Aktivne temeAktivne teme  Ispiši listu članova forumaLista članova  KalendarKalendar  Pretraži forumTraži  UupoomoćUupoomoć
  RegistracijaRegistracija  LoginLogin
Plus (+)
 Gradište Forum : GRADIŠTE : Plus (+)
Ikona poruka Tema: Svećenik - pohvale Odgovori Pošalji novu temu
GRADIŠTE FORUM
Autor Poruka
Buban
Gazda foruma
Gazda foruma
Avatar

Pristupio/la: 25.Siječanj.2003
Online Status: Offline
Poruke: 604
Citiram Buban Odgovorbullet Tema: Svećenik - pohvale
    Poslan: 16.Srpanj.2009 u 17:57

Desno orijentirana uprava neprijateljskog portala www.gradiste.hr pohvalila je rad svećenika.

Osobno smatram da isti živi u 19. stoljeću i da bi bilo dobro da malo popusti svoju koćnicu i prilagodi se malo današnjici. To što napada gradiste.com koji samo prenosi što drugi pišu i što ne podnosi ičije kritike je njegov minus. Ipak gradiste.com uprava je malo tvrđi orah ....Lamp
 
Kako smo mi demokratski portal - prenosimo ono što pišu drugi ...
 
Utorak, 14 Srpanj 2009
%20
 Crkva Sv. Franje Asiškog u Gradištu
nakon obnove zasjala je u svom punom sjaju
 
Crkva u Gradištu zadnjih 10-tak godina uistinu doživljava pravu renesansu. Svojim dolaskom 2000.-te godine župnik Alojzije Asić marljivo i samozatajno prionuo je kako materijalnoj tako i duhovnoj obnovi crkve. Rezultati toga rada vidljivi su tek cjelokupnim dovršetkom obnove crkve, župnog dvora,  pastoralnog centra, kalvarije kao  i crkvi punoj vjernika. Želeći predočiti zainteresiranoj javnosti do sada nepoznate detalje oko uređenja crkve, naš župnik pripremio nam  je detaljniji prikaz do sada učinjenog.
 
 %20
 glavni oltar izrađen je od bračkog mramora
 
 
 ŽUPA SVETOG FRANJE U GRADIŠTU

Crkva u Gradištu je sagrađena 1844. godine i posvećena Svetom Franji Asiškom. Glavni oltar je izrađen od bijelog bračkog kamena sa bogatom štukaturom. Na oltaru se nalazi kip Sv. Franje, a u sporednim nišama kipovi Sv. Jurja i Sv. Josipa. U crkvenoj lađi su još 4 drvena oltara u bogatom tirolskom stilu: oltar Gospe Lurdske, Srca Isusova, Sv. Marka i Sv. Antuna. Tokom vremana crkva je starila i pokazivala se sve veća potreba za temeljitom obnovom. Tako je 1973. godine učinjena hidroizolacija crkvenih zidova jer se vlaga popela do 2 m visine. 1995. godine obnovljeno je krovište crkve. Od 2000. godine započima najintenzivnija obnova crkve:
 
 %20
 
%20
 
%20
 
 %20
%20
 
%20
 
 %20
 
  %20
 %20
 
1. NOVA FASADA CRKVE
Od zvonika, pročelja i oplošja crkve do sakristije skinuta je stara žbuka, sanirane pukotine, nanesena nova žbuka, urađene sve originalne istake i ukrasi, postavljeni novi prozori i bakarna limarija. Cijela fasada je obojana bojama koje su otporne na sve atmosferske elemente.
 
 %20
 
 %20
 
2. OBNOVA ZVONIKA
Sa zvonika je skinut stari lim, daščana oplata i sva natrula građa. Postavljena je nova oplata i nova građa, izolacija i cijeli zvonik presvučen  je novim bakarnim limom. Zvonik je urađen sa svim originalnim ukrasima i doveden u prvobitno stanje. Postavljen je novi križ na vrhu zvonika s pozlaćenom jabukom. Pozlaćeni su i vrhovi četiriju malih zvonika koji su ukomponirani u zvonik. Visina od zemlje do vrha križa na zvoniku je 47 m. Ujedno je postavljena nova čelična konstrukcija za zvona jer je prijašnja radi prokišnjavanja istrula.
 
%20
 
 %20
 
3. RESTAURACIJA OLTARA I LUSTERA
Na velikom oltaru kamen je očišćen, a svi ukrasi pozlaćeni. Na drvenim oltarima zamijenjena je natrula građa novom, zaštićeni su od crvotočine, obojani, a bogata ornamentika pozlaćena. Svi su lusteri očišćeni od prljavštien i lažnih boja i zasjali su u izvornom sjaju mesinga.
 
%20
 
 %20
%20
 
%20
 
 %20
 
4. POSTAVLJEN NOVI POD U CRKVI
Izvađena su dva sloja prijašnjih podova, izvezeno 50 m3 vlažne zemlje ispod poda. Nasut je debeli sloj kamena tucanika, postavljena debela betonska armirana ploča, hidroizolacija i glazura. Ugrađene  su granitne ploče dimenzija 30x60 cm sa ukupnom površinom od 270 m2.
 
%20
 
 %20
 
5. UREĐENJE UNUTRAŠNJOSTI CRKVE
-postavljene nove elektro instalacije,
-postavljeno novo ozvučenje,
-sve zidne površine obojane i oslikane u baroknom stilu i
-izrađeno 20 slika na zidnom površinama sa uljanim bojama
 
 %20
 
 %20
 
%20
 
 %20
 
%20
 
 %20
 
%20
 
 %20
 
 %20
%20
 
6. RESTAURACIJA ORGULJA
Orgulje u Crkvi potječu iz 1879 izrađene od glasovitog Angstera. Već godinu dana nalaze se na restauraciji pod nadzorom Ministarstva kulture.
 
 %20
7. VODA, PLIN I GRIJANJE
Uvedena je voda i plin da bi se u crkvi postavilo grijanje sistemom toplog zraka što se pokazalo vrlo funkcionalnim i ekonomičnim. Termogen nije bučan pa zagrijava crkvu i za vrijeme bogoslužja. Crkvu može zagrijati i po jakoj zimi do 20 stupnjeva.
 
 %20
 
8. KIPOVI IZVAN CRKVE
Na pročelje crkve i pored nje postavljeni kipovi od mljevenog kamena otpornog na sve atmosferske utjecaje. Kipovi su Srca Isusova, Blažene djevice Marije, Sv. Antuna i Sv. Franje.
 
%20
 
%20
 
 %20
 
 %20
 %20
%20
 
8. UREĐEN OKOLIŠ CRKVE
-postavljeni odvodi oborinskih voda koje su prije išle pod zidove crkve,
-postavljena nova ograda pored crkve na čije stupove su postavljene slike Otajstva krunice. Svih 20 slika su rađene tehnikom ulja na platnu i
-ispred crkve popločano s betonskim elementima 250 m2 pristupnog terena crkvi.
 %20
%20
%20
 
9. ŽUPNA KUĆA
Sagrađena kao katnica 1973. godine. 2001. godine radi bolje funkcionalnosti dograđen je uredski prostor, kuhinja i 3 predsoblja. Stavljeno je novo krovište, uveden plin i postavljeno grijanje za cijelu kuću. Na svim prostorijama uklonjena je drvena stolarija, radi natrulosti i postavljena nova plastična stolarija. Kuća je izvana dobila toplinsku izolaciju i novu fasadu.
 
%20
 
%20
 
%20
 
10. PASTORALNI CENTAR
Izgrađen je u obliku križa s 3 dvorane i sanitarnim čvorom. Postavljeno je grijanje svih prostorija. Na sve vanjske zidove postavljena je toplinska izolacija od stiropora, nova fasada obojana u istoj boji kao i župni stan.
%20
 
%20
 
%20
%20
%20
%20
%20
 
%20
 
%20
 
11. NAPRAVLJENA NOVA "CRKVA NA OTVORENOM"
Iza crkve sagrađena je "Crkva na otvorenom"-krovište na čeličnoj konstrukciji i stupovima. Sveukupna površina crkve je 220 m2. Ova crkva služi za održavanje bogoslužja na svježem zraku u ljetnim vrućinama.
 %20
 
%20
 
%20
 
 12. UREĐENJE KALVARIJE
Na ulazu u Gradište uređena je "Kalvarija" u sklopu koje je obnovljena kapelica Velike Gospe, postaje križnog puta (izgrađene 1924. godine) gdje za blagdan Velike Gospe završava svečana procesija mnogobrojnih hodočasnika. 
 
%20
 postaje križnog puta izgrađene 1924. godine
%20
 Kapelica Velike Gospe stara je 150 godina
%20
 
%20
 
 
Obnovu crkve, kuće i izgradnju pastoralnog centra vodio je kroz 9 godina sadašnji župnik ALOJZIJE ASIĆ u suradnji s ekonomskim vijećem. Posebno treba istaknuti da je sva obnova učinjena dobrovoljnim prilozima vjernika, a u sve radove utrošeno je 1.600.000,00 kn.
 
%20
 
VJERSKI ŽIVOT U ŽUPI
 
Nedjeljom i blagdanima su u crkvi 3 svete mise a u obične dane večernja misa. Svake godine u adventu i korizmi održavaju se intezivni duhovni programi koje predvode poznati misionari i propovjednici. Tako je kroz zadnjih 9 godina u duhovnim programima, misijama i obnovama sudjelovalo i programe vodilo 27 misionara i propovjednika sa svojim suradnicima. Pred Božić i Uskrs organiziraju se dani "Velike ispovijedi". Svake srijede je navečer zavijetna sveta misa i klanjanje od 20-21 sat. Radnim danima se održava župna kateheza za djecu osnovne škole u 8 skupina, na koju dolazi 280 djece. Za sva krštenja i vjenčanja održava se nekoliko kateheza kao priprava za te sakramente. Nedejeljom iza župske svete mise održavaju se susreti pouke za mladiće i djevojke. Za Veliku Gospu održava se vrlo svečano zavijetna procesija do Kalvarije i kapele Velike Gospe, koja je stara 150 godina. Blagdan Tijelova se uvijek svečano slavi posebnom tijelovoskom procesijom koja ima 4 postaje.
 
%20
 
Župa ima aktivno Pastoralno i Ekonomsko vijeće, koje spremno surađuje i pomaže župniku.
 
Vijernici su vrlo osjetljivi za potrebe bližnjega pa doprinose tokom cijele godine u 4 fonda:
- za gladne
-za misije i misionare
-za siročad
-za ljude u nevolji
 
 %20
 
Svake se godine dva puta organizira posebno sakupljanje u hrani i novcu čime se pomažu karitativne potrebe ljudi. Najbolja ovakva karitativna akcija u hrani i novcu bude povezana sa nedjeljom zahvalnicom koja se slavi u zadnju nedjelju mjeseca listopada, kada se u ime zahvalnosti Bogu znade nakupiti i 8-10 tona hrane koju prosljeđujemo skupinama i pojedincima u nevoljama, stradanju ili siromaštvu.
 
 %20
 
Svake godine župnik organizira i vodi hodočašća za svoje župljane. Tako su nezaboravna hodočašća u Lurd u Francuskoj, Rim, Asiz, Milano i Padovu u Italiji, Mariazell i Graz u Austriji, Wadovice, Krakov i Chesthowa u Poljskoj. Pogotovo vjernici idu rado na kraća hodočašća pa smo među mnogima hodočastili u Molve, Ludbreg, Mariju Bistricu, Pleternice, Trsat, Sinj, Split, Podmilačje, Travnik, Kupres, Tomislavgrad, Međugorje, Olovo, Tekije kod Petrovaradina, Aljmaš ... i još druga mjesta.
U svemu je organizirano 24 što veća ili manja hodočašća.
 
 %20
 
 
IP IP Logged
Inguan
Matora kljusina foruma
Matora kljusina foruma
Avatar

Pristupio/la: 27.Kolovoz.2006
Online Status: Offline
Poruke: 714
Citiram Inguan Odgovorbullet Poslan: 06.Kolovoz.2009 u 13:36
kolika primanja imaju nečudim se zasto dijeca gladaju u africi (:

Editiran od Inguan - 06.Kolovoz.2009 u 13:36
http://www.vinkojovanovac.com | http://vinkojovanovac.com/blog
IP IP Logged
Hrvoje
Matora kljusina foruma
Matora kljusina foruma
Avatar

Pristupio/la: 23.Veljača.2006
Lokacija: Croatia
Online Status: Offline
Poruke: 416
Citiram Hrvoje Odgovorbullet Poslan: 06.Kolovoz.2009 u 22:35
ko to?
Izgubio sam vjeru u ljubav, vjeru u svijet, jedinu nadu sam nasao u igli... sada strikam i super mi je!
IP IP Logged
Inguan
Matora kljusina foruma
Matora kljusina foruma
Avatar

Pristupio/la: 27.Kolovoz.2006
Online Status: Offline
Poruke: 714
Citiram Inguan Odgovorbullet Poslan: 07.Kolovoz.2009 u 16:20
pa krscanstvo probaj izracunati na osnovu crkva njihova primanja pa ces vidjeti da oni sami mogu prehraniti ne afriku nego cijelu kinu (:

Editiran od Inguan - 07.Kolovoz.2009 u 16:20
http://www.vinkojovanovac.com | http://vinkojovanovac.com/blog
IP IP Logged
choMa
Matora kljusina foruma
Matora kljusina foruma
Avatar

Pristupio/la: 08.Studeni.2006
Online Status: Offline
Poruke: 525
Citiram choMa Odgovorbullet Poslan: 07.Kolovoz.2009 u 16:24
hahahahahahahahaha. Lameru legendo... to je ko kad su jednog šokca iz Gradišta pitali koliki je Zagreb... odgovor bijaše: " Iss bogati, ko dva koridora!!"

IP IP Logged
Odgovori Pošalji novu temu
Verzija za ispis Verzija za ispis

Skok na forum
Ti ne možeš poslati nove teme u ovom forumu
Ti ne možeš odgovoriti na teme u ovom forumu
Ti ne možeš brisati svoje poruke u ovom forumu
Ti ne možeš editirati svoje poruke u ovom forumu
Ti ne možeš kreirati ankete u ovom forumu
Ti ne možeš glasati u anketama u ovom forumu


Gradište.com

Čekajući da se učita stranica, potrošili ste 0.125 sekundi(a).