Restoran u staroj šokačkoj kuhinji


OBJAVLJENO: 24.6.2004.          PREGLEDA: 3379       KOMENTARA: 6


"Etnopark kod Županje - Dretvića stan" projekt je Zavičajnog muzeja Stjepana Grubera, koji je uz potporu Ministarstva kulture, Ministarstva turizma i Vukovarsko-srijemske županije pokrenut prošle godine. Riječ je o preventivno zaštićenom obiteljskome gospodarstvu u svojstvu kulturnoga dobra u vlasništvu Dražena Dretvića iz Gradišta. Stan je smješten u blizini autoceste Zagreb-Lipovac i ima vrlo dobar pristup s cestovnih pravaca Vinkovci-Županja i Županja-Gradište. Muzej je s vlasnikom sklopio ugovor o najmu dijela tradicijskih objekata za smještaj i izlaganje krupnijih etnoloških predmeta, s projektom obnove i uređenja stana, a aktiviranjem tradicijske proizvodnje hrane cilj je ponuditi građanima osobitu turističku destinaciju. Prema idejnom projektu stan ima 28 cjelina, sa sedam glavnih objekata te pratećim sadržajima poput krušne peći, bunara, sušionice za voće, ižimača kao eksponata na otvorenom i drugo. Svi ovi objekti bili bi izložbeni, u njima bi se čuvala muzejska građa, a ujedno bi se koristili i u turističke svrhe. Tijekom prošle godine izrađen je idejni projekt uređenja i obnove, a radilo se na krčenju i uređenju okoliša, te su na pojedinim objektima sanirana krovišta. Ministarstvo kulture osiguralo je sredstva za izradu građevinske i lokacijske dozvole, čije je ishođenje u tijeku. Također, iz Ministarstva turizma doznačeno je 100.000 kuna za obnovu kućara, u kojima će biti sobe za spavanje s kuhinjom u tradicijskom stilu. Taj se dio radova planira završiti do kraja ove godine. Prema projektu, u staroj šokačkoj kuhinji trebao bi biti smješten restoran, što bi bilo posebno atraktivno za posjetitelje. Nastavak radova na uređenju Etnoparka, osim sanacije kućarka i štaglja, obuhvaća temeljnu obnovu dvaju tradicijskih objekata koljebe i svinjara. Ako Muzej uspije osigurati financijska sredstva od Ministarstva, Županije, Grada, dobio bi se prostor od 500 četvornih metara za čuvanje etnografske građe, osobito za pokućstvo i kabaste predmete, te izuzetno zanimljiv objekt u turističkoj ponudi ovoga dijela Slavonije.
Na slici je Đuro Pucar

Pretraži :

 

Nemate podršku za flash!

Temperatura u selu:

Slučajne slike  odaberi :

Moraš biti registriran da bi upisivao komentare ! Link za registraciju.

Ispis komentara:

1.nemojte mi vrijeđati dudarove kupke.ipak sam ja dudar

4.3.2005. Komentar poslao: vukovarčanka


2.eee bolje da dudareve kupke srede da reumu licim,,vodicom,vrucom ,a dusu rakijicom ladnom

23.7.2004. Komentar poslao: lovokradica


3.Šta će se nudit od rane i pića?

11.7.2004. Komentar poslao: Perica Tamburica


4.ej koga vi zajebavate

2.7.2004. Komentar poslao: Čika Đoko


5.Djuro bi trebo tamo bit pocasni clan ili ecimo da radi na ulazu,naplacuje karte (svaki putnik mora platit kartu!),prepricava dogadjaje iz svoje bogate proslosti zainteresiranoj mladezi koje ce uvijek oko njega biti u impozatnom broju...

24.6.2004. Komentar poslao: staaari bacha


6.Živjeli!

24.6.2004. Komentar poslao: Mata


 

Najnovije vijesti

1.Proljeće 2022

O ljepoti Gradišta, Gradištanki i Gradištanaca napisane su i uglazbljeni mnogu stihovi. Stoga uživajte u ovim prizorima za koje je svaki komentar u opasnosti da postane svetogrđe.

[VIŠE]

2.Pucar živi vječno !

Nekoliko anegdota, pjesama i poskočica o pučkom pjesniku Pucaru

[VIŠE]

3.Demografija

Ulaskom u EU iz temelja se promijenila demografska slika Gradišta, Slavonije i čitave države. U zadnjih 20 godina jedna trećina stanovnika napustila je selo a to je zasigurno više od pola radno sposobnih i produktivnih. 

[VIŠE]

4.Krvavi travanj 1945.

Prisjećamo se dana 14.travnja 1945 kad je Gradištu od strane Narodno oslobodilačke vojske ubijeno ili nestalo 87 mještana, većinom domobrana.

[VIŠE]

5.Kronike iz Gradišta

Izgradnja i obnova doma kulture 1948-2019
Piše:Franja Babić

[VIŠE]

6.Beton 2018.

Ponovo smo se susreli na uvijek vrućem asfaltu Ljesa

[VIŠE]

7.Pravoslavna Crkva u Gradištu ?

Pravoslavna Crkva u Gradištu, Cigansko groblje, lista korisnika poticaja, Božični malonogometni sustret 2017 ....

[VIŠE]

8.Python u Gradištu

Nakon uspjeha u prošloj školskoj godini gdje su naši robotičari uspješno odradili svih 5 kola natjecanja udruga Grwireless nastavlja sa radom.

[VIŠE]

9.Vožnja po Gradištu

Uživajte malo u par snimaka vožnje po Gradištu.

[VIŠE]

10.Svećenik i Gradište

Pročitajmo drugačije mišljenje o svemu što se dešava u i oko Župe.

[VIŠE]

© 2002 - 2006   www.gradiste.com  Sva prava zaštićena - inače bi moglo biti po tamburi !