije ..sledece ce priko stekera u mojoj ljetnoj kujni da internet prikljucim....a mozda i kraj cekicara da instaliram ;;PC;;....ebem te tehniko,,krunjim kukuruze i surfammmmm,,uhajjjjj,,

7.8.2005. Komentar poslao: lovokradica


14.Istina, daj korigiraj malo text, ubija me za citat... Zivio!

6.8.2005. Komentar poslao:


15.Is..koliko teksta , neda mi se čitat.. Šta nisi prored stavio!

6.8.2005. Komentar poslao: Marica


 

Najnovije vijesti

1.Proljeće 2022

O ljepoti Gradišta, Gradištanki i Gradištanaca napisane su i uglazbljeni mnogu stihovi. Stoga uživajte u ovim prizorima za koje je svaki komentar u opasnosti da postane svetogrđe.

[VIŠE]

2.Pucar živi vječno !

Nekoliko anegdota, pjesama i poskočica o pučkom pjesniku Pucaru

[VIŠE]

3.Demografija

Ulaskom u EU iz temelja se promijenila demografska slika Gradišta, Slavonije i čitave države. U zadnjih 20 godina jedna trećina stanovnika napustila je selo a to je zasigurno više od pola radno sposobnih i produktivnih. 

[VIŠE]

4.Krvavi travanj 1945.

Prisjećamo se dana 14.travnja 1945 kad je Gradištu od strane Narodno oslobodilačke vojske ubijeno ili nestalo 87 mještana, većinom domobrana.

[VIŠE]

5.Kronike iz Gradišta

Izgradnja i obnova doma kulture 1948-2019
Piše:Franja Babić

[VIŠE]

6.Beton 2018.

Ponovo smo se susreli na uvijek vrućem asfaltu Ljesa

[VIŠE]

7.Pravoslavna Crkva u Gradištu ?

Pravoslavna Crkva u Gradištu, Cigansko groblje, lista korisnika poticaja, Božični malonogometni sustret 2017 ....

[VIŠE]

8.Python u Gradištu

Nakon uspjeha u prošloj školskoj godini gdje su naši robotičari uspješno odradili svih 5 kola natjecanja udruga Grwireless nastavlja sa radom.

[VIŠE]

9.Vožnja po Gradištu

Uživajte malo u par snimaka vožnje po Gradištu.

[VIŠE]

10.Svećenik i Gradište

Pročitajmo drugačije mišljenje o svemu što se dešava u i oko Župe.

[VIŠE]

© 2002 - 2006   www.gradiste.com  Sva prava zaštićena - inače bi moglo biti po tamburi !